Cariera de Sculptor

Autor:  Hațegan Ada

Cariera de Sculptor

Sculptura este o formă de artă tridimensională creată prin cioplire, modelare a unor materiale precum piatra, lemnul, metalul sau argila. Poate reprezenta obiecte realiste sau abstracte și este adesea folosită în scopuri comemorative, decorative sau expresive. Sculptura are o istorie lungă care datează de la civilizațiile antice și continuă să fie o formă proeminentă de expresie artistică și astăzi.

Citește în continuare:



Sculptura în trecut 

Sculptura își are rădăcinile in timpul civilizațiilor preistorice, trecând prin numeroase schimbări de-a lungul timpului si evoluând concomitent cu societatea. Se presupune ca, la început, sculpturile aveau un rol magic, fiind folosite de către civilizațiile preistorice in timpul ritualurilor sacre. In momentul in care civilizațiile au început sa se dezvolte, statuile au început sa fie utilizate in scopuri religioase, acestea întruchipând cel mai adesea figurile zeilor. Descoperirile arheologice au demonstrat ca sculpturile care datează din epoca preistorica erau confecționate din piatra sau fildeș, dar si din lut.

Rolul sculpturii ca mijloc de exprimare si manifestare a spiritului interior a crescut in Antichitate, fiind influențat de fiecare civilizație in parte si de credințele caracteristice. Sculptura, ca oricare alt mijloc de exprimare artistica, este influențată de credința egiptenilor in viața de apoi. Sfincșii sunt considerate adevărate sculpturi, fiind chiar si in prezent simbolul culturii egiptene. Mai mult decât atât, templele si casele nobililor si ale conducătorilor erau decorate cu sculpturi care ii înfățișau, deoarece egiptenii erau de părere ca, după moarte, sufletul se va întoarce la aceste sculpturi.

In jurul anului 600 i.Hr se pun bazele uneia dintre cele mai importante civilizații din istoria omenirii – civilizația greaca. In sculptura greaca, chipul uman a fost elementul central. In Evul Mediu, toate domeniile s-au aflat sub puternica influenta a religiei. Operele de arta caracteristice acestei perioade, atât picturile, cat si sculpturile, erau realizate in scop religios.6

Sculptura în prezent 

Sculptura contemporană continuă să fie o formă de artă diversă și dinamică. Mulți sculptori explorează stiluri figurative și abstracte, experimentând materiale și tehnici noi. Unii artiști își folosesc munca pentru a aborda problemele de mediu și sociale, în timp ce alții încorporează tehnologia și noile media în sculpturile lor. Instalațiile specifice site-ului sunt, de asemenea, o tendință populară, mulți artiști creând sculpturi la scară mare care interacționează cu împrejurimile lor în moduri unice. 1,2,7

Sculptura în viitor (prospectare) 

Viitorul sculpturii este probabil modelat de progresele în tehnologie, durabilitate, incluziune și diversitatea culturală. Sculptorii pot explora noi materiale și tehnici, cum ar fi imprimarea 3D, și pot încorpora elemente interactive pentru a implica spectatorii în moduri noi. Preocupările privind sustenabilitatea pot duce la utilizarea de materiale și metode mai ecologice.

Diversitatea culturală poate inspira artiștii să creeze sculpturi care reflectă o serie de perspective și tradiții. În plus, sculpturile pot deveni mai captivante și mai interactive, estompând liniile dintre sculptură și alte forme de artă.5,8

Personalități

- Constantin Brâncuși (1876-1957) a fost un sculptor român care este considerat pe scară largă drept unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului al XX-lea. Și-a început cariera ca cioplitor în lemn în România natală, înainte de a se muta la Paris în 1904, unde a studiat arta și și-a dezvoltat stilul de semnătură.

Ansamblul monumental a fost realizat de sculptorul Constantin Brâncuşi între anii 1937 şi 1938 în memoria eroilor gorjeni care au murit în războaiele de realizare a României moderne întregite. Ansamblul cuprinde Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, toate amplasate pe o axă dreaptă est – vest, numită Calea Eroilor, plus Biserica Sf. Apostoli pe care sculptorul a gândit-o pe această axă în apropiere de Coloana Infinitului, idee pe care autorităţile locale ale vremii au respectat-o.9,10

Tipuri de sculptură

- Altorelief (se caracterizează printr-o anumita altitudine fata de suprafața pe care a fost construita sau, in cele mai multe dintre cazuri, pe care a fost amplasata)

- Basorelief (realizează cu fundalul un corp comun, poziționat pe verticala, volumul sculpturii fiind foarte scăzut)

- De piatra (modelarea unei roci cu ajutorul unei dălți si a unui ciocan)

- Arhitecturala (sunt folosite in scop estetic, acestea fiind atașate clădirilor, atât pe exterior, cat si pe interior)

- Statui (Statuile ronde-bosse înfățișează fiind umana in întregime, busturile înfățișează ființele umane de la umeri in sus, in timp ce statuile ecvestre înfățișează modele calare; cele mai multe statui ecvestre înfățișează figuri istorice)

- Cinetica (este formata din mai multe elemente caracterizate prin mișcare) 4,8

Cariera de sculptor pe piața muncii

Piața muncii pentru sculptori poate fi competitivă, dar există o varietate de oportunități disponibile pentru cei cu abilitățile și experiența potrivite. Sculptorii pot găsi lucrări în studiouri de artă, galerii și programe publice de artă, creând și vânzând lucrările lor și participând la expoziții. Ei pot găsi, de asemenea, locuri de muncă în educație, producție, restaurare și conservare.2

În timp ce unii sculptori s-ar putea lupta să găsească un loc de muncă cu normă întreagă, mulți lucrează ca artiști independenți, vânzându-și lucrările prin galerii, târguri de artă și piețe online.

Modificarea procentuală estimată a ocupării forței de muncă din 2016 până în 2026 este 8%.