Psiholog de transporturi

În trecut

Sistemele de transport au evoluat odată cu societatea. Vorbim de mijloace de transport încă de pe vremea romanilor, prin glalere sau vasele vichingilor. Transporturile reprezintă o verigă importantă a sistemului socio-economic. Această lume a început prin descoperirea roții și a dus astăzi până la mașini de curse performante, care ating viteze colosale. Transporturile reprezintă o verigă importantă a sistemului socio-economic. 

În lumea modernă s-au desfășurat numeroase inovații, de la construirea motorului cu explozie in 1860, la construirea motorului în patru timpi de către în 1866. Dar nu oricine putea manevra un automobil, după lungi decenii, specialiștii și-au dat seama că conducerea unui mijloc de transport poate duce la accidente grave, așa că au implementat teste de aptitudini. În 1926 apare primul laborator de psihotehnică pentru testarea conducătorului de tramvaie. În 1966 se stabilește legea pentru examinarea șoferilor profesioniști, iar în 1977 devine obligatorie pentru șoferii amatori. Psihologia traficului rutier, ca ramură aplicativă a psihologiei, vizează analiza, diagnosticul, metodele de prevenție a evenimentelor rutiere și a participanților la trafic.

În prezent

Psihologul specialist poate organiza programe de reintegrare socială în cazul conducătorilor auto care au comis infracțiuni la volan. Obiectivele principale: Identificarea stilului de conducere al conducătorului auto, exersarea de tehnici de autocontrol și identificarea factorilor de personalitate și comportament. Evaluarea psihologică, se efectuează obligatoriu înaintea înscrierii la școala de șoferi în vederea obţinerii permisului de conducere sau a altor categorii. În urma efectuării testului, candidatul obține un aviz psihologic apt/inapt/apt cu restricții/cu o recomandare specifică.



În viitor

În viitor se computerizează, astfel, locurile de angajare se limitează. 


Inserția pe piața muncii în acest moment

Ejobs - 36 locuri/București