Viaţă în Peştera-aven din Sohodoalele Mici, Munţii Mehedinţi

                                            Foto: Stefan Andreescu

Mircea Vlădulescu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti; Clubul de speologie Vulcan Craiova)  

  

    Fata de editia Pesteri din Romania, 1976 (vezi articolul anterior), in editia din 1984 cavitatea este numita doar Pestera-aven din Sohodoalele Mici (vezi extrasul mai jos atasat).

           Pentru o pestera care a fost descrisa intr-un ghid turistic si care nu are zone foarte dificil de parcurs cavitatea arata incredibil de bine. Din pacate, cele mai eficiente metode de protectie a cavitatilor naturale raman discretia privind localizarea si obstacolele naturale pe care pestera le ridica in calea oamenilor.

  Am gasit cativa lilieci pe care am incercat sa ii deranjam cit mai putin.

Foto: Stefan Andreescu 

  Foto: Stefan Andreescu 

 Foto: Stefan Andreescu 

Am vazut filamente vegetale.                     

 La iesire am gasit si un sarpe. La Craiova, Stefan Andreescu a aflat ca este de fapt o naparca (Anguis fragilis) care, in ciuda aspectului, face parte din familia soparlelor si care in caz de atac din partea unui pradator se lasa prinsa de coada pe care o pierde intre dintii acestuia si ea fuge, scapand cu viata. In timp, ii creste alta coada. Se pare ca si aceasta a procedat la fel, caci are „coada” cam boanta, dar in fuga a cazut in putul de la intrarea pesterii. Noi am gasit-o semiamortita din cauza frigului din aven si asa am putut sa o mutam dintre frunze, sa-i facem poze si sa o readucem la suprafata.

                  Foto: Stefan Andreescu

 Foto: Stefan Andreescu

Foto: Stefan Andreescu

La suprafata i-am dat drumul ceva mai departe de intrarea in dolina si departe de casa unde am intalnit un catelandru foarte prietenos dar care… vina soparle. Peisajul de toamna era minunat iar merele lasate in pom aduceau o pata de culoare speciala.                                                                     

                                                   Uite şopârla în Munţii Şureanu şi în Munţii Nemira.