ifv wegschrijven info

    • Als je ICF invult, dan is het steeds een momentopname. Heb je nog de bedoeling om bijkomende onderzoeksmatige acties te zetten (bv. screeningsactie, stage, contact specialist of werkgever, …), schrijf dit dan weg bij de Algemene conclusie.

    • Net zoals in het algemene Mijn Loopbaan dossier van de klant, moet alle informatie die wordt weggeschreven besproken zijn met de klant. Kreeg je hiertoe de kans nog niet, schrijf dan in het veld ‘Algemene conclusie’ weg waarom wat nog niet besproken is en wanneer dit wel zal gebeuren.

    • IQ-gegevens worden weggeschreven onder de categorie ‘medische factoren’. Hoe dit IQ het functioneren van de werkzoekende beïnvloedt, wordt geplaatst onder de desbetreffende categorieën, bijvoorbeeld ontwikkelen van vaardigheden, cognitieve flexibiliteit, … .

    • Strafrechtelijke informatie mag niet geregistreerd worden, ook niet in het vertrouwelijke luik.

    • Informatie die je vanuit een beroepsinteressetest verkrijgt, hoort niet thuis in het vertrouwelijk luik aangezien dit geen gevoelige informatie is. Je schrijft dit dan ook weg in Mijn Loopbaan.

    • Bij klanten met een zwaar dialect, een spraakgebrek, … ga je na waar het probleem precies ligt: is er sprake van een medisch probleem (bv. stotteren), gaat het eerder over zich niet kunnen aanpassen aan situaties (aangaan van relaties).

    • Zelfredzaamheid in het huishouden, splits je op naar de verschillende categorieën waarop deze zelfredzaamheid weerspiegeld is.

    • Medische informatie mag breder gaan dan wat de klant zelf aangeeft, maar hou er wel rekening mee dat informatie die gelinkt is aan een indicatie, op deze manier dient weggeschreven te worden.

    • Hoe ver gaat het verleden? Dit is niet standaard vast te stellen, maar dient gefocust op het actuele functioneren bekeken te werken: wat heeft nog een invloed, dit is relevant. Wat geen invloed meer heeft, is niet meer relevant.

    • Waar schrijf je creativiteit op artistiek vlak weg? je gaat na wat dit precies betekent en dan link je dit aan de betreffende categorieën, bv. oplossen van problemen, cognitieve flexibiliteit, … .

    • Zijn er geen tegenstrijdigheden in het dossier aanwezig? Klopt het hele verhaal? Zijn er bepaalde categorieën die elkaar tegenspreken? Zo ja, klaar deze uit.

    • Heb je in het dossier van de klant (Mijn Loopbaan) een overzicht van de acties die men reeds ondernemen heeft? Is daar een duidelijke chronologie in aanwezig?

    • De TOM expert is een objectieve derde partij die ‘van op afstand’ het dossier bekijkt. Trajectbegeleiders kunnen in een spanningsveld verzeild geraken. Enerzijds wil men aantonen dat de klant al veel gegroeid is en niet zo slecht bezig is, anderzijds wil men de ICF categorie ook voldoende ‘negatief’ scoren om aan te tonen dat er wel degelijk een grote ondersteuningsnood is. Daarnaast kan de trajectbegeleider soms de neiging hebben om een klant positiever in te schalen omdat je als begeleider ook de evolutie van de klant kent en weet dat deze al een hele weg afgelegd heeft. De DABP specialist bekijkt deze inschaling van op een afstand en bewaakt het correct gebruik van de typeringen (sterkte – geen probleem – licht probleem – ernstig probleem). Het gemotiveerd invullen van het vrij veld bij de ICF categorie is hier essentieel.

Zelf nog een goeie tip? welkom via icf@vdab.be