Insjön

Tynningöbor pratar ofta bara om insjön, men formellt är det tre sammanhängande sjöar Maren – från väster Myrholmsmaren, Stora Maren och Lilla Maren. Insjön är och har varit en stor tillgång för Tynningö och dess invånare. Vattnet är av hög kvalitet och har erbjudit fina badmöjligheter även under den tid när vattnet i saltsjön var ännu mer förorenat än vad det är nu. På 1930-talet övervägde Vaxholms stad allvarligt att låta insjön bli Vaxholms vattentäkt, vilket som tur var aldrig genomfördes. Ända till för några år sedan fanns det kräftor i sjön, men dem lyckades någon troligen ta kål på genom att sprida kräftpest.

Så sent som 2013 utkom Allan Klingströms bok "Insjöarna på Tynningö". Där berättas allt man kan tänkas vilja veta om sjöarna. Som alla vet som haft förmånen att någon gång lyssna på Allans beskrivningar av Tynningös flora och fauna, var han mycket kunnig biolog och kände väl till alla växter som existerar på Tynningö, till och med vem som fört in vissa växter till ön som inte funnits där tidigare. Vi som lyssnade noga minns också när Allan delade med sig av sina specialistkunskaper inom området sjukdomar och skadedjur i skogsbruket. Det var då vi fick veta att förmodligen nära hälften av öns större granar är drabbade av stubb- eller rotröta och att den åkomman inte syns på trädens utsida. Mycket aktuellt efter den varma och torra sommaren 2018 som sannolikt har skyndat på förloppet i många fall.

Det var också Eva och Allan Klingström som gemensamt startade simskolan 1952. Om dess historia och utveckling berättas också i boken, som också innehåller en genomgång av ägoförhållanden och allemansrättsliga frågor gällande sjöns stränder. Här ska vi därför inte orda mer om sjöarna, utan rekommenderar i stället att man läser boken noga. Första upplagan tog slut på några veckor, men därefter har en ny upplaga tryckts.

Hösten 2017 skedde nytryckning av boken i Leif Magnussons regi, så den kan nu inhandlas direkt av Leif.

Nedan följer några vyer från Gunnar Wadstrands kamera från slutet av 1930-talet.

Stora Maren vårvintern 1939. Bilden är tagen från den plats där vägen, nuvarande Marenslingan, går utmed strandkanten nedanför "Stenbacken".


Lilla Maren är den sydostliga delen av Tynningös sjösystem och var som framgår redan på 1930-talet till stor del igenvuxen; en utveckling som fortsatt under årens lopp så att man numera snarare uppfattar det som då ändå alltjämt var en sjö som en sankmark.


Här är det till synes CA Larsson som idkar vinterfiske på insjöns is