Grafia i entorn. Envoltats de missatges

19 d’abr. 2016, 3:37 publicada per Servei Educatiu del Baix Empordà   [ actualitzat el 20 d’abr. 2016, 8:34 ]
Amb tot el tràfec del dia a dia, sovint no ens adonem de l’allau d’ímputs gràfics que hi ha al nostre entorn més proper, que van més enllà dels textos que llegim de forma més conscient. Estem envoltats de missatges que implícitament s’endinsen en el nostre subconscient comunicatiu: pintades a les parets, senyals de trànsit, logotips, símbols diversos creats i recreats de diferents formes segons l’ocasió… són petites mostres d’aquests missatges que, volem o no, ens arriben constantment.
En el projecte “Grafia i Entorn” ens hem proposat de fer-ne una mirada més conscient des de l’eclecticisme de punts de vista tant diversos com els centres i institucions participants.

El primer que hi trobarem i que no hi pot faltar és una mirada intercultural. La Bisbal conté tot un món de riquesa en alfabets i grafies diverses sovint amagades en els coneixements previs de petits i grans ciutadans que s’esforcen per aprendre la nostra llengua, alfabet i costums. A “Grafia i entorn” coneixerem de la seva mà alfabets tan clàssics com el grec, desconeguts i alhora propers com l’àrab i d’altres que més o menys intuïm com el cirílic…

Entre la imatge i la paraula hi ha grafies molt diverses i familiars com els diferents logotips. Sovint els infants desxifren primer el logotip d’una marca que els és familiar que el codi, més complex, és clar, de la llengua escrita. Ser més conscients d’aquesta forma de comunicació ens pot fer despertar la creativitat i l’esperit crític.

Des de Joan Brossa amb els seus poemes visuals i molts altres artistes han utilitzat grafies, lletres i altres formes d’escriptura per connectar amb l’art, el llenguatge escrit, comunicant-nos missatges que ens fan reflexionar i ens desperten emocions. La mirada artística no pot faltar tampoc en aquest treball tant de forma implícita com explícita, tant des d’un punt de vista social com des d’un altre més lligat a la natura.

Ja hem dit que els alfabets i la lectura hi són presents i no hi poden faltar. Una altra mirada però, lligada a grafia i aprenentatge és la que ens mostra altres símbols que són instrumentals d’altres disciplines no lingüístiques i que cal aprendre per seguir aprenent al llarg de la vida: símbols matemàtics, musicals… en poden ser un exemple.

Una altra mirada social i molt interessant, estretament vinculada a la vila, ens l’ofereix la lectura i observació i reflexió sobre textos fundacionals que ens aporten dades i coneixement sobre coses que no ens qüestionem gairebé mai, com el fet que el mercat de la Bisbal sigui els divendres. Una mirada original, pel que té de creativa i d’originària, a la “Grafia i entorn” del nostre municipi.

I podríem seguir amb moltes més anàlisis: dibuixant traços amb la fregona molla, segant la gespa, a la sorra de la platja, a l’escorça d’un arbre, sobre la pell… suports, materials… tot és simbòlic i tot és comunicació. I és que ja ho hem dit: estem envoltats de missatges!
Un cop més “el tot és més que la suma de les parts” i l’aportació de cada un dels participants ha eixamplat la mirada i el coneixement d’un tema que, com gairebé tots, podria esdevenir tan ampli com el conjunt de punts de vista que hi anéssim sumant.

Esperem que gaudiu de la mostra i, si voleu, podeu sumar-vos-hi, envoltant-nos tots plegats de més missatges, grafies i símbols participant en el vostre i nostre “Grafia i entorn”.