Cariera de președinte


Președinția în România: Actualul birou al președintelui a fost creat în 1974 printr-un amendament la Constituția din 1965. Marea Adunare Națională alegea președintele țării, care răspundea în fața parlamentului și exercită toate atribuțiile specifice șefului statului. După prăbușirea regimului communist, după alegerile din mai 1990 și referendumul constituțional din decembrie 1991, republica a fost recunoscută și legitimată printr-un vot hotărât al poporului.  

https://www.businessinsider.com/obama-100-days-president-2016-7

https://www.businessinsider.com/obama-100-days-president-2016-7

Rolul președintelui 

 

Articolul 80 -  Constituția României definește:   

(1) ,,Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, unității și al integrității teritoriale a țării”. 

(2) ,,Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorității publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.” 



ALEGEREA PREȘEDINTELUI 


Potrivit articolului 81 din Constituția României, Președintele României este ales prin votul direct al cetățenilor conform unui sistem electoral superior în două tururi. Mandatul președintelui este de cinci ani, cu maximum două mandate. Pe durata mandatului său, Președintele nu poate fi membru al unui partid politic și nici nu poate ocupa nicio altă funcție publică sau privată.   


https://stock.adobe.com/282390825?sdid=DMMD1BPP&mv=social&mv2=orgsoc&as_channel=social_ads&as_campclass=brand&as_campaign=Ecommerce&as_source=Pinterest&as_camptype=acquisitions&as_audience=users

https://stock.adobe.com/282390825?sdid=DMMD1BPP&mv=social&mv2=orgsoc&as_channel=social_ads&as_campclass=brand&as_campaign=Ecommerce&as_source=Pinterest&as_camptype=acquisitions&as_audience=users

https://pin.it/7dSnIzR

https://pin.it/7dSnIzR

ATRIBUȚIILE PREȘEDINTELUI 


Funcțiile Președintelui includ o serie de responsabilități care pot fi îndeplinite fără implicarea vreunui alt organ de stat. Acestea includ: 

·   convocarea primului parlament al noului mandat; 

·   convocarea parlamentului în sesiuni extraordinare; 

·   prezentarea de mesaje și cereri Parlamentului cu privire la problemele politice majore ale națiunii; 

·   promulgarea legilor; 

·   participarea la ședințe ale Guvernului și prezidarea lor; 

· prezidarea ședințelor Consiliului Suprem de Apărare a Țării în calitate de comandant al forțelor armate; 

· atribuții de mediere între puterile statului și între stat și societate

Pe lângă aceste responsabilități, Președintele are și o serie de prerogative care sunt îndeplinite cu ajutorul altor organe de stat.

Cele mai importante sunt: 

· organizarea referendumului în probleme de interes național, după consultarea prealabilă a Parlamentului; 

· revocarea sau numirea unor miniștri în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, la propunerea primului ministru; 

· declararea, de regulă, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, a mobilizării parțiale sau generale a forțelor armate; 

· instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, parțiale sau totale; 

· conducerea armatei României în calitate de șef al armatei si acordarea gradelor de mareșal, general și amiral, printre altele. 


SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI

 

Conform Constituţiei, Preşedintele poate fi tras la răspundere politică şi penală pentru încălcarea legii fundamentale. Președintele are atribuția de a convoca corpul electoral pentru a se pronunța prin referendum cu privire la probleme de interes național, conform art. Cu toate acestea, termenul "interes național" este vag și poate fi definit în diferite moduri de către deținătorii puterii. În plus, Președintele are obligația de a consulta Parlamentul înainte de a convoca referendumul, dar acest lucru nu este reglementat în mod clar de textul constituțional. Dacă Parlamentul nu este de acord cu organizarea referendumului, consecințele nu sunt clarificate. 


https://pin.it/5ZfuWgy

https://pin.it/5ZfuWgy

              Președinții României

    NICOLAE CEAUȘESCU (27 martie 1974 - 22 decembrie 1989) 

   ION ILIESCU (18 iunie 1990 -29 noiembrie 1996/ 20 decembrie 2000 - 20 decembrie 2004 )

EMIL CONSTANTINESCU (29 noiembrie - 20 decembrie 2000)

            TRĂIAN BĂSESCU (21 decembrie 2004 - 21 decembrie 2014) 

KLAUS IOHANNIS (21 decembrie 2014 - în funcție) 

https://pin.it/UumUH79

https://pin.it/UumUH79

Personalitate reprezentativă la nivel internațional: Barack Obama 


Barack Hussein Obama II este un politician american, al 44-lea președinte al Statelor Unite și primul afro-american care a fost ales vicepreședinte împreună cu Joe Biden după alegerile prezidențiale din 4 noiembrie 2008. A preluat mandatul pe 20 ianuarie 2009, înlocuindu-l pe predecesorul său, George W. Bush. A fost reales în 2012 și a mai servit încă patru ani. Mandatul a luat sfarsit pe 20 ianuarie 2017 și a fost succedat de Donald Trump.  

În ciuda a tot felul de blocaje politice, administrația Obama a ajutat la salvarea economiei, la revitalizarea industriei auto a Americii, la reformarea sistemului de sănătate pentru a acoperi încă 20 de milioane de americani și la transformarea țării, pregătind calea pentru un viitor cu energie curată. Acesta supraveghează cea mai lungă creare de locuri de muncă din istoria Americii. 

Pe scena mondială, credința lui Obama în conducerea integrală a Americii și diplomația sa puternică și principială va ajuta la încheierea războaielor din Irak și Afganistan, la eliminarea Al-Qaeda și la eliminarea celor mai căutați teroriști ai lumii, la încheierea programului de arme nucleare al Iranului și un nou popor cubanez care să lucreze împreună și să unească umanitatea într-o acțiune coordonată pentru combaterea schimbărilor climatice. 

"Democrația adevărată este un proiect mult mai mare decât oricare dintre noi. Este mai mare decât orice persoană, orice președinte și orice guvern. Este o meserie pentru noi toți." 


https://pin.it/EJd2i0r

https://pin.it/EJd2i0r

Autori: Hanzu Lara și Muntean Carmen