Măgura Branului, spre cătunul Măguricea

articolul continuă de aici

Aveam acum in fata o larga deschidere asupra meterezelor stancoase ale Vf. Galbinarea si a pantelor de iarba, presarate cu mici ghemotoace de lana, de la poalele sale. Erau ultimele momente pastorale montane oferite de toamna tarzie. Am ocolit varful prin stanga, pe langa pomi desfrunziti si ienuperi plini de rod, pe langa vechea stana aflata la umbra coltilor de piatra, incercand sa numaram anii acestui asezamant greu incercat de trecerea timpului. Erau orele 15. Soarele pierduse simtitor din inaltime si umbrele noastre se intindeau lungi pe iarba. Catre nord, peste coroanele pomilor, se zareau casele din Zarnesti si dincolo de ele, invaluita in pacle, Magura Codlei. Urmand banda rosie pe sub peretii stancosi ai Vf. Galbinarea am ajuns in pasul inerbat dintre Galbinarea si Magura Mare. O veche constructie de lemn marca un alt domeniu pastoral, acum pustiu. Un indicator razlet informa calatorul ca se afla pe drumul cel bun si daca o ia catre sud, sud-vest, pe marcaj triunghi albastru, poate ajunge in satul Magura, iar drept inainte, pe banda rosie, la Bran.

Urmand o poteca bine conturata care ocolea Varful Magura Mare prin stanga, am intrat in padurea aflata la baza stancoasa a varfului. Marcajul banda rosie disparuse iar, lasand loc unui marcaj sters, abia vizibil, triunghi albastru. Stiam ca ambele marcaje (triunghi albastru si banda rosie) merg impreuna catre Bran dar in aceasta zona banda rosie trece peste Varful Magura sau il ocoleste prin dreapta. Am continuat la inceput descendent prin padure si apoi ascendent care baza stancilor cautand insistent marcajul triunghi albastru, care se arata anevoie. Am facut astfel un ocol si un efort suplimentar. Am reintalnit marcajul banda rosie pe linia de creasta, intarind ideea ca banda rosie urmarea indeaproape traiectul crestei. Se facuse ora 16. Mai aveam cam 1 ora pana la asfintit. Dupa urmatoarele 25 de minute am ajuns intr-o noua inseuare, acoperita de pajisti inverzite. Un alt indicator ne indemna sa mergem inainte spre culmea impadurita de dincolo de sa. La picioarele noastre, spre dreapta, spre sud-vest, se vedeau in lumina aurie ultimele case din catunul Maguricea.

0336 pe BR, spre Maguricea

0340 pe BR, spre Maguricea

0341 pe BR, spre Maguricea

0343 vedere de pe Magura Branului catre nord-est: la orizont, stanga, Postavaru (standa) si Piatra Mare (dreapta)

0348 vedere de pe Magura Branului catre sud-est: la orizont, Bucegii si orasul Bran

0349 pe BR, case din Maguricea

0353 pe BR, case din Maguricea

0354 pe BR, dupa Maguricea

0356 pe BR, dupa Maguricea

0357 pe BR, din nou pe plai

0358 pe BR, Bucegii, catre est

In partea opusa, spre nord-est, privirea razbatea prin paclele amurgului catre asezarile indepartate din Tohan si Rasnov si in fundal catre Postavaru si Piatra Mare. Urmand linia crestei prin palcuri de mesteceni apoi liziera unei paduri de fag am ajuns intr-o zona despadurita, catre sud, de unde se dezvaluiau privirii, luminate de razele rosiatice ale soarelui, abrupturile vestice al Bucegilor.

Ultimele sclipiri ale apusului alcatuiau un fantastic joc de lumini si umbre pe terenul puternic profilat al muntilor si dealurilor de la poalele acestora. In vaile umbrite acum se zareau aliniate casele din Moieciu si Simon. Pierzand din nou marcajul in aceasta zona de plai nu am continuat drumul pe linia de creasta, de-a lungul lizierei, asa cum ar fi trebuit ci am coborat prin padure spre stanga (nord) reintalnind creasta ceva mai jos, in dreptul unei colibe singuratice. Era ora 16,58.

0359 de aici marcajul BR se pierde

0361 un ultim salas; regasim marcajul BR

0362 pe BR, spre Bran

0363 pe BR, Moieciu de Jos

0366 pe BR, spre Bran, sate rasfirate la poalele Bucegilor

0369 pe BR, deasupra Branului

0377 pe BR, deasupra Branului, castelul din povesti

Am continuat sa coboram moderat la liziera padurii aflata la nord, avand in dreapta (sud) palcuri de mesteceni si zone despadurite pe unde se intrezareau din ce in ce mai aproape luminile din Moieciu, aliniate de-a lungul soselei Rucar - Bran. Pe la ora 17,30 se intunecase aproape de tot. Am coborat ultimele sute de metri prin padure, abia distingand poteca care devenea din ce in ce mai abrupta si sinuoasa. Printre pomi se zareau stralucind in nuante portocalii zidurile batranului Castel. Am incheiat traseul la 17,45, cand traversand podul peste Paraul Turcu am ajuns la sosea. Am incheiat astfel un parcurs de 15,7 km, deosebit prin frumusetea peisajului si minunatele perspective asupra zonelor montane limitrofe. Cu totul deosebit a fost si parcursul din Prapasiile Zarnestilor si Cheile Pisicii, care a insumat alti 7-8 km de peisaj incantator.

Descarcati de mai jos fisierul cu extensia .kmz; el constituie reprezentarea 3D in Google Earth a traseului/ track-ului GPS Magura Branului. La acest traseu GPS sunt atasate punctele de interes de pe parcurs (waypoints) si imagini geopozitionate (asemanator cu reprezentarile Google Earth (fisierele kmz) pe care le gasiti in articolele mele anterioare cu Brana Mare a Costilei si Brana Morarului.

Cei care descarca fisierul .kmz, daca au instalat aplicatia gratuita Google Earth pe calculator, vor putea viziona traseul GPS cu punctele de interes si imaginile geopozitionate atasate in punctele din traseu unde au fost luate. Vizionarea se poate face cu dublu click pe fisierul KMZ descarcat. Se va incarca automat aplicatia Google Earth si reprezentarea traseului cu punctele de interes si imaginile atasate traseului.

In Google Earth traseul este reprezentat printr-un traiect colorat in rosu, trasat peste reprezentarea 3D a reliefului, traiect pe care apar niste mici pictograme cu denumiri explicative, care reprezinta punctele de interes (inceputul si sfarsitul traseului, varfuri si alte puncte de interes din traseu, marcatorul de traseu (treck)). Dand click pe aceste puncte de interes (waypoints) se vor afisa explicatii referitoare la acele puncte, respectiv la traseul vizualizat. Imaginile atasate traseului vor apare ca niste mici pictograme (numerotate ca in articol) reprezentand chiar acele imagini. Dand click pe aceste pictograme se va deschide o fereastra in care imaginea va fi afisata la o dimensiune mai mare (600 x 400 pixeli) cu numarul si explicatia afrerenta precum si datele de pozitie (latitudine, longitudine, altitudine).

O descriere a modului de utilizare a fisierelor .kmz in Google Earth a fost prezentata in articole mele anterioare, mentionate mai sus, sub forma unor fisiere Word.

Reprezentarile .kmz pentru Google Earth reprezinta cea mai sugestiva prezentare a traseului in contextul de relief parcurs avand totodata marcate si punctele de interes precum si imaginile cu ceea ce se poate vedea in anumitre puncte din traseu.

Pentru cei interesati track-ul poate fi incarcat pe GPS propriu si apoi folosit pe teren pentru orientarea in traseu. (se transforma fisierul kmz/ kml in fisier gpx acceptat de toate aparatele GPS; vezi http://www.gpsvisualizer.com/)

Radu Moroianu