Cariera de Senator

În Antichitate, un rol major în viața socială și politică îl avea statutul juridic al persoanei, determinându-se astfel apartenența la un ordin. Societatea romană a fost una bazată pe organizare, prestigiul personal fiind deloc de neglijat în perioada republicii. Multe dintre profesiile de actualitate din domeniul politic își au originile în conceptele abordate din perioada Romei Republicane.     

Magistrații Romei 

În timpul Republicii, puterea executivă era exercitată de ,,magistratus” (magistrati sau demnitari) aleși pe o perioadă delimitată de către Adunările Populare. Magistraturile romane îndeplineau anumite trăsături comune, o singură excepție fiind colegialitatea, întrucât magistrații împărțeau puterea cu unul sau mai mulți colegi. O altă trăsătură este ,,anualitatea'' (sunt aleși numai pentru un an). Alte caracteristici precum: ,,gratuitatea” (magistrații erau în general oameni bogați), luarea ,,auspiciilor” (magistrații cunoșteau voință zeilor). Numai magistrații superiori dețineau ,,imperium” (eficacitatea religioasă, politică și mai ales militară).

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maccari-Cicero-detail.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maccari-Cicero-detail.jpg

Consulii și pretorii erau ,, imperatores”, termenul de ,,imperium”ajunge să dobândească și un sens geografic (desemneaza teritoriile pe care se exercită ,,imperium” al magistraților superiori).  În timp, a apărut o ierarhie a magistraturilor ,,cursus honorum” (cariera demnităților) în funcție de anumite trepte. Magistrații cei mai importanți erau cei doi ,,consules” (revenea convocarea și prezidarea senatului și a adunărilor populare, inițiativa legilor și directioarea trupelor armate). Inferior consulilor, erau ,,praetores”, magistrați cu atribuții judiciare sau chiar cu putere de guvernare în diverse provincii. Pe o treaptă inferioară a carierei magistraturilor se aflau ,,tribuni plebis”, pentru a apăra interesele plebei. Tribunii plebei aveau o putere superioară, exprimată prin: acordarea asistenței oricărui plebeu, operarea unor arestări sau mai ales dreptul de a se opune prin ,,veto” oricărei hotărâri adoptate de orice magistrat care erau considerate a fi in defavoarea plebei. Dreptul de veto, cenzura de fapt abuzurile aristocratiei in raport cu plebea.  Pe aceeași treapta se aflau ,,aediles” (organizau jocuri și spectacole în cinstea zeităților care ocroteau plebea). Ultima treaptă era ocupată de ,,quaestores” care aveau atribuții financiare. Excepționali, în orice caz, erau ,,dictatores”( magistratus extraordinarius), în situații de criză internă sau externă, era desemnat de consuli și de senat pentru un mandat care nu putea depăși șase luni. Dictatura a fost desființată ca magistratură după moartea lui Caesar, celelalte magistraturi menținându-se sub Imperiu, dar cu atribuții reduse.   

Profilul omului politic de azi își are inspirația după modelul omului politic roman, un bun exemplu fiind Marcus Tullius Cicero. Acesta se naște la 3 ianuarie 106 a.Chr. în Arpinum, într-o familie de cavaleri, aparținând clasei de mijloc. Cicero a fost așadar un ,, homo novus”, primul din familia sa care a devenit consul.  

Activitatea politică 

77 a.Chr - intră in sfera politică si parcurge ,,cursus honorum” 

75 a. Chr – devine ,,quaestor” în Sicilia, supranumit și ,,patronus” (apărător al intereselor Sicilienilor) 

69 a.Chr - ,,aedilis”  

66 a.Chr - ,,praetor”  

63 a.Chr – consul, complotul lui Catilina, pedepsirea conjurațiilor, i se acorda  titlul onorific de ,,pater patriae”  

65 a.Chr – reintră în senat, fără a mai juca un rol politic 

51 a.Chr - ,,proconsul” in Cilicia  

44 a.Chr- Caesar este asasinat și lui Cicero îi reînvie speranța regimului republican, aruncandu-se astfel în lupta împotriva lui Marcus Antonius, care se voia succesorul dictaturii lui Caesar  

7 decembrie 43 a.Chr- Cicero este asasinat.  

  

https://www.historyhit.com/is-ciceros-greatest-work-fake-news/

https://www.historyhit.com/is-ciceros-greatest-work-fake-news/

Scrierile politice ale lui Cicero reprezintă o sursă neprețuită pentru studiul Romei antice, dar aprecierile și înțelepciunea sa rămân eterne. Uzul și abuzul de putere au rămas practic neschimbate timp de 2000 de ani. Cicero le poate transmite învățăminte importante celor care vor activa  în viitorul domeniu politic. Printre acesta se numără:

1. ,,Există legi universale care guvernează activitațile omului” 

2. ,,Cea mai bună formă de guvernare implică un echilibru de putere” 

3. ,,Liderii trebuie să dea dovadă de un caracter și o integritate excepționale”  

4. ,,Ține-ți prietenii aproape, iar dușmanii și mai aproape”  

5. ,,Inteligența nu este o insultă” 

6. ,,Compromisul este cheia reușitei” 

7. ,,Nu majora impozitele decat dacă este absolut necesar” 

8. ,,Imigranții fac o țară mai puternică” 

9. ,, Nu declanșa niciodată un razboi nedrept. 

10. ,,Corupția distruge o națiune” 

Domeniul politic cunoaște schimbări majore în ceea ce privește profesiile actuale. Totuși, multe dintre valorile si principiile romane se păstrează si astăzi. Câteva dintre functiile politice intalnite in trecut, vor suferi modificări majore, așadar materialul de mai jos surprinde aspectele noi întâlnite. 

 

https://nextmapping.com/future-of-work-no-more-silos/

https://nextmapping.com/future-of-work-no-more-silos/

Profesia de consul 

Definirea profesiei 

Consulii sunt specialiști cu funcții administrative și comerciale. Ei se consacră  activităților de analiză și stabilirea volumului de vânzare a unor produse sau servicii și evoluția în perspectivă a cererii; organizează și coordonează campaniile publicitare. Studiază și avizează problemele pe care le ridică crearea și gestiunea unei întreprinderi în plan financiar și juridic, organizatoric și comercial; acordă consultații pe probleme legate de acordarea brevetelor; examinează cererile, redactează rapoartele și motivează acordarea/ neacordarea brevetelor. 

 

Ce face un consul?

Consulul este funcționarul numit de stat în calitate de șef al unui post consular pentru îndeplinirea funcțiilor consulare într-o anumită circumscripție consulară. El deține grad consular în conformitate cu Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României. Spre deosebire de diplomați, consulii nu sunt reprezentanți politici ai statului lor; ei nu reprezintă țara lor în totalitatea relațiilor cu statul de rezidență. 

Atribute si responsabilități: 

protejează in statul de reședință interesele Romaniei și ale cețățenilor săi, persoane fizice sau juridice, în limitele dreptului internațional; 

favorizează dezvoltarea relațiilor comerciale, economice, culturale și științifice între cele două state și a relațiilor amicale în cadrul dispozițiilor dreptului consular; 

eliberează pașapoarte, documente de călătorie și vize cetățenilor români în statul de rezidență; 

efectuează anchete privitoare la incidentele survenite în cursul călătoriei și reglementează divergențele survenite; 

acordă ajutor și asistență cetățenilor români în statul de rezidență; 

asigura protecția datelor și informațiilor pe care le deține; 

se comportă demn și da dovadă de o moralitate ireproșabilă; 

păstrează secretul de stat; 

vorbește fluent cel puțin două limbi străine; 

exercită drepturi de control și inspecție asupra vaselor maritime, navelor fluviale și aeronavelor înmatriculate în România, acordând asistență echipajelor atunci când este cazul; 

 

http://www.xinhuanet.com/english/europe/2020-12/24/c_139614180.htm

http://www.xinhuanet.com/english/europe/2020-12/24/c_139614180.htm

Profesia de senator

Introducere 

Senatul- termenul provine din limba latina, etimologic este corelat cu substantivul "senatus" in care regasim radicalul "sen", intalnit in substantivul "senex"=batran, radicalul "sen" referindu-se asadar la varsta inaintata. Corelat cu "senatus" sugereaza experienta majora a celor care indeplineau functia de senator. 

Senatul este camera superioară în Parlamentul bicameral al României ce include 136 de locuri a căror membri sunt aleși prin vot direct cu ajutorul listelor electorale, având un mandat de 4 ani. ,,Puterile lor constituționale includ: propunerea de legislație, elaborarea sau modificarea proiectelor de lege, obstrucționarea (întârzierea sau blocarea legislației prin dezbatere prelungită), supravegherea bugetului federal și a programului executiv prin aprobarea sau respingerea personalului prezidențial pentru agenții.” 

Pricipii generale  

ARTICOLUL 1 

(1),, Deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, în condiţiile prevăzute de Constituţie şi de legile ţării.” 

(2) ,,În exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.” 

ARTICOLUL 15 

(1) ,,Nicio persoană nu poate fi în acelaşi timp deputat şi senator. 

(2) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu calitatea de membru în Parlamentul European. 

(3) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului.”  

Izvorul obligaţiilor 

ARTICOLUL 27I 

,,Indatoririle fundamentale şi obligaţiile principale ale deputaţilor şi senatorilor sunt cele care decurg din Constituţie, lege, din prezentul statut şi din regulamente.”  

Durata mandatului  

ARTICOLUL 6 

,,Durata mandatului de deputat sau de senator este egală cu durata mandatului Camerei din care face parte, în afară de cazurile în care mandatul încetează din alte cauze prevăzute de Constituție și de prezenta lege, înainte de termen.” 

Încetarea mandatului 

,, Calitatea de deputat sau de senator încetează: 

1. la data întrunirii legale a Camerelor nou-alese; 

2. în caz de demisie, de la data menționată în cuprinsul acesteia, depusă la Biroul permanent al Camerei din care deputatul sau senatorul face parte; 

3. în caz de pierdere a drepturilor electorale, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care se dispune pierderea acestor drepturi; 

4. în caz de deces, de la data consemnată în certificatul de deces” 

Surse 

http://www.filosofie.ugal.ro/APROFESII/consul.htm 

https://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act3_1&par1=0 

https://en.wikipedia.org/wiki/Senate_of_Romania  

https://www.azcleanelections.gov/how-government-works/us-senators 

Limba latină - Manual de clasa a-XI-a - Editura Didactică și Pedagogică  București, 1995 

Limba latină - Manual de clasa a-XI-a - Grupul Editorial Art, București, 2007 

“Marcus Tullius Cicero - Cum se conduce o țara - Ghid antic pentru lideri moderni” - Editura Rao, 2013

Autori: Codin Iulia și Purța Carmina