Fit in je hoofd,
fit in je lijf

Een goede stress-hygiëne start met gezonde leefgewoonten. Lichamelijk én geestelijk herstel is vaak de eerste stap om opnieuw een gezonde balans te vinden. Én de effecten van stress te verminderen. Hieronder enkele tips met bewezen effectiviteit om de verbinding tussen lichaam en geest te herstellen.

Het belang van een goede balans tussen lichaam en geest klinkt erg logisch. Maar evident is het niet. Doorgaans besteden mensen hier te weinig aandacht aan. Vooral als stress begint te wegen, is de stap naar een gezonde dagelijkse routine niet altijd makkelijk (wegens geen tijd, weinig energie, geen zin ...).

We zien dat mensen met veel stress erg in hun hoofd gaan leven, en de voeling met hun lichaam kwijtraken. Hoewel dat lichaam als eerste belangrijke stress-signalen afgeeft. Maar men heeft die signalen genegeerd, of niet opgemerkt (door stress en adrenaline). In die fase blijft de geest gaan, maar komt het lichaam uiteindelijk op een punt dat het 'STOP' zegt. In geval van overspannenheid en burn-out uit zich dat in sterke lichamelijke klachten, waarbij het lichaam op de noodrem trapt (zie ook 'Stress meten' en 'Wat is stress').

De eerste stap is dan lichamelijk herstel én geestelijke rust.

Dagelijkse routine is belangrijk

Enkele basisregels:

  • Gezond, evenwichtig en regelmatig eten

  • Sporten/bewegen

  • Voldoende slaap, en een regelmatig slaappatroon

  • Een zekere routine in je dagelijkse activiteiten

  • Voldoende rust en ontspanning

4 basistips tegen stress in corona-tijden

Met Sofie Meyer, stress- en burnout coach

Het belang van een gezonde levensstijl

Met Paul Van Den Bosch, topsportcoach