Kommunala intressen och mål

Näringslivsstruktur

Inom kommunen bor och förvärvsarbetar ca 1 700 personer. 2 255 personer är sysselsatta inom kommunens gränser, vilket är en liten men stadig ökning under se senaste åren. Ca 590 personer pendlar dagligen in till kommunen och 530 personer pendlar ut från kommunen för att arbeta.

Antalet arbetstillfällen har också ökat under de senaste åren, och ligger på 2 255 personer. Förvärvsarbetande personer är 2 199 st. Antalet registrerade aktiva företag är 617, vara 202 AB. Utöver dessa bolag finns även ca 30 AB/arbetsställen som har sitt säte utanför Ed, men som drivs här.

Skogsnäringen är fortsatt den största näringen i kommunen, med ca 180 företag. Därefter kommer byggindustri, handel/service, tillverkning och företagstjänster. Skogsnäringen är stark, men även tillverkande industri har stått sig. En växande bransch är företagstjänster.

Den högkonjunktur som har hållit i sig i flera år, förväntas nu vända, vilket märks inom t. ex. byggindustrin.

Utmaningarna, som i resten av Sverige, är den stora kompetensbristen. Företagen har svårt att få tag på personer med rätt utbildning. En ljuspunkt framåt är de satsningar som nu sker inom den dalslandsgemensamma föreningen eDIT, som fokuserar på kompetensutveckling- och försörjningsfrågor för näringsliv och kommuner.

Handeln har i stort klarat sig bra, då flertalet butiker ligger vid industriområdet Jordbron. Här finns större genomströmning i förhållande till butikerna i centrum som har betydligt svårare att klara sig. E-handel, köpcenter och förändrade beteendemönster kan vara orsaker som gör det svårare att överleva.

Besöksnäringen står inför en generationsväxling, och en stor utmaning är att få nya entreprenörer att vilja jobba med näringen. Med de naturresurser som finns, finns det en stor potential för utveckling.

Kommunens/översiktsplanens bidrag:

I översiktsplanen pekas områden för industri, verksamhet och handel ut.


Genom trainshopping ges möjlighet till utveckling av handel.


Utvecklingsområden för kompetens, plats och miljö bidrar på flertal sätt till utveckling av näringslivet.

Vindbruksplan

Dals-Eds kommun har en för Dalsland gemensam vindbruksplan som antogs 2010. Vindbruksplanen utgör underlag för en strukturerad utbyggnad av vindkraft i Dalsland samt för en effektiv och konsekvent prövningsprocess. Dals-Eds kommun har två lämpliga områden och vidare sträcker sig också ett av Färgelandas utpekade områden in i Dals-Eds kommun.

Fördjupning och tillägg till översiktsplanen i Dals Eds kommun avseende vindkraft på Töftedal och Buråsen gäller dock framför vindbruksplan vad gäller Töftedalsfjället. För Buråsen gäller Vindbruk Dalsland framför fördjupningen.

I område D1 planeras en utbyggnad för 10 vindkraftverk och området D2, Töftedalsfjället, är utbyggt med 21 vindkraftverk. Tillståndsansökan har dock överklagats.


Kommunens/översiktsplanens bidrag:

Riksintresse för vindbruk finns utpekat norr om område D1, i ett av den lokala vindbruksplanen utpekat olämpligt område. Området är fortsatt att anse olämpligt för vindkraft då det ligger inom naturreservat/Natura 2000-området Borgelemossarna.

Som åtgärd i Genomförandeplan anges en revidering av vindbruksplanen.

Kulturhistorisk byggnadsinventering

Den kulturhistorisk byggnadsinventering i Dals-Eds kommun, som genomfördes under perioden 2005-2011 och sammanställdes 2013, utgör ett viktigt dokument för utvecklingen av kommunen. Inventeringen förtydligar de kulturhistoriska och arkitektoniska värdena så att dessa uppmärksammas vid stadsplanering och bygglovshantering. Den ökade kännedomen om kulturhistoriskt intressanta byggnader och miljöer ska ge en förbättrad kunskap samt förbättrat planeringsunderlag som underlättar för kommunen att värna om det värdefulla kulturarv som speglar områdets identitet och historia. Inventeringen ska också bidra till att göra fastighetsägaren kommuninvånare och besökare medvetna om de kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer som de förvaltar eller vistas i. Den äldre bebyggelsen utgör en mycket viktig del av samhällets identitet och kulturarv.


Kommunens/översiktsplanens bidrag:

Genom aktiviteter i Genomförandeplanen för att inventera och marknadsföra tomma hus kan kulturhistoriskt viktiga byggnader ges möjlighet till att restaureras upp. I genomförandeplanen finns också aktivitet för att skapa kulturmiljöprogram.

Trädvårdsplan för Eds tätort

Trädvårdsplan för Eds tätort (antagen 2004) syftar till att ge ledning för långsiktiga och regelbundet återkommande skötselåtgärder i skogsmark, hagmark och ängsmarksområden inom Eds tätort. Planen strävar efter att framhålla skönhetsvärde, biologisk mångfalt och att underlätta/uppmuntra vardagsrekreation. Naturresernvat med eget fastställt skötselprogram ingår inte i planen.

Kommunens/översiktsplanens bidrag:

I Genomförandeplanen finns aktivitet för att revidera trädvårdsplanen.

Energi- och klimatstrategi

Energi- och klimatstrategin är ett styrande dokument som avser både kommunen som geografiskt område och som organisation. Strategin hanterar frågor om tillförsel, distribution och användning av energi i kommunen. Den är också ett verktyg för kommunen att samordna olika aktörers insatser och för att kunna verka för en omställning till en mer attraktiv och klimatsmart kommun.


Kommunens/översiktsplanens bidrag:

Framtagandet av en ny energi- och klimatstrategi har nyligen återupptagits efter en paus i väntan på arbetet med ”Hållbarhetskompass Dalsland”, som är tänkt att vara vägledande avseende inriktning och prioritering för det gemensamma, energi- och klimatstrategiska arbetet i kommunerna inom Dalslands kommunalförbund. Ny energi- och klimatstrategi planeras till år 2022.

Avfallsplan

Avfallsplanen är kommunens verktyg för att styra mot en hållbar resurshantering. Avsikten med samverkan i den nya avfallsplanen är att skapa samsyn inom avfallsområdet och på de olika utmaningar som avfallsområdet bär med sig. Vidare bör detta underlätta avfallsinsamlingen och miljötillsynen relaterad till avfall inom kommunerna (Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud) och på så sätt kan olika insatser och hantering av uppkomna problem samordnas och ge synergier och effektivare resursutnyttjande.


Kommunerna (Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud) har enats om ett gemensamt syfte med avfallsplanen. De har också enats om en gemensam vision för avfallsplanen. Syftet med avfallsplanen är att få ett tydligt gemensamt styrdokument för avfallshanteringen i de fyra Dalslandskommunerna. Avfallsplanen ska långsiktigt styra avfallshanteringen i riktning mot ett hållbart samhälle.


Visionen i avfallsplanen är att avfallshanteringen i de fyra Dalslandskommunerna ska bidra till ett hållbart samhälle. Avfallshanteringen ska vara serviceinriktad vilket innebär att alla aktörer och invånare i kommunerna ska förstå och bidra till att det avfall som uppstår ska hanteras som en resurs.


För att uppnå avfallsplanens syfte och vision har två fokusområden utarbetats:

  • Avfallet i kommunerna ska inte vara farligt för människors hälsa eller miljö

  • Vi ska högre upp i avfallstrappan!

Till dessa har fem mål och ett antal aktiviteter tagits fram.


Kommunens/översiktsplanens bidrag:

I Genomförandeplanen finns en aktivitet kring att skapa en återvinningscentral för återbruk.

Kultur och fritid

Kultur & Fritid är en dörröppnare som ger oss nya insikter, möjligheter och tankar. En motor för livskvalité, attraktionskraft och folkhälsa. Alla ska uppleva att det finns något för dem oavsett ålder och intressen. Kreativt tänkande är grogrunden till den innovationskraft inom en mängd verksamheter, som krävs för att kommunen ska utvecklas. Ett rikt kultur & fritidsutbud i vardagen är väsentligt för att vi ska må gott i kropp och själ. Vår oslagbara natur i Dals-Ed ger också rika möjligheter till rekreation. Genom att öka vår konsumtion av upplevelser kan vi stärka vår livskvalité i kommunen.


Kulturskolan ger frivillig undervisning i musikskapande samt dans. Visionen är att skapa ett livslångt kulturintresse hos våra unga.


Ungdomsgården är en kreativ plats där alla ungdomar är välkomna på sin fritid. De ska uppleva trygghet, respekt, glädje och gemenskap.


Biblioteket utvecklas kontinuerligt att bli en mötesplats där våra medborgare kan ta del av olika media och kulturella upplevelser. I biblioteket finns även kommunens fina konsthall inrymd. Den är mycket uppskattad och utnyttjad. Där bjuds ständigt på varierande Dalsländsk konst.


Biografen visar film på Stallbacken under större delen av året.


Sommarsimskolan ger simundervisning för alla barn med syfte att uppnå tillräcklig simkunnighet.


Kommunen driver flera idrottshallar i egen regi. Man lämnar även bidrag till föreningsdrivna anläggningar.


Det finns gott om samlingslokaler över hela kommunen. Dels lokaler som kommunen ansvarar för, men även lokaler som drivs av föreningslivet.


Kommunen ansvarar för flera årliga evenemang som exempelvis vår/höstmarknad, Kulturvecka, Valborgsfirande m fl. Kommuner stödjer även olika arrangemang under året med särskilt avsatta evenemangspengar, som kan sökas av föreningar och företag.


Kommunens har ett omfattande föreningsliv av skiftande karaktär, som spelar en mycket viktig roll för många medborgare. Även studieförbundens verksamhet är av stor vikt.

Kommunens/översiktsplanens bidrag:

Kultur och fritid bidrar till att uppnå kommunens mål om “Levande tätort och landsbygder”. I översiktsplanen framhävs också mötesplatser som viktiga noder.


Bostadsförsörjningsprogram

Enligt Lag (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ska kommunfullmäktige anta riktlinjer för bostadsförsörjningen minst en gång per mandatperiod. Uppgifterna ska särskilt grunda sig på en analys av den demografiska utvecklingen, efterfrågan på bostäder, bostadsbehovet för särskilda grupper och marknadsförutsättningar. Riktlinjerna för bostadsförsörjningen ska vara vägledande vid tillämpningen av 2 kap. 3 § 5 plan- och bygglagen (PBL).


För att motverka den befolkningsnedgång som prognoserna pekar på krävs att det skapas attraktiva boenden i kommunen som motsvarar de behov och den efterfråga som finns på marknaden. Dals-Eds kommun har stora möjligheter att behålla befintliga invånare samt att locka nya invånare genom att kunna erbjuda trygga och tillgängliga boenden i närheten till vacker natur och sjöar. Med möjlighet till kollektivtrafik och god tillgång till fiber och digitalisering ökar också möjligheten för arbetsföra att vara bosatta i kommunen och arbeta på distans.


För att lyckas behålla befintliga invånare och locka nya invånare till kommunen är det viktigt att kommunen som helhet kan erbjuda bra boende- och livsmiljöer. Genom kommunens utvecklingsplan och dess genomförandeplan säkerställs kommunens kompetensförsörjning, demokrati och delaktighet, boendemiljöer och utbud samt hållbarhet och tillgång till natur och friluftsliv. Genom bostadsförsörjningsprogrammet kan främst målen om attraktiva boendemiljöer och levande tätort och landsbygder främjas och en viktig del i det är att se över vilken efterfråga och vilka behov som finns för att matcha dessa genom ett varierat utbud på bostäder och livsmiljöer. Detta behöver göras i stor delaktighet med aktörer inom bostadsbranschen, befintliga invånare och framtida invånare.


Kommunens/översiktsplanens bidrag:

  • Genom en centrering av bebyggelse till Eds tätort och förtätning av centrum ges ökad tillgänglighet till kollektivtrafik och service för de grupper som kanske inte har tillgång till körkort och bil.

  • Bostadsförsörjningsprogrammet och översiktsplanen kopplas båda till kommunens utvecklingsplan och utvecklingsområden för att uppnå en god uppföljning.

VA-plan

VA-planen har tagits fram i ett förvaltningsövergripande arbete med strategisk VA-planering och har sin utgångspunkt i de tidigare utformade dokumenten VA-översikt och VA-strategi. Syftet med VA-planen är att skapa en tydlig och långsiktig planering för vatten- och avloppsförsörjning i Dals-Eds kommun både inom och utanför nuvarande verksamhetsområde för allmänt VA. VA-planen skapar en viktig grund för en långsiktigt hållbar VA-försörjning, även i områden som idag inte berörs av de allmänna vattentjänsterna. Ett mer övergripande mål med den strategiska VA-planen är att minska miljöbelastningen och möjliggöra för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling i Dals-Eds kommun. I detta dokument presenteras de åtgärder som krävs för att uppnå detta syfte och mål.


Kommunens/översiktsplanens bidrag: