Prăpăstiile Zărneşti şi Cheile Pisicii, prezentare în Google Earth

Descarcati de mai jos fisierul cu extensia .kmz; el constituie reprezentarea 3D in Google Earth a traseului/ track-ului GPS Prăpastiile Zărnești si Cheile Pisicii. La acest traseu GPS sunt atasate punctele de interes de pe parcurs (waypoints) si imagini geopozitionate (asemanator cu reprezentarile Google Earth (fisierele kmz) pe care le gasiti in articolele mele anterioare cu Brâna Mare a Coștilei și Brâna Morarului.

Cei care descarca fisierul .kmz, daca au instalat aplicatia gratuita Google Earth pe calculator, vor putea viziona traseul GPS cu punctele de interes si imaginile geopozitionate atasate in punctele din traseu unde au fost luate. Vizionarea se poate face cu dublu click pe fisierul KMZ descarcat. Se va incarca automat aplicatia Google Earth si reprezentarea traseului cu punctele de interes si imaginile atasate traseului.

In Google Earth traseul este reprezentat printr-un traiect colorat in rosu, trasat peste reprezentarea 3D a reliefului, traiect pe care apar niste mici pictograme cu denumiri explicative, care reprezinta punctele de interes (inceputul si sfarsitul traseului, varfuri si alte puncte de interes din traseu, marcatorul de traseu (treck)). Dand click pe aceste puncte de interes (waypoints) se vor afisa explicatii referitoare la acele puncte, respectiv la traseul vizualizat. Imaginile atasate traseului vor apare ca niste mici pictograme (numerotate ca in articol) reprezentand chiar acele imagini. Dand click pe aceste pictograme se va deschide o fereastra in care imaginea va fi afisata la o dimensiune mai mare (600 x 400 pixeli) cu numarul si explicatia afrerenta precum si datele de pozitie (latitudine, longitudine, altitudine).

O descriere a modului de utilizare a fisierelor .kmz in Google Earth a fost prezentata in articole mele anterioare, mentionate mai sus, sub forma unor fisiere Word.

Reprezentarile .kmz pentru Google Earth reprezinta cea mai sugestiva prezentare a traseului in contextul de relief parcurs avand totodata marcate si punctele de interes precum si imaginile cu ceea ce se poate vedea in anumitre puncte din traseu.

Pentru cei interesati track-ul poate fi incarcat pe GPS propriu si apoi folosit pe teren pentru orientarea in traseu. (se transforma fisierul kmz/ kml in fisier gpx acceptat de toate aparatele GPS; vezi http://www.gpsvisualizer.com/)

Radu Moroianu