Des dels centres

Espai multisensorial. ESC Pere Rosselló

30 de gen. 2019, 4:00 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 30 de gen. 2019, 4:13 ]

L’aventura multisensorial és un espai que permeten als nens i nenes la completa estimulació dels sentits. A través de la llum, les olors, la música es crea un entorn de calma que convida a descobrir el món.
Aquest espai aporta als infants una situació de benestar, ja que es troben en una atmosfera de confiança i relaxació.
L’objectiu principal d’aquest projecte és el despertar dels sentits a través de la pròpia experiència sensorial. Aquest treball ens permet millorar les habilitats dels infants a través d’elements molt estimulants, ja que fa que els nens i nenes es puguin concentrar en activitats senzilles que els permeten treballar aspectes relacionats amb la memòria, la comunicació, el desenvolupament cognitiu,... entre altres.

Més informació:

ESC Bressol Belluguets: Nova eina de comunicació escola-família.

21 de febr. 2018, 7:41 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 21 de febr. 2018, 7:42 ]

L'escola bressol municipal Els Belluguets va iniciar, a principis d'aquest curs escolar, un procés de digitalització de la comunicació amb les famílies tot incorporant la plataforma KinderTIC.

Aquesta aplicació tecnològica té per objectiu facilitar la feina de gestió educativa a través de l'ús de tauletes digitals, així com millorar processos i afavorir que ls comunicacions amb les famílies siguin més àgils, eficients i de qualitat.

Algunes de les educadores que ja fan servir aquesta plataforma confirmen que la implementació del KinderTIC ha millorat la vida quotidiana a l'aula: el temps invertit en les gestions de caràcter documental, com ara les agendes, s'ha transformat en més temps de dedicació als infants." Així mateix, l'aplicació s'ha convertit en una plataforma excel·lent per fomentar el lligam entre l'escola i la família, facilitant la immediatesa de les informacions referents als àpats, les migdiades o la programació didàctica de l'escola.

Passats els primers quatre mesos de funcionament, l'escola bressol considera que l'adaptació a l'ús de l'eina digital KinderTIC ha estat un èxit. Aquesta implementació tecnològica dóna resposta en el món  de la innovació informàtica a un gran estalvi de paper i a mantenir la filosofia d'una escola compromesa amb la comunicació familiar en 360º i amb l'adquisició d'hàbits sostenibles des del punt de vista del medi ambient.

D'altra banda, es preveu que el proper curs la implementació d'aquesta plataforma digital es dugui a terme a l'escola bressol Tomanyí i aleshores els dos centres municipals d'atenció a la petita infància faran servir aquesta eina de comunicació amb les famílies.


El llenguatge dels nens. Consells per les famílies. ESC Els Estanys

7 de febr. 2018, 0:46 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 7 de febr. 2018, 0:47 ]

Xerrades que les logopedes de l'escola van fer als pares de P-3 per estimular el llenguatge dels nens i nenes d'aquesta edat.

-Estimulació del llenguatge a P-3
"La comunicació és la base per fomentar els aprenentatges i per estimular una adequada capacitat emocional. Els nens aprenen llenguatge escoltant llenguatge."
-Mals hàbits en l'adquisició del llenguatge
"Cal tenir en compte que evitar els mals hàbits a temps afavorirà un correcte desenvolupament de les estructures facials i afavorirà el desenvolupament de la parla, la deglució i la respiració correctes"

Temps de recol·lecció. EB Belluguets. Palafrugell

14 de des. 2017, 8:34 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 7 de febr. 2018, 0:33 ]

Escola Bressol Municipal Els belluguets Palafrugell.
És temps de recol·lecció ... la tardor és el que té.
Ens agrada pels seus canvis cromàtics i ens apropa un material ric en tots els sentits.
Una descoberta sensorial per poder garantir durant tot l'any en el joc dels més petits.
Compartim amb tots vosaltres la nostra biblioteca de materials naturals.
Gaudiu de la olor, de les textures, de la imaginació i la creativitat que els infants utilitzen a les seves obres d'art

Experimentem al laboratori

13 de des. 2017, 8:44 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 13 de des. 2017, 8:45 ]

Els nens i nenes d’educació infantil de l'escola Els Estanys de Platja d'Aro vam anar al laboratori de l’edifici de primària a fer experiments.
La Maria José ens va presentar alguns instruments que s’hi fan servir i ens va preparar diversos experiments: P3 vam experimentar amb la tensió superficial de la llet i vam manipular pipetes, P4 vam experimentar amb lupes i vam crear-ne una de màgica amb aigua, i P5 vam fer “slime”.
A més a més P4 i P5 vam fer mescles amb diferents elements: sucre, vinagre, bicarbonat, oli, colorant alimentari, cacau en pols, cafè, te, sorra…
Ens ha agradat molt a tots i ja estem esperant el segon trimestre per poder-hi tornar!

Cliqueu a la foto per veure’n més!

Explorem les tauletes tàctils a l'educació infantil. ESC La Sínia i ESC Baldiri Reixach

3 de nov. 2017, 1:59 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 3 de nov. 2017, 1:59 ]

Amb l'objectiu d'explorar les aplicacions de les tauletes amb l'APP Kahoot,  Flow free, Draw for Kids, Lightbot Hour i Pic collage... els nens i nenes d'educació infantil d'aquests centres han realitzat activitats de lectura en un entorn diferent i per parelles. S'han familiaritzat  amb el llenguatge específic, tauleta, tàctil, app, nick, etc. I finalment han gaudit d'una experiència diferent dins l'aula.
Més informació a l'apartat experiències de centre amb tauletes.  
 

El treball per ambients i el llenguatge oral. Esc Guillem de Montgrí

11 de maig 2017, 4:41 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 12 de maig 2017, 0:46 ]

L’escola Guillem de Montgrí, és una escola de tres línies amb un bony de 4 a 1r. A infantil tenim 10 aules per a 9 grups. Cada aula és un ambient diferent.
Cada ambient està dissenyat per treballar i desenvolupar unes habilitats i competències concretes relacionades amb les àrees curriculars, però tots tenen com a eix vertebrador el treball de:
les habilitats lingüístiques, el pensament creatiu  i de les habilitats socials i emocionals.

Els ambients són:
1.Ambient dels números: En aquest ambient els nens i nenes queden immersos en el món matemàtic. A partir de l’experimentació de diferents materials i del joc els alumnes van entenent i assimilant conceptes relacionats amb els números, els cossos geomètrics, les estimacions, el raonament i la lògica, les nocions topològiques...
2.Ambient de descoberta: Molt relacionat amb el món matemàtic. Aquest ambient li permet a l’alumne/a aprendre a fer hipòtesis i estimacions a partir de l’experimentació i la descoberta i aprendre a verbalitzar-les per compartir-les amb els altres...
3.Ambient de lletres:  En aquest ambient els nens i nenes tenen un primer contacte amb el món del grafisme i les lletres. Hi ha material pensat per desenvolupar la motricitat fina , per a iniciar-se a la prelectura i preescriptura.
4.Ambient el teatre: És l’ambient del llenguatge oral per excel•lència. En aquest ambient hi tenim la biblioteca, un teatre, jocs i activitats per treballar el “Buf”,  titelles... és a dir tots aquells materials on l’alumne/a, a partir del joc, anirà ampliant i millorant el vocabulari  i la dicció, així com la comprensió i domini de la llengua catalana.
5.Ambient toca-toca: A causa de a les ràtios elevades de la nostra escola, l’ambient de descoberta l’hem duplicat. L’ambient toca-toca és el segon espai dedicat a la descoberta.
6-Ambient del taller: És l’ambient que permet a l’alumne/a entrar en el món de l’art, de la creació, de la sensibilitat estètica...; de desenvolupar habilitats motrius a partir de la utilització de diferents tècniques i materials plàstics; de descobrir diferents maneres per expressar allò que sent o pensa...
7-Ambient de l’esquitx: A causa de les elevades ràtios  de la nostra escola, l’ambient de llenguatge plàstic l’hem duplicat. L’ambient de l’esquitx és el segon espai dedicat a treballar el llenguatge plàstic.
8-Ambient de la caseta: Pensem que l’ambient de joc simbòlic és el que permet un lligam afectiu més estret amb els altres. En aquest espai pretenem crear un ambient càlid i agradable en el qual ens hi trobem tots com a casa L’oralitat permet expressar allò que se sent o es desitja, al mateix temps que fa que els altres ens puguin entendre millor.
9.Ambient de psico: L’ambient de psicomotricitat és l’espai on aprenem a descobrir el nostre cos a partir del moviment, el joc i les danses. Un espai on els alumnes poden anar desenvolupant la motricitat grossa molt important per a un posterior aprenentatge de  l’escriptura; on poden anar construint la pròpia imatge corporal; on poden anar interioritzant les nocions topològiques...
10. Ambient del xalet: A causa de les elevades ràtios  de la nostra escola, l’ambient de joc simbòlic l’hem duplicat. L’ambient del xalet és el segon espai dedicat al joc simbòlic.

Més informació: fitxa completa de l'activitat
Àlbum de fotos 
Pàgina WEB del centre

Juguem amb les BEE BOTS. Escola l'Estació

22 de març 2017, 9:40 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 30 de març 2017, 4:48 ]

Aquests dies hem tingut uns robots a la classe. Els bee bots són unes abelles que fan el que nosaltres els manem.
L’objectiu és fer caminar el bee-bot fins un lloc concret.
Per fer això cal tocar les tecles d’avançar o recular, girar a la dreta o a l’esquerra. Una vegada donada l’ordre o ordres consecutives, cal prémer el botó go perquè faci allò que se li ha dit. Si cal continuar el camí hem de tocar la tecla de la creu, que és la que esborra les ordres acumulades per tal no les repeteixi. Si hi ha error, cal pensar què fer per seguir el camí.


Amb aquesta activitat treballem:

  •  Iniciació al llenguatge de programació.
  •  Orientació espacial, saber les tecles que cal prémer per fer moure sobre l’espai o plànol.
  •  L’assaig-error i la reflexió per a resoldre-ho.
  •  Concentració, reflexió i superació personal.
  • Treball cooperatiu: compartir, ajudar-se.
Més informació a:  Fitxa de Bones pràctiques 
                             Bloc d'educació infantil
                             Àlbum de fotos
i als vídeos de l'escola:


Vitralls a l'educació infantil. Escola l'Estació

16 de març 2017, 2:05 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 16 de març 2017, 2:06 ]

A partit dels Tallers d'història de l'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, per celebrar l'any Patxot se'ns va proposar estudiar les cases modernistes de la nostra ciutat. En vam visitar algunes i els nens i nenes de P-5 vam treballar els vitralls. Vam donar dos models de plantilles i cada nen /a escollia el que li agradava més. La resseguien en un full d'acetat amb retolador permanent negre i després la pintaven amb altres colors seguint un patró. Quan tothom ho havia fet vam muntar les diferents parts a les finestres per formar un gran vitrall.

Podeu veure la informació completa a la fitxa de "Bones pràctiques" i a la pàgina WEb del centre

Evolució de l'esquema corporal. P-3 Escola L'estació. St. Feliu de Guíxols

15 de març 2017, 5:51 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 16 de març 2017, 1:57 ]

Aquesta activitat la duem a terme a P3. Es tracta de demanar als nens, cada dos mesos, que es dibuixin a sí mateixos amb un retolador negre en un foli A-4. La mestra retalla el contorn del dibuix i l'enganxa en un foli de color, cada vegada d'un color diferent i es posa la data que s'ha fet.
Aquesta activitat es fa amb una altra activitat complementària ""EN KUAIS"" que s'introdueix a partir del segon trimestre de P3.
En Kuais és un personatge que ve de les estrelles fet de roba format de 12 parts. Serveix per conscienciar als nens i nenes de P3 de cada una de les parts del cos, ja que ens les va portant d'una en una (cada dia que arriba una part del cos la dibuixem afegida a les que havien arribat anteriorment)  i proposa activitats a fer, per anar experimentant amb les diferents parts del cos.

Més informació a la fitxa de "Bones pràctiques" i a la pàgina WEB del centre

1-10 of 22