Betonstop

Wat is de betonstop?

De betonstop is een initiatief van de Vlaamse overheid. Daarmee willen ze de inname van open ruimte tegen 2025 halveren. Tegen 2040 moet de inname van open ruimte volledig stoppen. Een synoniem voor de betonstop is de bouwshift, dat is dus hetzelfde concept.

Het initiatief voor de herbestemming van gronden ligt bij de gemeenten. De Vlaamse overheid schuift daarmee de verantwoordelijkheid en de kosten door naar het lokale niveau.

Woonuitbreidingsgebied / woonreservegebied

Alle woonuitbreidingsgebieden en woonreservegebieden (goed voor 12.000 hectare) worden onder een stolp geplaatst tot 2040. Er mag dus 20 jaar lang niet worden gebouwd. In principe kunnen deze gebieden de komende jaren volledig met rust worden gelaten.

Willen gemeentes zo'n gronden graag herbestemmen naar pakweg natuurgebied vóór 2040, dan draaien zij op voor de vergoeding van de eigenaars. Vanaf 2040 zou de Vlaamse overheid daarvoor instaan.

De Aa-vallei is geen woonuitbreidingsgebied, maar woongebied. De bebouwing ervan moet volgens de principes van de betonstop dus niet on hold gezet worden.

Woongebied (bouwgrond)

De verkaveling van woongebied moet volgens de principes van de betonstop niet on hold worden gezet. Bouwgrond betonvrij houden ligt ook moeilijker door de hoge marktwaarde.

Eigenaars willen hun gronden graag verzilverd zien en dat is begrijpelijk. Bij een herbestemming van bouwgronden, wil de Vlaamse overheid dat de eigenaars worden vergoed. (Dit geldt overigens ook voor woonuitbreidingsgebied en woonreservegebied).

De Vlaamse overheid besliste in 2020 dat eigenaars een schadevergoeding moeten krijgen gelijk aan 100% de marktwaarde van de grond. De kosten zijn voor de gemeente, het initiatief voor de herbestemming ligt immers bij het lokale niveau. De vraag is of de betonstop op die manier wel werkbaar is.