Domeniul psihologiei

Psihologia (din limba greacă: ψυχή psyché = suflet + λόγος logos = știință) este știința comportamentului uman. Astfel, psihologia este studiul funcțiilor și proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective - precum gândurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția și personalitatea. 

Profesor

Dordea Medeea și Streulea Valentina

Psiholog de transporturi

    Dragomir Diana și Cîrțoroșan Diana

Psihoterapeut

             Iakob Andra și Neaga Alexia

Personalități în domeniu

Karl Gustav Jung (1875 – 1961, Fondatorul ,,Psihologiei analitice”)

Karl Gustav Jung a avut o importanţă considerabilă în sânul mişcării psihanalitice şi este în general considerat ca prototipul dizidentului, atât prin impactul rupturii sale, cât şi prin amploarea mişcării pe care a creat-o la rândul său (psihologia analitică). 


Alfred Adler (1870-1937, Fondatorul ,,Psihologiei individuale”)

Alfred Adler, întemeietorul şcolii de psihologie individuală, este, împreună cu Sigmund Freud şi Carl Gustav Jung, unul dintre pionierii psihologiei contemporane. După cel de-al Doilea Război Mondial, ideile sale s-au răspândit în întreaga lume, având o influenţă considerabilă asupra evoluţiei conceptelor din psihopatologie, psihoterapie, pedagogie şi medicină.   

Sigmund Freud (1856-1939 - ,,Psihologia este studiul ştiinţific al inconştientului”)


Născut în 1856, în Freiburg, Moravia (acum cunoscut sub numele de Pribor, Republica Cehă), Freud a fost primul dintre cei cinci copii ai părinților săi, Jacob și Amalia, care veniseră din Ucraina de Vest. Familia s-a mutat la Leipzig în 1859 și apoi la Viena, un an mai târziu.


Părinții lui Sigmund i-au recunoscut inteligența încă de la o vârstă fragedă, oferindu-i o educație axată pe clasicii latini și greci și o cameră separată de studiu, numai pentru el. Era hotărât să studieze dreptul la Universitatea din Viena, dar s-a răzgândit în ultimul moment și, în 1873, s-a înscris la medicină. După absolvire, în 1881, s-a logodit cu Martha Bernays și a lucrat la Spitalul General din Viena, specializându-se în anatomie cerebrală. Mai târziu, a lucrat sub îndrumarea lui M. Charcot, la Spitalul Saltpetriere din Paris, și cu psihologul austriac Josef Breur, împreună cu care a scris Studii despre Isterie (Editura TREI, 2014) (1893).

      

Ivan Pavlov (1849-1936, ,,Reflexe condiţionate", Condiţionarea clasică)

Ivan Petrovici Pavlov s-a născut în 1849, în Riazan, în centrul Rusiei, fiind cel mai mare dintre cei 11 copii, tatăl său activând ca preot în oraș. În timpul petrecut la Universitatea din Sankt Petersburg, a produs lucrări lăudate despre nervii pancreatici și, după ce și-a luat diploma, în 1875, și-a continuat studiile la Academia Medicală Imperială. Acolo a obținut o bursă de studiu, și, mai târziu, o funcție de profesor de fiziologie. Doctoratul său s-a concentrat pe nervii centrifugali ai inimii. 

Harta mentală

Video