etnografia i folklorisme

El terme anglès «folklore» (de folk, «poble» i lore, «saber» o «coneixement») fou utilitzat per primera vegada el 22 d'agost de 1846 per l'arqueòleg britànic William John Thomson qui desitjava crear una paraula per denominar el que aleshores es deia «antiguitats populars».

El 22 d'agost de cada any celebrem el «Dia Mundial del Folklore»


QUÈ EN SABEM DE LES LLEGENDES?

Abans de començar a explorar el món de les llegendes, vam fer una posada en comú sobre què era allò que en sabiem. Vam utilitzar un padlet ja que és una eina que sempre ajuda a posar les coses en ordre. Aquest, n'és un exemple.

Una visita experta!

Vam voler indagar una mica en la vida d'aquests folkloristes. I per fer-ho vam recòrrer a la Roser Vilardell, la directora del Museu Etnogràfic de Ripoll.

Ella ens va parlar d'aquells que han treballat per recopilar, cercar, trobar i expandir aquest univers de llegendes de la comarca.

També sobre la importància de l'etnografia. Ella, per fer-ho, es va referir a les paraules de Tomàs Raguer a la revista "Scriptorium" de l'any 1931:

«Aquesta petita llevor amb tant d’afany plantada, malgrat les contrarietats que solen acompanyar tota fundació i a vegades pel qui deuria ésser el menys indicat, és ja un vistós arbre...

...Ara cal solament que tots els ripollesos, sens distinció d’estaments, es mirin la cosa com a pròpia, com realment és, per tal de que arribi a ésser una institució que honori nostra vila estimada.»

Gràcies per tot Roser!