Delen met lotgenoten

Gedeelde smart is halve smart. Sharing is caring ... Het zijn clichés voor een reden. Door emoties en ervaringen te delen - in alle veiligheid én kwetsbaarheid - kunnen mensen helen en groeien. Daarom zet dit initiatief bewust in op sessies in kleine groepjes, begeleid door een professionele psychotherapeut/teamcoach, die een veilig kader biedt om met lotgenoten te delen. En in deze crisis zijn we állemaal lotgenoten.

Delen met lotgenoten

Je kan onder professionele begeleiding met lotgenoten je ervaringen, gedachten, gevoelens, vragen ... delen. Er zijn geregeld gratis sessies. Als je toch een bijdrage wil leveren - dat kan ook na de sessie - is dat erg fijn. Die gaat integraal naar een goed doel! De sessies gaan - voorlopig - online door, in kleine groepjes. Check de kalender voor een overzicht.

Voor zorgverleners

Voor mensen in de zorgverlening zijn er aparte sessies, op aanvraag. Dat kan gaan om mensen uit dezelfde organisatie, of niet. Meld je hier aan als je nood hebt aan een gesprek met mensen in een gelijkaardige situatie, in een veilig kader. Mét professionele, onafhankelijke begeleiding.

ACTIE

Wil je zelf met kennissen, vrienden, collega's, buren ... stilstaan bij deze situatie, en het effect op jullie leven en welzijn? Hieronder vind je enkele handvaten om zelf aan de slag te gaan.

1. Ruimte voor kwetsbaarheid

  • Durven benoemen

  • Hulp durven vragen

2. Elkaar actief bevragen

  • Open vragen/doorvragen

  • Actief luisteren

3. Zorgen voor elkaar

  • Wat hebben we nodig?

  • Hoe kan ik jou helpen?

  • Structurele check-in

Waarom hebben jongeren het zo moeilijk met de situatie? En waarom zijn begrip, een luisterend oor en contact met leeftijdsgenoten zo belangrijk voor hen? In dit korte filmpje vind je meer uitleg, vanuit een neuropsychologisch standpunt.