Vârful Hârtopu din Munții Făgăraș / Făgăraşului este mai înalt decât Dara; ascensiune pe Valea Bândea

continuare de la


Dimineata suntem gata de drum (foto 1): de la stanga la dreapta, subsemnatul, fiicele mele Irina si Maria, in mijloc Darmina, prietena lor si in dreapta Paul Patratanu, ale carui fotografii insotesc acest text. Mergem de-a lungul Vaii Rele, traversam apa pe un podet si ajungem la casuta singuratica din barne aflata la confluenta Vaii Rele cu Paraul Bandea (foto 2). 

                                                               1

2

Incepem sa urcam pieptis pe drumul forestier din stanga cabanei, ocazie cu care, privind in urma, vedem versantul Culmii Scarisoara cu Varful Scarisoara (2489 m) (foto 3). Ajungem destul de sus fata de nivelul Vaii Bandea, intr-un loc trist, unde padurea moare sub fierastraie si rotile tractoarelor (foto 4). 

                         3

4

Era o zona anevoie de depasit, nu stiu astazi cum mai arata, noua insa ne-a luat destul timp ca sa o parcurgem. Tinem asadar dreapta si scapam in final de amaraciunea defrisarilor, urmand poteca destul de clar conturata pe o curba de nivel, cu mult deasupra vaii (foto 5, 6). 

                                                                               5



In aproximativ 45 minute de la plecare ajungem la nivelul vaii, acolo unde un adapost improvizat, cu masuta si banci, ne indeamna la odihna si la inca o privire peste harti (foto 7, 7b). 

6

                                                  7

7b

Trecem puntea peste parau si ne dam seama ca valea se poate urca fie pe o parte, fie pe cealalta a paraului. Noi urcam prin dreapta (foto 8). Luam incet inaltime, pe deasupra unui jnepenis (foto 9) si curand poteca devine ,,bulevard” (foto 10). 

                         8

                           9

10

                              11

In spatele nostru, in fundal, Culmea Scarisoara si Vf. Picuiata (2437 m) (foto 11). Cateva mici cascade ne bucura ochii si sufletul, dar timpul nu ingaduie sa le vedem mai de aproape (foto 12). Apoi parcursul devine iarasi unul domol, cu treceri de pe un mal pe altul al apei (foto 13, 14). Avem acum o prima imagine a Caldarii Dara (dreapta), cu Vf. Fundul Bandei (2456 m) in planul doi (foto 15).

12

                          13

                                                   14

15

                           16

Caldarea Dara, pe masura ce urcam, ne impresioneaza prin maretie si salbaticie. Varful Dara (2500 m), in stanga si Piciorul Darei, cu un punct maxim la 2456 m te duc cu gandul la alura unui teatru antic (foto 16, 17). Ne orientam in urcus spre stanga si depasim un mic bordei (foto 18, 19).

17

                                                      18

19

20

21

De aici incolo, subsemnatul, acumuland o oarecare oboseala si nevrand sa incetineasca mersul tinerilor camarazi de drum, le spune La revedere! si Drum bun! si ii priveste nostalgic cum incet-incet dispar din raza lui vizuala (foto 20). Asa incat continuarea textului nu se mai poate face la persoana intai plural. In drum spre creasta principala a masivului (si anume spre Curmatura Mogosului, 2344 m), privind in urma, tinerii disting clar Acoperisul Romaniei, cu Varfurile Moldoveanu si Vistea Mare (foto 21). 

                          22

Inca putin si poteca de creasta le e la indemana. In dreapta, Vf. Iezerul (2429 m) (foto 22). Inca o imagine cu Vf. Iezerul, dar si cu piramida impunatoare a Varfului Dara, in dreapta. Varful propriu-zis al Darei este in stanga acelei culmi, marcat printr-o momaie vizibila de la distanta (foto 23). In sfarsit, pe poteca de creasta care vine de la Fereastra Mare a Sambetei  si se duce spre Curmatura Zarnei (foto 24), cu Vf. Iezerul dominant.

                              23

24

25

Apoi o prima imagine a Lacului Urlea (2200 m alt., 482 m perimetru, 4,05 m adancime) la care se ajunge din strunga de la sud de Vf. Iezer, pe banda albastra, in aproximativ 40 minute (foto 25). Valea Pojorta, continuata cu Valea Urlea, cu vedere spre Muntii Iezer-Papusa, iti dau senzatia atat de des incercata pe munte, ca esti ,,stapanul lumii”, dar si neputinta, deocamdata, de a zbura fara aripi pe deasupra acestui imens si salbatic hau (foto 26). 

26

27

De la stanga la dreapta: Darmina, Maria, Irina si Paul, cu o intrezarire a Culmii de legatura Oticu-Mezea (foto 27) si, patrioti cum ii stiu, se si apuca sa desfasoare tricolorul (foto 27b). Oare o sa ajunga pe Dara? (foto 28).

                                  27b

28

                          29

Pana una-alta admira perfectiunea refugiului din Valea Urlea (foto 29) si abrupturile ametitoare ale Varfului Fundul Bandei (2456 m) (foto 30). Poteca de creasta (banda rosie) se contureaza limpede prin dreapta si induce clar ideea reusitei ascensiunii pe Vf. Dara (dreapta) (foto 31). 

                             30

31







Cu teleobiectivul, Paul reuseste sa prinda, de la o atat de mare distanta, Varfurile Lespezi (2517 m) si Caltun (2505 m) (foto 32), dar si creasta ramasa in urma, spre Coltul Balaceni (foto 33), greabanul Moldoveanului cu Vf. Rosu (2480 m) in stanga (foto 34) si chiar Vf. Negoiu (2535 m) in ultimul plan, dreapta (foto 35). 

                           32

                       33

                          34

35








O imagine coplesitoare a Vaii Bandea, pe care au urcat, apare in imaginea 36. Tinerii se afla acum deasupra minunatului Lac Urlea (foto 37). 

                         36

37

                          







Tot cu teleobiectivul se poate distinge mai bine si dantelaria unica a Pietrei Craiului, peste culmile masivului Iezer (foto 38). 

38





Lasand in urma Varfurile Fundul Bandei, Iezer si Urlea (foto 39) si odihnindu-si sufletul in oglinda Lacului Urlea, de data asta de un verde intens (foto 40), pot in sfarsit sa vada deodata ambele varfuri, Hartopu (in mijloc) si Dara (dreapta) (foto 40b). 

                       39

                          40

40b

In scurt timp au parte de o alta surpriza, imaginea superba a circului glaciar Hartopul Leaotei, cu Lacurile Geamanul de Sus si Geamanul de Jos (stanga) si Lacurile Taberei si Mioarelor (dreapta), acesta din urma fiind considerat multa vreme lacul aflat la cea mai mare altitudine din Romania (2286 m) (foto 41). Ulterior, in 1987, Ica Giurgiu descopera alte patru lacuri, in aceeasi caldare, intre Izv. Dragos si Izv. Musetescu, toate patru aflate la cele mai mari patru altitudini din România. Cel mai de sus: Lacul 1 (2335 m alt.) (vezi). Iar mai  aproape, Lacurile Geamanul de Sus (2225 m alt., 1,8 m adancime) si Geamanul de Jos (2200 m alt., 0,5 m adancime) (foto 42). Lacul Mioarelor (0,8 m adancime) le apare, surprinzator, cu mioarele in imediata vecinatate! Ce sa mai zici de o asemenea potrivire…(foto 43).

                          41

                         42

43

                          44



Cele trei gratii, cu satisfactie maxima (foto 44) si cele trei oglinzi in care, privindu-se, se intreaba: ,,Oglinda, oglinjoara, cine-i cea mai frumoasa din tara?” (foto 45). De-acum ii asteapta un urcus pronuntat spre cele doua mari varfuri tinta ale ascensiunii (foto 46). 

                           45

46

                         47

Iata si Vf. Hartopu, situat in marginea haului Hartopul Leaotei (foto 47, 48). 

48

Daca are 2506 m altitudine, deocamdata ei nu pot spune cu certitudine. Dar Paul, care avea altimetru pe care il verificase la plecare (in Gura Bandei, 1335 m), a masurat si pe Vf. Dara si pe Vf. Hartopu, gasind pentru Dara aproximativ 2499 m iar pentru Hartopu cu 5 metri mai mult. Sigur, verificarile trebuie repetate, dar este un semnal ca Hartopu este mai inalt decat Dara (citeste si)! De altfel, si de pe Vf. Vanatoarea lui Buteanu, altcandva, mi s-a parut ca Hartopu este mai inalt. La fel si in fotografiile facute de pe acest varf. Eu as zice ca Hartopu trebuie sa figureze in primele 13 varfuri din Romania.

Din poteca, Hartopul Leaotei dezvaluie cel mai mare lac din zona, Musetescu (alt. 2240 m, perimetru 510 m, 1,8 m adancime), la care s-a constatat o ciudatenie: temperatura creste o data cu adancimea, nu scade (foto 49 dreapta)! Inca putin si momaia din varf va fi atinsa (foto 50, 51).

                           49

                          50

51

Vedere spre Vf. Dara (foto 52). Inca o data, dar mai de aproape, Lacurile Mioarelor (foto 53), Geamanul de Sus (foto 54), Geamanul de Jos (foto 55) si Musetescu (foto 56). 

                        52

                         53

                         54

                         55

56

                                       57

Ajunsi pe Dara, la 5 minute de la Hartopu, Maria incearca rezistenta unei pietre (foto 57), pentru ca mai apoi sa se foloseasca de ea pentru un salt (foto 58). Un moment de relaxare e binevenit, cu muntii si vaile la picioarele lor (foto 59) si cu vedere spre portiunea de creasta strabatuta anterior (foto 60). 

58

                               59

60









Varful Hartopu ramane in urma (foto 61) si coborarea incepe cu Piciorul Darei (foto 62), continuand cu grohotisurile din Caldarea Dara (foto 63). 

                       61

                         62

63

                      







Imaginea celor doua varfuri, Dara in stanga si Hartopu in dreapta, pare a unei domoale culmi de deal. Un deal aflat insa la 2500 m altitudine (foto 64)!! Inca o data Dara si Hartopu (foto 65). Care e mai inalt?! 

                         64

65

                                                     66

Din Caldarea Dara drumetii coboara inapoi in Valea Bandea, intr-un ritm alert, pentru ca se lasa seara (foto 66) si trebuiau sa ajunga la tabara de baza, unde subsemnatul ii astepta infometat si gata sa sufle in ciorbita iscusit pregatita de Paul (foto 67, 68).

                                                          67

68

       Donează 30 de lei