Juliusbergsvägen

Juliusbergsvägen 10


1945

Juliusbergsvägen 12


Juliusbergsvägen 14 (1:64) Marieberg

I början av den branta backe som numera kallas Juliusbergsvägen, på vänster sida nerifrån sett, ligger den fastighet som redan vid bildandet fick namnet Marieberg. Den avsöndrades från Furusunds gård så pass sent som 1903 och såldes då av August Johansson till grosshandlare Carl Strufve (f 17 mars 1865, d 13 november 1910), som således torde ha varit den som "uppfann" namnet Marieberg, sannolikt efter fru Strufve som hette Maria. Av köpekontraktet framgår att byggnader på fastigheten fanns redan då.

 

I nutidens sena timme finns på fastigheten en ovanligt välbevarad och oförvanskad sommarvilla, som ser ut att vara byggd under 1800-talet - gissningsvis redan på 1880-talet, liksom övriga sommarvillor för uthyrningsändamål som då byggdes på Furusunds gårds ägor i Johanssons regi. Det bör således alltjämt vara fråga om samma hus som Strufve en gång förvärvade från August Johansson. På lantmäterikarta över fastigheten upprättad i samband med avsöndringen ser man tydligt att den där inritade byggnaden till form och storlek stämmer överens med den nuvarande. Vilka som bebott villan före Strufve, som hyresgäster är naturligt nog obekant, men omöjligt är det väl inte att Strufve själv kan ha vart hyresgäst där något eller några år innan avsöndringen och överlåtelsen kom till stånd.

 

Strufve må ha satt sin prägel på fastigheten genom att namnge den, men den får nog mest anses förknippad med "byggmästare Nilsson", som alltjämt benämns så av äldre tynningöbor. Fastigheten såldes 1911 av Charlotta Eklund till Emil Nilsson, som dock själv förefaller ha titulerat sig byggnadsingenjör, att döma av församlingsböcker och mantalslängder. Därefter har fastigheten oavbrutet varit kvar i familjens ägo och numera innehas av byggmästare Nilssons sonson Jens Wadstrand.

 

På Marieberg har under årens lopp även en del hyresgäster tillbringat sina somrar. På 1940- och 50-talen hyrde en äldre dam som hette Hulda Nordh och senare hennes son Einar Nordh med fru Margareta. Det är sällan man vet vilka som varit hyresgäster förr, och särskilt intressant är det att klarhet kunnat bringas vad gäller familjen Nordh. Det har redan tidigare varit känt att familjerna Nordwall och Nordh varit sommarboende på Norra Tynningö, enär Nils J:r Jonsson berättat att dessa herrar ofta besökte far och son Jonsson på deras varv för att prata båtmotorer. Det var nämligen Nordwall och Nordh som övertog utombordarmärket TRIM från Bolinders när de lade ner tillverkningen. De var tidigare anställda hos Bolinders och övertog lagret av delar m m och öppnade en egen firma i en källare på Riddargatan 21. Vad man förstår monterades ytterligare ett antal nya motorer av redan tillverkade delar, men främst var det

Marieberg sommaren 1938.         Foto: Gunnar Wadstrand 

Emil och Sofia Nilsson med "rekordgädda 9,2 kg tagen i nät vid Furusund". 

Juliusbergsvägen 23 (1:51) Bergshyddan 7

Det finns bara två fastigheter Bergshyddan och de kallas 3 och 7. Varför det har blivit så knasigt är omöjligt att veta, men ansvaret torde ligga på den lantmätare som en gång i tiden stakade ut 1:51, vilket skedde år 1900. Det var då man började använda konstiga benämningar. Den ursprungliga fastigheten Bergshyddan (1:30) kallades då för nr 3 och den avsöndrade för nr 4. Senare rörde man ihop det ännu mer genom att börja kalla den för nr 7.


Den förste ägaren till den 1900 nybildade fastigheten var apotekaren Knut Engelbrecht. Den fina gamla sommarvilla som alltjämt finns kvar på tomten kan tänkas vara byggd 1889, för uppgift finns om att båda villorna på Bergshyddan liksom övriga byggnader på fastigheten från 1 april det året var försäkrade hos Brandförsäkringsaktiebolaget Fenix.


Engelbrecht sålde 1919 till John Lindgren och våren 1920 köptes fastigheten av Sten Cronsell. Han ägde den till våren 1932 då han sålde till K A Lindström som i sin tur sålde till Gunnar Fält hösten 1955.


Juliusbergsvägen 25 (1:30) Bergshyddan 3

Fastigheten Bergshyddan är en av de riktigt tidiga avsöndringarna från "stamhemmanet" Furusunds gård. Redan 1885 tillkom fastigheten 1:30, då August Johansson avsöndrade 27.200 kvadratmeter från stamfastigheten. Köpare var byggmästaren Anders Jansson, vars titel skulle kunna tyda på att köpet var en del i byggmästarrörelsen. I köpekontraktet gavs köparen servitut med rätt att nyttja gårdens ångbåtsbrygga, samt vägen dit via Hedvigsdal.


År 1900 avsöndrades från fastigheten 13.964 kvm, som kom att bilda den nya fastigheten 1:51 eller Bergshyddan 4 (senare 7). I det mycket utförliga köpekontrakt som då upprättades emellan säljaren Ludvig Larsson och köparen apotekare Knut Engelbrecht, regleras bland mycket annat deras respektive rättigheter och skyldigheter att använda och underhålla fastighetens ångbåtsbrygga och "det med denna brygga sammanhängande badhuset". Nutida studium av platsen för bryggan avslöjar tydliga spår av att det förutom ångbåtsbrygga även funnits någon byggnad på platsen - en präktig stengrund finns kvar. Det verkar ju mycket osannolikt att man skulle ha byggt ett vänthus vid en brygga som frekventerades endast av resenärerna till två eller tre fastigheter, så att det bekräftats att det funnits ett badhus där, var väl väntat. 


Den ursprungliga fastigheten Bergshyddan (1:30) kom efter avstyckningen år 1900 att utan förklaring benämnas Bergshyddan 3. Den övertogs i november 1900 av professor Frithiof Lennmalm, som ägde den till sin död 1924, då den ärvdes av hans fru Gunhild och deras son Birger Lennmalm, som var den som 1963 sålde till Arne Hyppel.


Det har berättats en del om att det tidvis spökade i den gamla villan. Den vittnesbörd som finns härrör från händelser under 1930- och -40-talen. Mer om det finns att läsa under Tynningösundsvägen 5 m fl.


Den 12 maj 1892

Den 15 juni 1924

Konstnären och fastighetsägaren Arne Hyppel i samspråk med Leif Magnusson dagen

för konstvisningen augusti 2014.


Juliusbergsvägen 27 (1:28) Forest Hill

Byggd 1884. O Wallin sålde till H Norrman december 1906.


Hedvigsdal

Namnet Hedvigsdal omfattar egentligen bara fyra fastigheter på Tynningös nordligaste udde som vetter mot Vaxholm och Sandgrundet. Ändå har detta lilla område sin alldeles egna historia. Redan 1883 styckades den första tomten här av från Furusunds gård och köptes av källarmästaren Gustaf Ceder - en av ett antal källarmästare som skaffade sig en sommarvilla på Tynningö. Ceder var född 1852 i Östra Skrukeby - alltså samma socken som Anders Brinkman. Det kan knappast ha varit en slump, utan är ett av flera tecken på att de krögare som sökte sig till Tynningö kände varandra sedan tidigare. 

    Ceders krog låg på Österlånggatan 45 och den drev han antagligen till omkring 1890. Huset finns kvar och det är fortfarande något slags restaurang eller kafeteria där. Året därpå bosatte sig Gustaf och Hedvig Ceder permanent på Hedvigsdal, som fått sitt namn efter fru Ceder.

Det fanns nedanför det stora huset också en ångslupsbrygga, som hade reguljär trafik, sannolikt redan 1883, men i vart fall senast 1885. Ceder förefaller ha varit såväl aktieägare som styrelseledamot i Waxholmsbolaget och därmed kunnat påverka vilka bryggor ångsluparna skulle anlöpa. Sannolikt pensionerade sig Ceder vid flytten till Tynningö från källarmästaryrket, men fortsatte som aktiv styrelseledamot i Waxholmsbolaget med närstående bolag. Han lär enligt uppgift även ha ägt det gamla Waxholms Hotell under 1890-talet, men drev inte rörelsen själv, utan arrenderade ut den till en fru Sjö.

Den ursprungliga Hedvigsdal, som nu kom att kallas Hedvigsdal 1 (Tynningö 1:19), sålde han 1888 till Per Bolle, och köpte själv samtidigt den nybildade Hedvigsdal 2 - 3 (Tynningö 1:35 och 1:36) som utgör själva udden. Där lät han 1890 bygga den röda trävilla som alltjämt finns kvar, tydligen redan från början avsedd som permanentbostad. De bosatte sig på fastigheterna i november 1891, då de flyttade dit från Stockholm (Maria). Pigan Kristina Svensson förblev i familjens tjänst och flyttade med till Tynningö, men flyttade tillbaka till Stockholm 1895 och ersattes då av Inga Nilsdotter. som även hon flyttade tillbaka till Stockholm, efter att ha gift sig i september 1900. Fru Hedvig Ceder avled 1898. I december 1900 kom nästa piga, Amalia Sundberg och hennes fyraårige son Thure. I november 1902 flyttade Ceder själv tillbaka till Stockholm, men fastigheterna Hedvigsdal 2 - 3 behöll han några år till. Pigan Amalia Sundberg verkar ha kvarstått i hans tjänst också efter flytten. Den 26 augusti 1908 sålde Ceder fastigheterna till J.O.Lundqvist. 

Först 1899 genomfördes den avsöndring som innebar att endast ett mindre hus blev kvar på resten av 1:19, medan det största huset kom att hamna på den då nybildade 1:48. Bolle sålde 1908 1:19 och 1:48 till Emil Öberg. Efter Öbergs bortgång 1918 ärvdes fastigheterna av änka och döttrar, som sålde Hedvigsdal 1 och 4 till Sällskapet Barnavännerna hösten 1919. Mer om det finns att läsa under Sommarhem/koloni.

Det var nu länge sedan Ceder gick ur tiden, men miljön och byggnaderna på Hedvigsdal är alla fortfarande mycket välbevarade. Inga synliga förvanskningar har ägt rum under åren.

Hedvigsdal 2 - 3 kom att förbli i samma släkts ägo mycket länge, så tillvida att de såldes till nuvarande ägare först 2018. Mycket intressant hann naturligtvis tilldra sig under denna långa tid. Om det har en av delägarna i tredje generationen, Peter Hoffsten, berättat frikostigt och även sammanställt en historik som återges nedan:


120 år på Hedvigsdal – en släktkrönika

 

120 år är lite mer än mannaminne så detta får bli en blandning av hörsägner och egna min­nen om ett sommarställe som nu efter 4 generationer är på väg att övergå till ny ägare.

Hedvigsdal är ett område på Tynningös nordvästra udde som avstyckats från Furusunds ägor någon gång före 1880. Områdets indelning har i omgångar ändrats fram till tidigt 1900-tal, då nuvarande tomtindelning fastställdes. Idag omfattar Hedvigsdal 1 fastigheterna Tynningö 1:19 och 1:48, medan Hedvigsdal 2 består av fastigheterna 1:35 och 1:36.

År 1883 byggs Gula Villan på Hedvigsdal 1 och troligen samtidigt också Hedvigsdals ångbåts­brygga. Bryggan försvann någon gång på 1970-talet och det enda som återfunnits är den namnskylt som satt på bryggans badhus. Skylten finns idag på Hedvigsdal 1. Enligt uppgift var det källarmästaren Gustaf Ceder som lät bygga Gula Villan och som också uppkallade stället efter sin hustru. År 1888 köper han till ett stycke mark ovanför villan, mark som idag ingår i fastigheterna 1:19 och 1:35. Ceder kö­per samtidigt den större delen av Hedvigsdal 2 (1:36) och låter bygga Röda Villan 1890. År 1899 säljer Ceder Hedvigsdal 1 till disponenten P Bolle.

Första generationen

Anna var en torpardotter från Ljuders socken i Småland, en av åtta ungar i familjen varav alla uppnådde vuxen ålder. Hennes bror Gustaf hade lärt upp sig till bokhållare och så små­ningom hamnat som bruksbokhållare på Kosta glasbruk. Efter några år på Kosta sänds han hösten 1866 till Stockholm för att öppna en butik för brukets räkning. Tre år senare kom­mer Anna upp till Stockholm för att hjälpa till i butiken. Snart kommer också rättaresonen från Uppsala Johan Otto Lundqvist och får anställning som ”springgosse” och betjänt i buti­ken och även husly i Gustafs hushåll.

Tycke tycks ha uppstått och 1878 gifter sig Anna och J O som nu titulerar sig bokhållare. År 1883 öppnar paret en porslinshandel - Rörstrands Utställning vid Stureplan i Stockholm och så småningom med filial på Drottninggatan. Affärerna går bra och 20 år senare har man släppt kopplingen till Rörstrand och fortsätter verksamheten i eget namn i den då nybyggda fastigheten i hörnet av Mäster Samuels­gatan och Biblioteksgatan. Verksamheten kommer att bli kvar där i drygt 80 år och i fortsatt samarbete med Rörstrand.

Någon gång under det sena 1890-talet börjar vår familjs historia på Tynningö, när J O Lund- qvist och hans hustru Eliana (Anna) börjar hyra ett äldre boningshus om två rum och kök på Hedvigsdal 2 som som­marviste av Ceder. Detta hus låg intill gränsen mot Foresthill (1:28) och strax öster om de vedbodar som finns kvar än idag. Enligt medgi­vande från grann­fastig­heten Foresthill fick huset och bodarna bli kvar på sin plats så länge de kunde nyttjas trots att de låg närmare tomtgränsen än lagens före­skrivna 4,5 me­ter. Bo­ningshuset är se­dan länge borta och revs sannolikt i samband med att dagens Gröna Villa byggdes.

 

 

Våren 1908 har Ceder drabbats av svår gikt och rekommenderas av sin läkare att inte till­bringa sommaren på Hedvigsdal. Han kontaktar J O med en förfrågan om intresse för att även hyra Röda Villan. Det slutar med att J O köper loss fastig­heten från Ceder för 20.000 kronor och diverse lösöre för 2.000. Södra Ro­slags domsagas häradsrätt utfärdar lagfarts­be­vis för fastigheten i september 1908. J O kan nu titulera sig grosshandlare och ­ägare till två fastigheter - den första var Mäster Samuels­ga­tan.

Familjen växer till och 1914 bygger man ut med Gröna Villan.

På huvudtomten – 1:36 – finns, förutom de båda villorna och vedbodslängan, också en sjö­bod. Där fanns en stor vedeldad tvättgryta som utnyttjades åtminstone fram till 1950-talet. Tvätten sköljdes sedan direkt i sjön från den intilliggande klappbryggan.

På lilltomten – 1:35 – fanns redan från början snickarbodslängan som också omfattar materialbod och redskapsbod. I samband med bygget av Gröna Villan uppförs här också en lekstuga med fungerande vedspis, en vävbod och en mangelbod.

I Röda villan blev föräldrarna kvar och, troligen, den yngste sonen Oskar med sin familj. Jag vet inte hur man fördelade utrymmena sinsemellan, men det fanns troligen kök på båda planen redan från början. Om man står på planen mellan villorna och ser upp mot det vänstra övre fönstret – köket – så syns det att panelen under fönstret är istyckad. Det går också att se motsvarande på insidan. Sannolikt har det från början funnits en dörr där och en utvändig trappa. Dessa är sedan länge borta. Den övre lägenheten utgjordes förutom köket av två sovrum, ett stort vardagsrum och en inglasad veranda med magnifik utsikt över Vaxholms­fjärden och staden. På det nedre planet finns ett stort kök, två sovrum, mat­sal/vardagsrum och även här en inglasad veranda.

I Gröna Villan flyttade äldste sonen, Carl, med familj in i den södra lägen­heten, som består av vardagsrum, ett sovrum, kök och trapphall på nedre planet samt tre sovrum en trappa upp. Sonen Ernst fick disponera den norra lägenheten, som hade ungefär samma utform­ning som den södra.

Några år senare hade barnaskaran i Carls familj utökats till fem stycken. De fick sova tillsam­mans i lägenhetens barnkammare som gränsade till föräldrarnas sovrum. På övervåningen bodde också en barnflicka, medan husa och kokerska fick kampera i sovrummet intill köket på botten­våningen.

 Från början fanns inte el indraget, det kom inte förrän in på 1930-talet, inte heller vatten – det fick bä­ras in från handpumpen en bit ifrån villorna. Det fanns dock en ut­slagsvask i varje kök med led­ningsutlopp rätt ner i sjön. Och inte långt ifrån den punkt där man senare an­slöt en sjö­vattenled­ning med tändkulemotordriven pump. Det vattnet användes för disk och hy­gien…

Torrdass förstås, till och med tre stycken, på vedbodslängans gavel. Tömning till gjuten kom­post nedanför köks­täppan i backen ner mot sjön.

Hur såg då själva tomtmarken ut? Ja, det är stora ytor. De två tomterna tillsammans är på nästan en hektar och med en nivåskillnad på bortåt 20 meter från sjön och upp till snickar­bodslängan. Övre delen kring villorna är utfylld med sprängsten och jord om vartan­nat. En lagom sluttande plan ner mot Vaxholmsfjärden nedanför Röda Villan, där den övre delen var väl grusad och skulle krattas varje lördag.  Gott om tall, björk och däremellan blå­bärsris i sluttningen ner mot Rindösundet. Mot Foresthill finns en, från bör­jan kanske två meter hög, kallmur till vars överkant tomten fyllts ut. Den håller fortfarande ihop, men har satt sig un­gefär en halv meter. 

Både J O och Anna hade vuxit upp i bondemiljö och redan första hösten skaffar de ny matjord för plantering av nyinköpta 150 jordgubbsplantor, 50 hallonplantor, 15 vin­bärsbus­kar och några äppel- och päronträd. Våren efter skickas sönerna Carl och Oskar till träd­gårdsmästaren på Lugnet för att inhandla välfägnad till rabatter och gräsmattor. De kom hem med 150 plantor som sattes samma dag och gräsmattorna frösåddes med präst­krage, vallmo och blåklint. Under ofärdsåren på 1910-talet lär det som idag är barnens lek­plan ha använts som potatisodling. När tiderna efter några år nor­maliserades, gjordes pla­nen om till tennisbana och nyttjades som sådan fram till omkring 1980. Idag är det tyvärr inte så mycket kvar av blomprakten. Och det var inte alltid som blomstren fick ett naturligt slut. Mormor Aina kom en morgon ut på sin balkong och fick se inte helt obekant dam ligga på knä och skörda rosor ur mormors rabatt. ”Men vad gör fru F” sa mormor och fick ett snabbt svar: ”Man får ta där det finns…” Det lär ha varit ett ganska typiskt agerande av damen ifråga enligt en sentida släkting till henne.

J O hade inte bara jordnära intressen utan också sjönära sådana, inte minst fiske. Det lär ha blivit ett gott tillskott till familjens kosthåll. Med tre söner som medhjälpare/roddare på långväga utflykter för fiske med spö, långrev, nät och även kräftfiske med burar.  ”Han poj­kar haft, som årorna fått sköta/ på milsvid färd – det hörde ju till saken -/ i solsken, dimma, mulet, regn och blöta/ vi rodde tills vår byx fick hål i ba­ken” – för att citera sonen Ernst i en hyllningsskrift till pappans 70-årsdag.

Nästa större förändring kommer sommaren 1918 då J O köper de båda skogstomterna ovanför snickarboden för 6.000 kronor. Det finns dock vissa förbehåll: ” Å de försålda tom­terna får ej anläggas slakteri, större svinhus eller större kompost, industriell anläggning eller annan för det allmännas trefnad störande inrättning. ”

Och det har vi ju levt upp till.

Så fortgår sommarlivet på Hedvigsdal fram till 1927, då först J O och några månader senare Anna går ur tiden. Bodelningen leder till en schism mellan bröderna och Ernst drar sig un­dan och Carl blir ensam herre till Hedvigsdal.

 

Andra generationen

Carl och Aina är nu ensamma ägare till Hedvigsdal. Röda villan hyrs ut till Oskar och Elsa. Väggen mellan lägenheterna i Gröna villan öppnas upp för passage på båda planen, vilket innebar att trappan vid mellanväggen fick tas bort. Köket i den norra lägenheten görs om till sovrum. Så småningom började en modernisering. Telefon kom förmodligen först. Jag kom­mer ihåg en imponerande pjäs, driven av ett niovoltsbatteri och monterad på väggen i skrubben under trappan till övervåningen. Samtal fick beställas av en amper dam som satt i växeln någonstans vid Höganäs och vårt nummer var Norra Tynningö 5.

Elektricitet kontrakterades 1933 till för den tiden väl tilltagna huvudsäkringar om 25 A. Det tog sedan något år innan husen blev anslutna till nätet med två separata abonnemang. Båda villorna är än idag rena sommarvillor och utan isolering, och med enkelglasfönster. Det blev därför ingen utflyttning förrän till pingst, då solvärmen hunnit göra inomhusklima­tet någorlunda drägligt. Det blev rejäla lass av kläder, linne, blommor, tomma fruktlådor från förra årets skörd och nog en hel del annat som togs med lastbil från lägenheten i sta´n till Vaxholmsbåten och från den med häst och vagn upp till villorna. Åtminstone några år lade Vaxholmsbåten till vid Hedvigsdals brygga, annars var det Norra Tynningö brygga som fick bli lossningsplats. Säsongen varade fram till mitten av augusti, då flyttlasset gick i om­vänd riktning. Sedan blev det flera höstresor för att städa ur husen, ta hand om frukt och ibland även svampplockning.

Nästa större händelse kom 1936, då Carl fick ett erbjudande om att köpa fyra tomter på norra sidan av Mjölkviken. Det var nog att gapa över för mycket och Carl nöjde sig med en tomt, Tynningö 1:155. Det är en stor tomt bara den – 19700 m2 – men till ett lågt pris, bara 1500 kr. Lantmäterimässigt kom den att bli stamfastighet för de tre övriga tomterna, som fick andra ägare och som idag är bebyggda. När det gäller vattenrätten, använder Lantmä­teriet principen att dra gränslinjen ut i vattnet vinkelrätt mot strandlinjen vid gränsen mel­lan fastigheterna. Men så har man inte gjort när det gäller de fyra fastigheterna på Mjölk­vikens norra sida. Det vattenområdet ägs gemensamt med 25 procent var – vilket lär vara unikt.

I april 1937 går Carl oväntat ur tiden och Aina övertar rollen som härskare på Hedvigsdal. Ett par månader senare gör jag entré på ”landet”, och allteftersom utökas Ainas barnbarns­skara för att 1950 vara upp i 18 stycken. Mina minnen från de första åren är naturligtvis sporadiska, men mycket handlar om vatten. Inte så mycket att bada i utan mera lek med båtar nere kring badviken och att åka med ”snurran”. Eftersom småttingarna krävde en hel del tillsyn, fick jag i stor utsträckning roa mig själv. Och det gjorde jag genom strövtåg i Far­farsskogen, som då fortfarande var inhägnad med stängsel och en grind högst upp. Det var ”min” skog och inte minst ”mina” blåbär, som skulle försvaras mot inkräktare. Det var många år innan jag hörde talas om allemansrätten. 

Nåja, det var inte alltid som jag var ensam. Några somrar minns jag barnkolonin inne på granntomten Hedvigsdal 1. Vår lekstuga lockade och ibland var det några som letade sig in och jag fick en och annan kompis. Kemin måste ha stämt mellan en av killarna och mig. Vid ett tillfälle ville vi vara för oss själva och stängde in oss i lekstugan. Några på utsidan ryckte i dörren och ville också in, så jag tog helt sonika ett snöre, fäste ena änden i dörrhandtaget och den andra i det blå hörnskåpet. Ett rejält ryck i dörren utifrån räckte för att öppna den och samtidigt få skåpet att falla överända med ett brak. Och ut föll hela den fina barnservi­sen och gick i tusen skärvor. Och trampet av små barnfötter som snabbt förpassade sig till säkerheten på andra sidan tomtgränsen. Det blev slutet på den gemenskapen och mötet med mormor Aina var nog inte heller så nådigt.

Under det tidiga 1940-talet var det mycket mer sjötrafik i leden mellan Tynningö och Rindö än vad det är idag. Inte bara Vaxholmsbåtar utan också lastfartyg, inte minst Svenska Sock­erfabrikens gamla svarta ångare. De drog upp bra sjö så det gällde att snabbt hinna ner till ekan och gunga med. Det var inte bara ekan som lockade – vi hade ju ”snurran” också. Klinkbyggd och med ett litet fördäck med stuvningsutrymme under och så Archimedes där­bak. Ett tvåcylindrigt monster med öppet svänghjul med två knoppar på toppen som var av­sedda att snabbt dras runt för start. ”Snurran” användes inte minst för att åka över till Vax­holm för handling. Alltid tidiga lördagsmorgnar då det var torghandel. Inköpsrundan avslu­tades med besök på Zanders konditori. De hade goda bakelser, så det gällde att tjata sig till att få följa med. Det var inte alltid det gick, men ett par gånger löste det sig ändå. En tidig språngmarsch ner till ”snurran” och in i stuvutrymmet och stäng luckan. Sedan var det bara att hålla sig stilla tills vi var åtminstone halvvägs över mot Vaxholm…

Apropå gunga. Det fanns en magnifik trädgårdsgunga med två soffor vända mot varandra. Det var en rolig klätterställning till alla vuxnas förfäran och ungarnas förtjusning. Roligast var att stå bakom ryggstödet på någon av sofforna och se till att få full fart på gungan. Se­dan gällde det att hoppa av bakåt när man kommit upp som högst. Jättekul men absolut förbjudet. Med åren gjorde väder och vind sitt och gungan finns sedan länge bara kvar i våra minnen.

Mycket spring i benen och stora ytor att röra sig på. Ibland blev man varm och trött och be­hövde vila lite. En sommar bodde jag i hörnrummet intill mormor Ainas kök och det hände en gång att jag kom inrusande och slängde mig på sängen. Det var mjukt och varmt och be­hagligt, men någon kom in och skrek till – högt – så jag for upp som ett skott. Det var bull­bak på gång och jag hade parkerat på de nybakade bullarna. När man lyfte på handdukarna som täckt baket, såg bullarna mer ut som tunnbröd. Läge att förpassa sig upp i skogen för de närmaste timmarna.

Ett par år senare – jag kan ha varit 8 – 9 någonting – anses jag inte bara vara stor nog att få vara vattenhämtare och vedbärare till mormor Ainas kök utan också ro eller med ”snurran” ta mig över till Vaxholm på egen hand för inköp. Vissa tider kunde det vara svårt att kryssa in mellan alla Vaxholmsbåtar och andra. Det blev handgripliga erfarenheter i sjömanskap. På den tiden räknades dock inte simkunnighet och livbälten in i sjömanskapet… Nu började jag också få lite kontakt med ”farbror” Oskar – nästan jämt med pipan i munnen. Han hade ett genuint blomsterintresse och skötte om både rabatterna runt Röda Villan, köksträdgår­den och alla blommor på verandan, hur nu de senare överlevde i pipröken. Oskar hade även ovanan att då och då förhöra oss ungar på rabattväxternas namn. Vi hade nog inte riktigt samma intresse, men en del artnamn gick så småningom in i våra skallar. Oskar var också den som mest höll ordning på och utnyttjade tennisbanan med motspelare inom familjen. Han fortsatte med tennisen långt upp i åren.

Så rullar det på några år till, fram till ungefär 1950 då stugan blev mig för trång. Ja, det var den ökande barnbarnsskaran som fyllde ut och jag fick stanna kvar i sta´n sommartid. Ett första återbesök var under pingsten 1953, då jag fick följa med mormor Aina ut för vårstäd­ning och lite annat. Detta andra visade sig vara att nu hade den gamla mellanväggen mellan lägenheterna i Gröna Villan återställts och en ny trappa satts in i den södra lägenheten, men trapphuset var ännu inte målat. Förmodligen spacklat, slipat och grundat, så det blev mitt jobb att färdigstryka. In med en stege i trappan, upp på stegen med färgburken i ena handen och penseln i den andra – och mormor som stod nedanför och förfärades. Jag tycker det ser ut som om den färgen sitter kvar än idag, så jag hade nog inte fuskat alltför mycket.

Millennieskiftet var ju något alldeles speciellt och borde firas därefter. På Hedvigsdal. Vi var ett dussintal medlemmar ur den Hoffstenska grenen som samlades därute på nyårsafto­nens eftermiddag. Det var drygt 10 grader kallt på utsidan och ett par minusgrader inomhus när vi kom ut. Några elelement, två kakelugnar och mängder med värmeljus så steg inom­hustemperaturen så sakteliga över nollstrecket och fortsatte uppåt. Men då hade vi också fått tejpa åtskilliga meter fönsterspringor…

Vårt hydroforsystem var avstängt och avtappat sedan tidigare och med tanke på utetemperaturen var det helt uteslutet att starta upp det. Alltså, det blev att ta ett par pytsar och pulsa iväg till den gamla handpumpen, som med viss möda lämnade ifrån sig  tillräckligt med vatten. Det var inte heller något större nöje att gå ner och parkera på torrdasset med en isande vind underifrån. Men allt går…

Till aftonen dukades det upp till supé på Röda Villans övre veranda i en vid det här laget anständig temperatur på närmare 20 grader. Det vankades hummer och bubbel och mycket annat att fylla i krävan. Mätta, belåtna och i god stämning avvaktades tolvslaget. Men dessförinnan upptäckte vi att Vaxholms stad hade försvunnit. Frostdimma! Inför de sista skälvande minuterna lyfte dimman så att vi åter kunde se stadens ljus, men det låg fortfarande ett lock över staden. Märkligt nog var det här ett synnerligen lokalt fenomen. Bort över Rindö hade vi haft klar sikt hela tiden.

Så kommer tolvslaget och fyrverkerierna sätter igång. Många praktfulla brisader ovanför dimlagret och vi undrade om man inifrån Vaxholm överhuvudtaget fick se något.

I början av 1980-talet drog kusinerna Nils och Jonas igång en satsning på behövliga förnyelser. Taket på Röda Villan lades om med ny plåt och en del rötskadade fasadplankor ersattes. Fantastiskt nog är bortåt 99 procent av villornas fasadbeklädnad kvar i original. Det byggdes med kvalitet på den tiden! Samtidigt kom den första moderniteten, förutom elspisar, när det djupborrades för en ny brunn och hydrofor och vatten indraget i alla fyra köken.

År 1990 firade vi Hedvigsdals 100-årsjubileum med en hejdundrande grillfest. (Det tog år innan lukten av två halva spädgrisar försvann ur bakluckan på bilen).

 


Juliusbergsvägen 29 (1:35 och 1:36, Hedvigsdal 2 - 3)

Fastigheterna Hedvigsdal 2 och 3 avsöndrades från Furusund 1888 och ägdes sedan, liksom dittills Hedvigsdal 1 (som Ceder samtidigt sålde till Per Bolle), av källarmästaren Gustaf Ceder, född 1852 - även han i Östra Skrukeby - och gift med Hedvig Nilsson, född i Viby (Örebro) 1841, som sedan tidigare hade två barn; Selma Sofia f 1862 och Frans Oskar f 1866. Vid försäljningen av Hedvigsdal 1 till Bolle förbehöll sig Ceder genom servitut rätten att använda brunn och tvättstuga på den avyttrade fastigheten. Först 1897 blev dock servitutet inskrivet. Ceder byggde 1890 det äldre av de två hus som nu finns på fastigheterna. De bosatte sig på fastigheterna i november 1891, då de flyttade dit från Stockholm (Maria). Pigan Kristina Svensson förblev i familjens tjänst och flyttade med till Tynningö, men flyttade tillbaka till Stockholm 1895 och ersattes då av Inga Nilsdotter. som även hon flyttade tillbaka till Stockholm, efter att ha gift sig i september 1900. Fru Hedvig Ceder avled 1898. I december 1900 kom nästa piga, Amalia Sundberg och hennes fyraårige son Thure. I november 1902 flyttade Ceder själv tillbaka till Stockholm, men fastigheterna Hedvigsdal verkar han ha behållit. Pigan Amalia Sundberg verkar ha kvarstått i hans tjänst också efter flytten. Den 26 augusti 1908 sålde Ceder fastigheterna till J.O.Lundqvist

 

Det nyare (gröna) huset är byggt 1913. 

Juliusbergsvägen 7 (1:511)


Erik och Catharina Rudhe på altanen till sin stuga 10 september 2011. 

Denna stora tomt består till större delen av ganska plan skogsterräng, nästan högst upp på berget, men även av en brant bergssluttning ner mot Mjölkviken med strand där. Platsen har på senare år blivit bekant för den vinodling som Erik Rudhe har på tomten sedan ett antal år och som uppmärksammats i massmedia både i Sverige och utomlands. 

Huset sett från landsidan 20 juli 2010. Det är den ursprungliga delen

av huset som är byggt av timmer.


Fastigheten köptes 1935 av Thomas Carlsson, som var snickare och byggde den ursprungliga timrade delen av nuvarande huvudbyggnad av stockar från träd fällda på den egna tomten. Carlsson lär redan då ha varit relativt gammal, så fastigheten torde ha bytt ägare flera gånger innan den köptes av Catharina och Erik Rudhe 1971. Carlsson ägde den dock alltjämt 1945. Ett roligt minne från den förste ägaren är att det med stor skrivstil på insidan av skafferidörren står "Thomas Karlsson, Lilla Furusund". Det är väl med all sannolikhet godsadressen skriven på en bunt masonitskivor som beställts för husbygget och levererats med ångbåt till nuvarande Norra Tynningö brygga.

 

Material till stugbygget transporterades dock till platsen även på annat sätt. Det kan man med säkerhet fastställa, eftersom det alltjämt finns betydande rester av en hembyggd linbana på tomten, vilkens "dalstation" varit belägen vid Mjölkvikens strand, medan "bergstationen" låg i backen strax nedanför huset. Både spel och vajer finns kvar, liksom rester av stolpar och övrig upphängningsanordning. Det bör dock vara många år sedan anläggningen var användbar, för det har den i alla fall inte varit sedan Catharina och Erik Rudhe förvärvade fastigheten.


Linbanans "bergstation", med spel, vajer och löphjul. 

Det är som framgår fråga om en i högsta grad kuperad bergstomt, bestående av en tämligen plan högplatå och därifrån en brant sluttning i söderläge ned mot Mjölkviken. denna terräng har skapat möjlighet för Erik att så att säga odla båda sina stora intressen - för skärgårdsbåtar och för vinodling. Utsikten över farleden mellan Ekholmen och Vaxholm från verandan är den bästa tänkbara för att iaktta den intensiva båttrafiken. Ingen skärgårdsbåt passerar obemärkt, försåvitt Erik inte är upptagen med vinodlingen.

 

Att odla vin på en bergssluttning i Stockholms skärgård är nog inte någon speciellt vanlig sysselsättning, vilket också lett till att odlingen varit massmedialt uppmärksammad i ett flertal olika sammanhang, bland annat i tidningen Skärgården och ABC-nytt på TV, liksom senare i tyska Der Spiegel (länk nedan). Den första fråga man naturligen ställer sig är förstås ifall det är några särskilt härdiga druvsorter som odlas, för även vi mindre vinkunniga har kanske hört talas om att sådana mer tåliga sorter utvecklades i bland annat nuvarande Lettland under sovjettiden, men så är ej fallet. Här är det klassiska mellaneuropeiska sorter som härskar, såsom Pinot Noir och Chardonnay. En provsmakning av en pinot Noir-druva i början av september 2011 gav vid handen att den tidiga och varma sommaren 2011 lett till att druvorna var tidigt mogna. De blev färdiga för skörd redan den 18 september.

 


Pinot Noir-druvor nästan färdiga att skörda 10.9.2011. 

Även en egen vinsort finns, som tagits fram genom metoden att plantera kärnor från i butik inköpta gröna druvor av okänd sort. Dessa tog sig bra och en vinstock växte upp, som med tiden gav skörd. Denna nya vinsort har av odlaren getts namnet Milchbuchter Badstube, efter mönster av ett välkänt tyskt vin (Bernkastler Badstube) och ett badhus vid Mjölkviken. Med likartad ordlek har namnet "Rudhesheim" myntats som namn på odlingen. 

Dörrskylt! 

Catharina Rudhe på stranden vid gäststugan, som av allt att döma är

ungefär lika gammal som huvudbyggnaden.