Sport en beweging

Stress uit zich op een erg lichamelijke manier. Door de toename van bepaalde stofjes in de hersenen, gaat het lichaam reageren (spieren spannen op, verhoogde ademhaling en hartritme, zweten ...). Het is dan ook niet verwonderlijk dat je lichaam een belangrijke poort is om te kunnen 'ont-stressen'. Matig intensief bewegen heeft daarbij een erg belangrijke functie.

Creatief bewegen

Tijdens corona zijn mensen massaal de straat opgegaan: om te wandelen, fietsen, joggen, steppen, inline-katen ... Een positieve bijwerking van deze crisis.

En hoewel de buitenlucht onovertroffen is, zijn er ook heel wat leuke online lessen voor zij die op zoek zijn naar wat variatie. Of die tussen de activiteiten door van thuis uit willen bewegen.

Link tussen beweging en stress

Sporten en bewegen helpt om een teveel aan stress te voorkomen, of te herstellen. Matig intensief bewegen stimuleert immers stofjes in onze hersenen die een positief effect hebben op ons stressniveau.

Zo neemt de aanmaak van endorfine – het snelst werkende anti-stress hormoon – toe, net als de productie van BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Deze stof speelt een cruciale rol bij de herstelprocessen in de hersenen, met name in de hippocampus. Die is onder andere verantwoordelijk voor informatieverwerking. Bij langdurige stress schrompelt de hippocampus ineen onder invloed van het stresshormoon cortisol.

Sport en beweging hebben een positief effect op deze processen in de hersenen. Daarom zetten mensen dit meer en meer in als wapen tegen klachten zoals depressie, burn-out en angststoornissen. Het is goed om te beseffen dat bij veel psychische klachten en stoornissen stress een onderliggende rol speelt. Dat betekent dat werken aan het verminderen van stress - onder andere door voldoende sport en beweging - en het verbeteren van je psychische gezondheid hand in hand gaan.

ACTIE

In tijden van corona zijn fitness-centra en sportscholen beperkt toegankelijk. En soms ook niet de beste plek om naartoe te gaan. Je moet dus wat creatief zijn. En van thuis uit kan er ook veel!

Hoewel hieronder vooral Engelstalige tips worden gedeeld, kan je hiermee ook zonder al te veel kennis van het Engels aan de slag.

1. Jessica Smith

Jessica Smith heeft een populair YouTube-kanaal met uiteenlopende workouts. Van cardio- en krachttraining, tot wandel- en yoga-workouts. Een deel van de sessies zijn betalend, maar je vindt hier ook gratis heel wat korte en langere workouts.

Jessica geeft een duidelijke uitleg, en deelt haar expertise op een laagdrempelige manier. Voor ieder wat wils hier.

2. FitnessBlender

Op dit YouTube-kanaal vind je allerlei fitness-oefeningen voor mannen en vrouwen. Ook het meer stevige werk komt hier aan bod (let op: enkel voor mensen die al wat gewend zijn). Je vindt er meer dan 500 gratis workouts.

3. Up to the BEat Fit

Vrolijke spring-in-het-veld Gina B geeft workouts op dansbare nummers. Gina is een gewezen competitie-danseres, die in haar workouts elementen van dans-, cardio-, interval- en krachttraining combineert. Het is in het begin even wennen aan de energieke stijl, maar als je die mentale remknop kan uitschakelen, garandeer ik je heel wat dopamine-vibes. Al is het maar omdat die simpele dansbewegingen een vrolijke noot brengen in de dag.

4. Walk at Home

Wil je aan je conditie werken zonder iets te forceren? Moet je oppassen met bepaalde gewrichten, of met je rug. Of heb je gewoon ‘zero’ conditie? Dan is dit YouTube-kanaal van Leslie Sansone zeker een aanrader. Leslie is een personal trainer, én een naam in de online fitness-wereld. Via ‘wandel-fitness’ bouwt ze met jou via intervaltraining kracht en conditie op. Op YouTube vind je trouwens heel wat gratis workouts van haar en haar team.

Dit is een Amerikaanse formule. Dus je moet tegen wat gebabbel, gegiechel en veel lachende gezichten kunnen. Maar misschien is dat in deze tijden wel nét wat we nodig hebben.

5. Body Project

Body Project is een initiatief van een grappig Brits duo, dat eenvoudige maar doeltreffende trainingssessies aanbiedt voor alle niveaus. Je hebt daarvoor trouwens geen materiaal nodig. Hier vind je hun YouTube-pagina, met ook heel wat gratis filmpjes.

6. FITSEVENELEVEN

FITSEVENELEVEN is een Duitse sportclub die ook online sessies aanbiedt. Zo zijn de Zumba-sessies met Tanju een aanrader. Fijne muziek, een enthousiaste trainer en ... geen blablabla. Je moet dus geen Duits kunnen om van een danssessie te kunnen genieten. De YouTube-pagina vind je hier.

Wat is matig intensief bewegen?

Moet je sporten om matig intensief te bewegen? Zeker niet. Bij matig intensief bewegen kan je nog praten, maar een liedje zingen lukt al moeilijker. Ook in je dagelijkse leven zijn er voldoende activiteiten waarbij je matig intensief beweegt. Enkele voorbeelden:

  • (elektrisch) fietsen naar school of het werk

  • harken in de tuin

  • de ramen wassen

  • de trap nemen

  • een wandeling, waarbij je goed doorstapt

Denk dus niet dat je buitengewone inspanningen moet doen: voldoende matig intensieve beweging levert je al heel wat gezondheidsvoordeel op. Een half uurtje per dag is een mooi gemiddelde.