Aprenentatge Basat en Projectes

APRENENTATGE BASAT EN PROJECTES:

Aquest mapa conceptual interactiu dels ABP, el seu contingut i la seua proposta didàctica de treball han estat extrets de l'espai de formació virtual Odissea anomenat "Formació mentoritzada a  centre". Clica al damunt de les diferents fitxes dels cercles per descobrir els ABP a fons.

A continuació teniu la plantilla per dissenyar un ABP; la podeu obrir amb el vostre editor i fer-vos-en una còpia perquè sigui vostra. Bona feina!

Plantilla projecte ABP

Aquesta infografia dels Serveis Educatius de la Generalitat ens mostra com podem començar una proposta d'ABP:

Aquest document que tenim a continuació, titulat MESURES I SUPORTS UNIVERSALS EN EL CENTRE EDUCATIU, ha estat elaborat pels Referents d’atenció educativa inclusiva (RAI), des del curs 2019-20 Formadors d’educació inclusiva (FEI), i el Servei d’atenció a la diversitat i la inclusió (SADI), durant el curs 2017-18 i per la SD d’Educació Inclusiva durant el curs 2018- 2019. 

Conté tot allò que cal saber sobre ABP i ens ofereix una sèrie de recursos:

TREBALL PER PROJECTES

Webinar sobre Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) organitzat per Genially, Additio i Symbaloo. (13 de febrer de 2019) en el que participa, entre d'altres, Raúl Diego, mestre de primària i Educació Físic a Santander, coordinador TIC durant molts anys i especialista en ABP.

Aquest vídeo correspon a la presentació del projecte "Supera't", de l'editorial Barcanova, segurament la primera proposta global a Catalunya per aprendre mitjançant els ABP. L'inspirador d'aquest projecte és Josep Maria Esteve, durant molts anys director de l'IE Jacint Verdaguer.

Aquest canvas que teniu a continuació, que serveix per dissenyar un ABP, s'ha extret de la web conecta13.com i fou dissenyat per Miguel Ariza i Antonio Herreros, a partir del treball d'Alex Osterwalder, publicat a Business Model Generation. En podeu extreure el model en anglès i el model no formal, aquí.

Aquesta infografia de la mestra i psicopedagoga Nati Bergada ens detalla i explicita els 15 avantatges que té treballar per projectes. Més avall trobarem casos pràctics i més informació sobre els ABP de la Nati Bergadà.

El col·legi SAFA-Úbeda (Jaén) fa més de 20 anys que treballa amb ABP. En aquest vídeo fan un resum de la seua experiència pedagògica i en valoren els resultats obtinguts.

Bob Lenz és un especialista en educació i un líder en el redisseny en l'educació i el format dels ABP com a metodologia per a l'aprenentatge.

Aquesta presentació està basada en el llibre de la Xus Martín García "Investigar i aprendre. Com organitzar un projecte".

TREBALL PER PROJECTES... PER A QUÈ?

David Vilalta (mestre, formador de formadors), Maria Casanovas (mestra i cap d’estudis de l’Escola Rellinars) i Rosa Clar (professora de català i directora de l’Institut Tordària) ens parlen del treball per projectes.

Webinar organitzada per INTEF (Institut Nacional de Tecnologies Educatives i Formació del Professorat) sobre ABP on intervenen, entre altres, Miguel Ángel Ariza, professor de secundària a Andalusia, fundador de Conecta13 i un dels precursors i millors especialistes en el disseny i posada en marxa dels ABP.

Vídeo del canal de Youtube "Recursos Aula" on s'explica què és l'Aprenentatge Basat en Projectes (ABP). S'hi compara l'aprenentatge tradicional vers els ABP i es desglossen en 8 punts els elements principals que ha de tenir un bon ABP.

Aquesta infografia elaborada per la UNESCO sintetitza els criteris de l’ABP d’alta qualitat.

HQPBL-Poster-CAT_COMPLET.pdf

La Fundació Privada per a la Creativació ha elaborat aquest mapa conceptual per plasmar les virtuts de l'ABP.

Viu el treball per projectes! Aprenentatge real sense fórmules màgiques

Hi participen Fernando Hernández, doctorat en Psicologia, que explica el projecte "L'escola com un projecte", Pepa Valls, coordinadora de Gestions Creatives, que presenta un treball per projectes d'Educació Infantil de la Universitat de Lleida, Iolanda Arboleas directora de l'INS de Sils, que exposa l'experiència del treball per projectes Secundària, i Lola Sánchez, mestra de l’Escola Riera de Ribes, que parla d'una experiència innovadora a les aules d'Educació Infantil i Primària. (16 de maig de 2017)

Els projectes: l’alumne centre de l’aprenentatge a primària. Experiència de personalització educativa

Vídeo resum de la intervenció de Toni Otero, mestre i cap d'estudis de l'Escola l'Arenal de Llevant de Barcelona, presentant l'experiència educativa Els projectes: l'alumne centre de l'aprenentatge a primària. (15 de març de 2016)

Alguns recursos i orientacions per al treball per projectes:

BALDIRI REIXAC

L’aprenentatge basat en projectes és una secció de la web Badiri i Reixac dedicada als ABP, amb molts casos pràctics que ens poden donar idees.

XARXA DE COMPETÈNCIES BÀSIQUES

Document elaborat per la Xarxa de Competències Bàsiques, titulat "El treball per projectes: aprenentatge autèntic", amb tot allo que necessites saber per elaborar un bon APB.

NATI BERDAGÀ: PROJECTES

A la web de Nati Bergadà hi trobarem molts casos pràctics de posada en marxa del treball per projectes.

CIDE, COOPERATIVA D'ENSENYAMENT

En aquest apartat de la web de CIDE, la Cooperativa d'Ensenyament, hi trobarem moltes experiències del treball per projectes.

SOM PROJECTE

Web que recull idees i recursos sobre l'aprenentatge per projectes.

HQPBL-Cat_V4.pdf

UNESCO

La UNESCO va publicar aquest marc per a l'aprenentatge basat en projectes ABP d'alta qualitat.

EL TREBALL PER PROJECTES

Bloc que planteja que el treball per projectes és un procés molt més real no fragmentat d'aprenentatge. Amb reflexions, webs i recursos

SCIENCE BUDIES

Més de mil idees per treballar en projectes STEM

PROJECTES TELEMÀTICS EDUCACIÓ INFANTIL

Projectes telemàtics compartits per a l'educació infantil

PROJECTES TELEMÀTICS EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Projectes telemàtics compartits per a l'educació primària. En trobarem més, aquí

PROJECTES TELEMÀTICS EDUCACIÓ SECUNDÀRIA

Projectes telemàtics compartits per a l'educació secundària. En trobarem més, aquí

PROJECTES TELEMÀTICS BATXILLERAT

Projectes telemàtics compartits per al batxillerat. En trobarem més, aquí

Xarxes europees que fomenten el treball per projectes i l'intercanvi entre alumnes i professors:

ERASMUS+

Programa educatiu de la Unió Europea que promou l'intercanvi entre alumnes a partir del treball per projectes.

ETWINNING

Comunitat de centres escolars europeus. Inclou una plataforma que permet als docents compartir idees i desenvolupar projectes col·laboratius en un marc europeu

IEARN

Xarxa de projectes telemàtics col·laboratius present en més de 130 països. Mestres, professors i alumnes de primària i secundària de tot el món poden triar entre més de 200 projectes per investigar, crear i compartir opinions

GLOBAL SCHOOL NET

Fundació que contribueix a la innovació docent i promou el treball en xarxa. Afavoreix l'intercanvi intercultural i pedagògic de professors i estudiants de diferents països. Ofereix projectes col·laboratius de caire social en què poden participar alumnes de nivells educatius diversos

VALNALÓN EDUCA

Portal educatiu adreçat a tota la comunitat educativa. Les activitats que es proposen estan basades en la cultura i actitud emprenedora que afavoreixi un canvi per crear, motivar, comunicar-se, prendre decisions, planificar i assumir riscos.

RED TELAR

Portal argentí  de projectes telemàtics de la Xarxa internacional iEARN. Faciliten la creació de comunitats i xarxes d'aprenentatge, a partir de propostes pedagògiques que estimulen l'intercanvi i la col·laboració entre alumnes.

EPALS

Comunitat global internacional que facilita l'acció de trobar centres educatius i professors per compartir projectes i recursos i fer activitats conjuntes amb l'alumnat

EUROPEAN SCHOOLNET

Xarxa en què col·laboren els ministeris d'educació de 30 països europeus amb l'objectiu d'acostar la innovació a les escoles i al  professorat. Ofereix projectes telemàtics adreçats a diferents edats

FUNDACIÓN TELEFÓNICA

Contribueix a la innovació docent i promou el treball en xarxa, a partir de l'intercanvi intercultural i pedagògic de professors i estudiants de diferents països. Ofereix projectes col·laboratius on participen alumnes de nivells educatius diversos

KIDLINK

Associació que promou un diàleg global entre joves de diferents països i cultures. Proposa diversos projectes col·laboratius per desenvolupar als centres educatius

Per últim, alguns symbaloo dedicats a l'aprenentatge basat en projectes:

ABP

Anna Casamitjana és l'autora d'aquest recull d'eines relacionades amb els ABP

PROJECTES

Symbaloo creat per Maria Dolors Brujats, dedicat a l'elaboració de projectes

PROJECTES INFANTIL

Limont és l'autor/a d'aquest symbaloo dedicat als projectes a E. Infantil

PROJECTES CM

Symbaloo dedicat als projectes de Cicle Mitjà