Meditatie
Nog al te vaak zien we ons lichaam en ons brein als twee afzonderlijke delen. In werkelijkheid vormen ze één geheel, en zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom verdienen ze evenveel aandacht.
Meditatie als hersentraining
Net zoals sport een verzamelnaam is voor de verschillende manieren waarop je je lichaam kan trainen, is meditatie een verzamelnaam voor de verschillende manieren waarop je je hersenen kan trainen.
Link tussen meditatie en stress
Er bestaan heel wat soorten meditatie: ademhalingsmeditatie, mindfulness meditatie, aandachtsmeditatie ...
Wetenschappelijk onderzoek naar meditatie is weliswaar veelbelovend, maar ook nog piepjong. De laatste 20 jaar nam het een vlucht, en werden meer dan 1.300 klinische studies naar meditatie en mindfulness geregistreerd.
Als je regelmatig mediteert, zal de structuur van je hersenen veranderen. Dat hebben verschillende onderzoeken kunnen vaststellen. Meditatie kan geen ziekten genezen, maar kan wel chronische pijn en emotioneel lijden verlichten.
Uit onderzoek blijkt dat chronische stress het immuunsysteem onderdrukt, de groei remt en het geheugen en leervermogen uitholt. Als we minder een speelbal willen zijn van stress en angst, dan moeten we de amygdala en emotienetwerken in onze hersenen (die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline) zien te kalmeren.
Wat blijkt? Na 30 uur mindfulness-meditatie wordt er al een daling van de activiteit van de amygdala vastgesteld. En die daling betekent ook een rustigere geest! Dit effect doet zich niet alleen tijdens het mediteren voor, maar na voldoende en langdurige oefening ook in permanente toestand.
Verschillende onderzoeken bevestigen dit. Zo blijkt dat meditatie een gunstig effect heeft op depressie, slapeloosheid, stress, angst en chronische pijn.
Maar zoals bij alles geldt: oefening baart kunst. En geduld wordt beloond. Zie meditatie dus niet als een snelle 'quick fix', maar als een duurzame manier om angst en stress te verminderen. De kracht zit ook hier in de herhaling.
Bron voor dit artikel: Het no-nonsense meditatieboek van neuroloog Steven Laureys
ACTIE
Hieronder vind je een aantal tips om zelf aan het mediteren te gaan. Ook hier geldt: zoek wat bij jou past, en durf te experimenteren.
Apps
Check zeker alle voorwaarden bij elke app voordat je aan de slag gaan.
1. Headspace
Een populaire en fijne app om met meditatie te starten. Wel eerst even uitzoeken wat gratis te gebruiken is. Zodat je je niet ongewenst tot kosten verbindt.
Zie https://www.headspace.com/headspace-meditation-app
2. Let's meditate - guided meditation
Gratis, met goede reviews. Er staan heel uiteenlopende en veel downloads op, dus scrollen maar.
Zie hier voor download via Google Play, en hier voor download via Apple Store.
3. InsightTimer
Een deel is gratis, voor andere opties kan je betalen indien gewenst. Goede reviews, én een uitgebreide community.
Zie hier voor download via Google Play, en hier voor download via the Apple Store.
4. Mindfulness
Deels gratis, deels betalend voor extra features na een proefperiode.
Zie hier voor download via Google Play, en hier voor download via the Apple Store.
Visualisatieoefeningen
1. Leven in de maalstroom
Edel maex is een van dé autoriteiten in België wat betreft meditatie. Hij is psychiater, auteur, stress-expert en trainer. Hij heeft ook een website, met heel wat info en tips, waaronder een aantal fijne meditatie- en visualisatieoefeningen.
https://www.levenindemaalstroom.be/nl/luisteren
2. Bedrock
Dit is een Nederlandse site waarop je ook heel wat meditatieoefeningen vindt, naast artikelen en andere info. https://www.bedrock.nl/listen/