Översiktsplan 2035

Granskning

Arbetet med en ny översiktsplan för Dals-Eds kommun startade 2018 med en medborgardialog. Synpunkterna från medborgardialogen låg sedan till grund för att arbeta fram ett förslag till översiktsplan. Förslaget har sammanställts av en arbetsgrupp med representanter från kommunens olika verksamhetsområden under ledning av styrgruppen.

Förslaget var ute på samråd under 2020 och KS beslutade 2020-11-25 § 147 att godkänna samrådsredogörelse. Förslaget har därefter reviderats utifrån inkomna yttranden och nästa steg är granskning av planen innan den kan antas av kommunfullmäktige. Granskningsperioden pågår mellan 3 juni - 10 september 2021.

Nedan finner du förslaget i korthet.

Här kan du läsa mer kring hur du navigerar i den digitala översiktsplanen.

Vill du hellre läsa förslaget som PDF hittar du översiktsplanen och bilagor här.

Vi behöver dina synpunkter senast 10 september 2021. Du kan lämna dem genom att fylla i detta formulär eller genom att skicka ett mejl till: oversiktsplan@dalsed.se.

ÖP i korthet

Visionen för Dals-Eds kommun är att kommunen ska vara en inbjudande och inspirerande hållplats för fler människor i alla åldrar. Dals-Ed ska vara en attraktiv kommun som jobbar för hållbarhet och för att vara en plats där alla kan och vill vara delaktiga.

Översiktsplanen har fyra utvecklingsområden: kompetens, demokrati, plats och miljö, vilka är samma utvecklingsområden som kommunens utvecklingsplan antagen i KF 2019-12-18 § 98. Utvecklings- områdena sammanfattar fokusområden som är viktiga för kommunens utveckling.

Översiktsplanen innebär främst en effektivisering av de ytor som redan är bebyggda. Bostadsbebyggelsen föreslås koncentreras till Eds tätort, men kommunen ser samtidigt positivt på en utveckling av landsbygderna. Områden för bebyggelseutveckling i tätorten är områden som redan är exploaterade och detaljplanerade; Årbol och Le-området, men även en förtätning av bebyggelsen runt Lilla Le och i centrum föreslås samt en satsning på exploatering av LIS-området Timmerdalen/ Bergslätt.

Det finns en potential i att kartlägga och marknadsföra tomma hus. Många av dessa är belägna i landsbygderna och skulle kunna bidra till en positiv landsbygdsutveckling.

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) ses som ett viktigt verktyg för att locka både nya fritids- och permanentboende till kommunen, men också för att kunna behålla servicen för de som redan idag är bosatta på landsbygden.

För industriverksamheter och handel föreslås en expandering inom nuvarande områden Jordbron och Eds-Torp. Utöver dessa pekas området Storängen söder om Mejeriet ut då det har goda förutsättningar för industriverksamhet.

I översiktsplanen föreslås en satsning på naturturism och friluftsliv, vilka kommunen har goda förutsättningar att utveckla.

Översiktsplanen trycker på vikten av att behålla persontrafiken för tågresenärer genom Eds centrum. Utveckling av “trainshopping” är en möjlighet att stärka handel och aktiviteter i centrum, genom klimatsmarta transporter med besökare från Dalsland och Norge.

Det finns en stor potential i kommunen för att öka cyklingen och kommunen vill se en satsning på gång- och cykelvägar. Trafiken i Eds tätort ska göras säkrare genom en omdragning av vägen för att leda bort den tunga trafiken till Hökedalen och Nössemark.

De gröna näringarna är en viktig resurs för kommunen. En stor del av markområden i kommunen består av skog.

I samband med den nya översiktsplanen upphör de fördjupade översiktsplanerna (FÖP) för Ed och Nössemark att gälla. FÖP för Ed har integrerats i den nya översiktsplanen med tillägg för nytt utvecklingsområde för industri vid Storängen. För FÖP Nössemark har viss vägledning integrerats i översiktsplanen.

Vindbruksplanen kvarstår som tematiskt tillägg.



Ändringar LIS

I samband med den nya översiktsplanen upphör LIS-planen som tematiskt tillägg och kommer istället att integreras i översiktsplanen med vissa justeringar.


Område 1 - Bälnäs/Skansen
Befintligt LIS-område minskas genom borttagande av områden som nu hamnat utanför strandskyddat område på grund av minskat strandskydd. Små justeringar har gjorts i norra delen och vid nyckelbiotoper samt skyddsvärda träd.

Område 2 - Timmerdalen-Bergslätt
Område norr om Timmertjärn har tagits bort för att stärka kopplingen mellan sjöarna och behålla mer av strövstigar och natur.

Område 8 - Sund
Befintligt LIS-område behålls och föreslås utökas norrut. Även färjeläget är med i det nya området.

Område 9 - Valsebo-Töliden
Befintliga områden har förbundits längs befintlig väg. Även vattenområdet har justerats.

Område 10 - Asslerud
Befintligt LIS-område behålls och föreslås utökas i sydost samt med ett område sydväst om det befintliga.

Område 11 - Stamnåra
Området utgår.

Område 18 (tidigare område 19) - Mölnerud
Området justeras och utökas söderut för att förstärka kopplingen till befintlig bebyggelse och verksamhet.

Område 19 (tidigare område 20) - Högens gård
Området utökas för att möjliggöra för återuppbyggnad av tidigare båthus och angöring med turistbåt.

Utöver ovanstående områden har ett flertal LIS-områden justerats genom en minskning med delar av områden som hamnat utanför strandskyddat område på grund av minskat strandskydd. För dessa områden är exploatering fortfarande möjlig.

Vitryggklassad skog finns inte längre dokumenterat i Dals-Eds kommun och finns därför inte längre med som kartskikt. Vitryggen är beroende av lövskog, där deras, tillsammans med andra djurs, intressen istället finns representerade.

För övrigt sker ingen förändring förutom att nio områden får ny numrering på grund av att område 11 utgått samt att hänvisningar till tidigare fördjupade översiktsplaner tas bort.

Genomförandeplan

En översiktsplan är bara början. För att genomföra översiktsplanen har aktiviteter tagits fram som är kopplade till varje utvecklingsområde. Varje aktivitet ansvaras för av en förvaltning i kommunen, men genomförs tillsammans med berörda aktörer och går att koppla till de mål som framgår av kommunens utvecklingsplan. Genomförandeplanen är ett långsiktigt dokument och aktiviteterna kommer att föras vidare till den mer kortsiktiga handlingsplanen som tillhör utvecklingsplanen och följas upp i kommunens ekonomistyrningssystem.


Genomförandeplanen i sin helhet finns att läsa här.