Yoga

Yoga heeft een positief effect op stress en spanning. Zowel in je hoofd, als in je lijf. Is meditatie voor jou een stapje te ver? Werk je graag vanuit je lichaam? Of wil je bewust omgaan met spanning in je lijf? Dan vind je hieronder een aantal tips om vanuit je huiskamer in yoga-modus te gaan.

Waarom yoga werkt

In 2010 nam de universiteit van Maryland meer dan tachtig onderzoeken onder de loep waarin yoga werd vergeleken met andere sporten. De uitkomst: yoga scoort vergelijkbaar of beter dan andere sporten op vermindering van angst en stress, een betere balans, minder vermoeidheid, een beter humeur, minder pijn, verlaging van het cholesterolgehalte en een betere kwaliteit van leven op sociaal en professioneel vlak.

Link tussen yoga en stress

Yoga, meditatie, mindfulness en Thai Chi zijn MBI's (mind-body Interventions), interventies op de geest en het lichaam. Deze interventies gaan uit van het principe dat de geest een invloed heeft op het lichaam. Yoga en Thai Chi bestaan vooral uit fysieke oefeningen. Meditatie en mindfulness uit ademhalingsoefeningen.

Dat MBI’s stress verlagen, weten we al langer. Maar hoe komt dat? Onderzoekers van Coventry University in Engeland en de Radboud Universiteit Nijmegen bestudeerden achttien studies met in totaal 846 deelnemers. Deze grote studie laat voor het eerst de moleculaire effecten van yoga en meditatie zien.

En wat bleek: MBI's - zoals yoga en meditatie - verlagen het aantal cytokines in je bloed. Cytokines zijn ontstekingsstofjes die op lange termijn ook de kans op kanker en psychische problemen verhogen. Je hebt er dus alle baat bij om ze onder controle te houden.


Bronnen: EOS magazine - psyche & brein; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

ACTIE

Experimenteer, zoek wat bij jou past. En gun jezelf de tijd om ‘erin te komen’.

1.The 20 day Challenge

Op deze website vind je gratis 20 yoga-lessen met Lotte. Zij heeft de lessen zo opgezet dat iedereen kan aansluiten, ook beginners. De lessen zijn een fijne manier om in je lijf te kruipen, en kennis te maken met yoga. Is na 20 dagen yoga toch niet je ding? Dan heb je het ten minste geprobeerd. En zijn er zeker al positieve effecten op je hoofd en lijf.

2. Yoga with Adriene

Adriene is een sympathieke Texaanse die sinds jaren gratis yoga-sessies aanbiedt via YouTube en haar website . Ze is erg populair in binnen- én buitenland. Ze biedt voor iedereen wat wils, zowel voor complete beginners als gevorderden. Laagdrempelig en ongedwongen. ‘Find what feels good’ is haar slagzin. En zo is het ook. Lessen in het Engels, maar met YouTube-translate kan je de belangrijkste instructies ook volgen in de ondertiteling.

https://yogawithadriene.com/

https://www.youtube.com/user/yogawithadriene

3. Yoga met Evy

Na ‘start to Run’ is Evy Gruyaert een aantal jaren terug begonnen met een app om mensen aan het Yoga-en te krijgen. In deze moeilijke periode biedt ze drie gratis ‘Start 2 Yoga’-lespakketten aan. Voor wie de kids wil betrekken, zijn er tien gratis kinderyoga-video’s.

Om toegang te krijgen tot de gratis lessen, download je gewoon de app Yoga Met Evy.

Meer info vind je hier: https://www.yogametevy.com/.

4. Yoga met kids

Wil je graag met je kids aan de slag. Hier vind je een leuk filmpje van Ine Maes om een keer uit te proberen.

El Sole biedt ook een ruim aanbod voor yoga met kinderen. Check zeker YouTube voor een aantal gratis lessen, zoals deze fijne sessie.

5. Cole Chance Yoga

Voor mensen die hun yoga-praktijk naar een ‘next level’ willen tillen, is er Cole Chance Yoga.

https://www.youtube.com/channel/UCao6WJ3ryV6IjLmZa-PCv8w

https://colechanceyoga.com/

6. Pocket Yoga

Op deze populaire app vind je meer dan 150 yoga-oefeningen, inclusief duidelijke illustraties. Een professionele stem praat de oefeningen aan elkaar. Je kan kiezen tussen verschillende niveaus, en achtergrondmuziek.

App te downloaden voor een 3-tal euro.

Meer info vind je hier: https://www.pocketyoga.com/

7. Fitstar Yoga

Yoga-goeroe Tara Stiles begeleidt je in deze app. Je start met een beginnersworkout, waarna je kan aangeven welke oefeningen te zwaar of net te simpel zijn voor jou. Daarna wordt de workout aangepast aan jouw niveau. Je kan extra houdingen ontgrendelen door vooruitgang te boeken tijdens je sessies.

Gratis te downloaden. Minpuntje: enkel via iPhone en iPad.