Cariera de diplomat

https://cdn4.vectorstock.com/i/1000x1000/04/03/diplomat-and-politics-background-vector-34200403.jpg

Diplomat

Diplomatul este un funcționar al statului care exercită profesia diplomatică.

Diplomatul de carieră este o persoană care își reprezintă țara de origine într-o altă țară, în calitate de ambasador sau persoană a corpului diplomatic. Acesta poate să reprezinte țara sa și într-o organizație internațională.

De asemenea, această meserie presupune influențarea deciziilor și a conduitei guvernelor străine și oficialilor prin dialog, negociere și alte mijloace non-violente.

Diplomații trebuie să se specializeze numai pe anumite teme. În consecință, pentru a fi siguri de urmărirea fiecărei teme, fiecare Minister de Afaceri Externe trebuie să aibă un specialist pe aceasta tema și un colaborator, care, cu timpul, se transformă în specialist.

Scurt istoric

Recepțiile regale şi balurile nobiliare, care până în sec. al XVIII-lea reprezentau diverse forme de comunicare între diplomaţi, unde se discutau diverse probleme de ordin diplomatic (demararea negocierilor, stabilirea întrevederilor bilaterale, schimburile de scrisori).

Diplomații sec. al XVI-XVII pe lângă anumite calități profesionale, trebuiau să posede şi un şir de cunoștințe și abilități ce le facilitau prezenţa frecventă la întrunirile mondene.

La începutul sec. al XVII-lea, doar în Franţa şi Anglia profesia de diplomat putea fi considerată drept o meserie consacrată.


https://russiancouncil.ru/en/analytics-and-comments/analytics/diplomacy-of-the-future/

                                https://russiancouncil.ru/en/analytics-and-comments/analytics/diplomacy-of-the-future/

https://internationalaffairsbd.com/understanding-diplomatic-leadership-essentials-prospects/

Diplomatul de azi

Diplomatul epocii contemporane a devenit un manager şi funcţionar preocupat mai mult de activităţile de rutină: lucrul cu documentele, citirea ziarelor, cifrarea şi descifrarea corespondenţei diplomatice și contactele diplomatice.

Actualul diplomat trebuie să fie, în primul rând, un bun analist, să cunoască problemele dintr-o multitudine de perspective de ordin istoric, politic, economic, social, și cultural.


Calităţile profesionale ale diplomatului care au fost apreciate în toate epocile, constau în posedarea limbilor străine; cunoştinţele în istorie, filosofie, ştiinţele exacte; cultura înaltă, capacitatea atât de a asculta, cât şi de a vorbi; cunoaşterea psihologiei comunicării, aptitudinea de a se adapta la diferite circumstanţe.


https://pin.it/6HG1Bf7

Atribuțiile Diplomatului conform Constituției României: 

Art. 2

(1),, Au calitatea de membri ai Corpului diplomatic şi consular al României:

a) ministrul afacerilor externe;

b) secretarii de stat şi subsecretarii de stat din Ministerul Afacerilor Externe;

c) secretarul general şi secretarul general adjunct din Ministerul Afacerilor Externe;


d) personalul diplomatic şi consular care îşi desfăşoară activitatea în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, la ambasadele, misiunile permanente pe lângă organizaţiile internaţionale şi oficiile consulare ale României, inclusiv persoanele provenind de la Departamentul de Comerţ Exterior şi de la alte ministere şi instituţii, pe perioada trimiterii lor în misiune în străinătate cu grade diplomatice sau consulare."

Art. 4

,,Membrii Corpului diplomatic şi consular al României pot dobândi următoarele grade:

a) gradele diplomatice:

- ambasador;

- ministru plenipotenţiar;

- ministru-consilier;

- consilier diplomatic;

- secretar I;

- secretar II;

- secretar III"

    https://pin.it/1fOGUPo

https://www.bursa.ro/mandatul-lui-mircea-geoana-ca-secretar-general-adjunct-al-nato-a-fost-prelungit-cu-un-an-47124947

Personalitate reprezentativă la nivel național: Mircea Geoana

Mircea Geoană se află in rolul de Secretar General Adjunct al NATO încă din data de 17 octombrie 2019.

A fondat instituția Aspen România și este o personalitate recunoscută internațional. A făcut parte din Boardurile Aspen Institute SUA, Aspen Germania și Aspen Italia.

Mircea Geoană a candidat pentru Președinția României în 2009, în urma căreia a primit 49,6% din voturi

A fost președinte al Senatului României între decembrie 2008 și noiembrie 2011 și președinte al Partidului Social Democrat din 2005 până in 2010

La vârsta de 37 de ani, în februarie 1996, a fost numit ambasador al României in Statele Unite ale Americii fiind cel mai tânăr ambasador din corpul diplomatic românesc. Timp de 4 ani, intre 2000 și 2004, Mircea Geoană a fost Ministrul Afacerilor Externe al României. 

A fost președinte în exercițiu al OSCE în 2001, iar în 2005 a fost reprezentantul personal al președintelui OSCE în exercițiu pentru Georgia.

Mircea Geoană este membru fondator al Clubului Harvard România – Republica Moldova și al Asociației foștilor studenți ai E.N.A. (Ecole Nationale d’Administration).

Surse

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Diploma%C8%9Bie

https://mirceageoana.ro/index.php/bio-mircea-geoana/ 

https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/Calitatile%20profesionale%20si%20moral%20psihologice%20ale%20diplomatului_istorie%20si%20contemporanietate.pdf

https://www.mae.ro/node/1604



Autor: Popa Robert