เคเฅเคฐเฅเคฐเฅเคฌเฅเคฐเคนเฅเคฎเคพ เคเฅเคฐเฅเคฐเฅเคตเคฟเคทเฅเคฃเฅ เคเฅเคฐเฅเคฐเฅเคฆเฅเคตเฅ เคฎเคนเฅเคถเฅเคตเคฐเคพ เคเฅเคฐเฅเคฐเฅเคธเคพเคเฅเคทเคพเคค เคชเคฐเคฌเฅเคฐเคนเฅเคฎ เคคเคธเฅเคฎเฅ เคถเฅเคฐเฅ เคเฅเคฐเคตเฅ เคจเคฎเค !
Which of the following matrices represent a reflexive relation?
CORRECT ANSWER
2. Which of the following matrices represent a reflexive relation? A = {srijit, akash, abhi} and B = {shraddha, sanchita} Which of the following subsets belong to A ร B?
{(srijit, sanchita), (abhi, shraddha), (akash, sanchita), (srijit, shraddha)}
{(abhi, shraddha), (akash, shraddha), (sanchita, srijit), (abhi, sanchita)}
{(akash, akash), (akash, shraddha), (srijit, sanchita), (abhi, shrijit)}
{(shrijit, shraddha), (shraddha, shraddha), (shraddha, sanchita), (abhi, shrijit)}
CORRECT ANSWER : {(srijit, sanchita), (abhi, shraddha), (akash, sanchita), (srijit, shraddha)}
3. What is the total number of reflexive relations of the set {5,7,13,15}?
256
14
64
4096
CORRECT ANSWER: 4096
4. S = {1,2,3,4,5}. A relation R on set S is defined as R = {(b,a) | 0 โค โa + b โค 3} What is the cardinality of set R?
25
8
14
12
CORRECT ANSWER: 14
5. Let ๐ be a relation on a collection of sets defined as follows,
๐ = {(๐ด,๐ต) | ๐ด โ ๐ต}
Which of the following statement(s) is/are correct?
๐ is reflexive and transitive
๐ is symmetric
๐ is anti-symmetric
๐ is reflexive but not transitive
CORRECT ANSWER: ๐ is reflexive and transitive
๐ is symmetric
๐ is anti-symmetric
6. Let a relation ๐ be defined as ๐ = {(๐ด, ๐ต) | Both ๐ด and ๐ต live in the same city}. Pick out the correct statement(s).
๐ is anti-symmetric
๐ is reflexive
๐ is transitive
๐ is symmetric
CORRECT ANSWER: ๐ is reflexive
๐ is transitive
๐ is symmetric
7. Which of the following is an equivalence relation?
๐ = {(๐,๐) | both ๐ and ๐ are even non-zero integers and a/b is an integer}
๐ = {(๐ฅ,๐ฆ) | ๐ฆ โ ๐ฅ = 0}
R={(1,2),(2,3),(3,4),(4,5),(5,6)}
R={(๐,๐) | ๐ โค ๐3 }
CORRECT ANSWER: ๐ = {(๐ฅ,๐ฆ) | ๐ฆ โ ๐ฅ = 0}
8. Suppose the cardinality of a set A is 4 and the cardinality of a set B is 3, what are the cardinalities of the cartesian product A ร B and the power set of A ร B?
7 and 128
12 and 144
12 and 4096
7 and 49
CORRECT ANSWER: 12 and 4096
9. Which of the following collection of subsets is a partition of ๐ด = {1,2,3,4,5}
{1,2,3},{2,3,4,5}
{4}{2}{3}{1,5}{2,3}
{1,5},{2,3},{4,5}
{1,2}{5}{3,4}
CORRECT ANSWER: {1,2}{5}{3,4}
10. Let ๐ด be a set with cardinality ๐, and ๐ต be a set with cardinality ๐. There are a total of 64 symmetric relations on ๐ด, and 216 anti-symmetric relations on ๐ต. What is ๐ ยท ๐?
9
3
6
12
CORRECT ANSWER: 9