Timişul de Jos - Poiana Ruia (Munţii Postăvaru) - Braşov

Vârful Postăvaru, vedere de la Timişul de Jos. Foto: Viorel Ungureanu. Imagine la.

Un frumos traseu, care dureaza 7 ore pe vreme de iarna, recomandat a fi parcurs doar intr-o zi cand vizibilitatea este macar satisfacatoare. Pornim din halta Timisul de Jos, pe cruce albastra (debuteaza in statie, de partea cealalta a constructiei pentru calatori); semnele sunt bine aplicate la inceput, ele se vor rari doar in portiunea cu panta cea mai accentuata (este nevoie aici sa vedem terenul, pentru a aprecia bine directia de mers). Apare la un moment dat un stalp indicator care ne ofera o varianta nemarcata spre zona cea mai inalta a masivului; tot aici ni se atrage atentia si asupra marcajului banda albastra, dar pana la el mai este o bucata buna de mers. Dupa aproximativ 3 - 3½ ore de la plecare ajungem in Poiana Ruia, aproape de cabanele Postavaru si Cristianu. 

Ne intoarcem pe drumul pe care am venit, circa 15 minute, pana la stalpul indicator cu semnele banda galbena, banda albastra si cruce galbena. Alegem varianta banda albastra (superba alee prin padurea de brad) si la un moment dat vom da, vizibil, de ramificatia unde incepe crucea galbena (semne dese). Intram pe un traseu care nu prea poate fi facut in fuga si nici nu merita sa se intample asa; stanci de conglomerat impresionante se dezvaluie in sezoanele fara frunza. Marcajul este aplicat pe placute metalice batute in copaci; interesant de observat cum trunchiurile au inglobat semnele in scoarta, uneori acoperindu-le aproape integral. Ba avem zone abrupte de coborat, ba urmeaza alei impecabile prin padure. Dupa 3 - 3½ ore de la plecarea din Poiana Ruia ajungem, cu parere de rau parca, in Brasov, pe strada Jepilor. Undeva aproape este statia troleibuzului 32, spre gara.

Nu uitati betele de schi, sunt utile si la urcare, si la coborare. (datele din acest articol au fost culese pe teren in anul 2001) (pentru detalii recente privind marcajele din zona vezi)

Ică Giurgiu