Falcău, Obcina Mare, căţărare pe stânci

1

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Muntii din imprejurimile satului Falcau ascund zone interesante care merita sa fie cunoscute si vizitate. De aici se poate porni si in parcurgerea crestei principale din Muntii Obcina Mare (vezi).

Pornim din gara Falcau (harta 1, extras din planul publicat in lucrarea autorilor Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987) de unde ne indreptam, de-a lungul caii ferate, spre urmatorul sat, Brodina.

Dupa aproximativ 15 minute, timp in care depasim mai multe case, calea ferata trece pe sub un mic deal, aflat pe partea dreapta in sensul de mers. Pe harta 1 este trecut acolo Varful Carmaciu, de 846 metri altitudine. Chiar la poalele acestui deal se afla un gard care are si cateva locuri de trecere. Portiunea impadurita nu e asa de lunga, ea fiind urmata de o portiune despadurita care se intinde pana la Brodina. In schimb padurea urca pana in varful dealului si continua si pe partea cealalta fata de varf.

Depasim gardul si ne inscriem in urcus destul de abrupt, aproape de iesirea inspre portiunea despadurita. Padurea are vegetatie abundenta. Intalnim inca de la poale cateva stanci cu dimensiuni reduse, circa 3 metri, din gresie calcaroasa. Vom urca pe langa aceste stanci aproximativ 5 minute, timp in care vom intalni si alte stanci, din ce in ce mai mari si ne vom opri la una care se impune in fata celorlalte prin marime.

Privirea ne-a fost atrasa, pe langa frumoasa surplomba, de faptul ca este si pitonata. Nu am aflat cine a batut pitoanele dar se vede ca sunt destul de vechi. Ne-am gandit sa facem si noi traseul, catarandu-ne pe aceasta frumoasa stanca. Am numarat 16 pitoane, dintre care primele 10 sunt cu inel si 6 sunt cu expansiune. Pentru parcurgerea traseului este nevoie de scarite si de doua corzi deoarece el incepe (foto 2) sub o surplomba si continua pe un perete vertical (foto 3), fara prize. Lungimea traseului este de aproape 20 metri si este singurul din acea zona care are pitoane.

                                               2

3

4

Am parcurs traseul in aproximativ 50 minute, mai grea fiind iesirea (foto 4) deoarece locul de regrupare din varful stancii este foarte ingust si lipsit de prize, gresia fiind aici destul de neteda. Coborarea se face pe o mica creasta care duce spre padure, lipsita de dificultati tehnice dar totusi destul de ascutita.  Daca urcam mai departe prin padure mai intalnim si alte stanci interesante, apa sapand in ele forme neobisnuite. Nu sunt stanci impresionante prin inaltime dar au numeroase surplombe, gauri de diferite dimensiuni, fisuri si grote ciudate ca forma. Si privelistea care ni se ofera de pe unele dintre ele este impresionanta. Se vede toata zona spre Brodina, cu Varful Chepa (1159 m) (foto 5) care domina orizontul sud-vestic.

5

Au participat: Ada Miclos, Anca Carsmariu, Helga Tonenchi, Cristi Schipor, Vasile Bouaru.