El paper dona

Realitzat per: Laia Castellarnau, Nora Jou, Andrea Muratet, Alba Sunyer i Elyn Tamag.

Introducció

Al llarg dels anys les dones s’han vist obligades a lluitar per la millora de les seves condicions entorn la societat patriarcal, on sempre han estat oprimides per la figura de l’home. Aquest model femení es veu influït per la religió, la política, l’educació, les tradicions… és a dir, el paper que se li ha atribuït a dona durant la història ha arribat a un punt, en el qual està tan integrat en la nostra societat actual, la nostra forma de pensar i parlar, que per aconseguir trencar amb aquest estereotip, on es presenta la dona com el sexe dèbil i sumís, ha calgut formar moviments a favor de la millora dels seus drets, com antigament les sufragistes i actualment el moviment feminista.

Entrevistes

Us deixem a l'abast una entrevista amb Nuri Reig. És una dona de 90 anys, que ha viscut tota la seva vida a Gràcia, concretament a Rambla de Prat. Va néixer l’any 1928, és a dir, tenia aproximadament uns 8 anys quan va viure la Guerra Civil Espanyola.



Entrevista Nuri Reig


cristinafinalaleluyajaheacabat.mp4
E_MariaiFina.mp4

Entrevista conjunta a Laura Farré

És educadora social, treballa a l'espai Fontana on té un taller anomenat "Entre Noies" .

Aquesta és una entrevista realitzada conjuntament per els dos grups del Paper de la Dona.

final_laura.mp4

Context històric

Situem l'inici a la II República Espanyola, quan l'any 1931 abdica el rei Alfons XIII i en conseqüència, es fa una nova constitució, una nova bandera i es crea un nou himne. La proclamació de la II República va suposar canvis tant a nivell legislatiu com en el sistema de govern, ja que vam passar d’un regim monàrquic a un sistema republicà. L’arribada de la II República va generar grans esperances i avenços per a les dones.

Drets de les dones durant la II República:

  • 1931: La constitució republicana reconeix el sufragi universal, és a dir, admetia el dret de vot per a les dones i per als homes.
  • 1932: se’ls va aprovar la llei del matrimoni civil i també la llei del divorci. A més, a les dones se’ls reconeixia el dret de tenir la pàtria protestat dels seus fills.
  • 1936: El Govern de la Generalitat, a Catalunya, va legalitzar l’avortament. Però, encara es prohibia contractar dones en treballs que poguessin afectar a la seva maternitat.

Aquesta va finalitzar l’any 1936 amb un cop d’Estat i es va declarar la Guerra Civil Espanyola (1936-39). La postguerra va suposar per la dona un gran retrocés per la seva formació i qualsevol intent d’independència, destruint tota esperança d’igualtat jurídica en un futur.

El 1938, en plena guerra, les lleis que durant la Segona República milloraven la situació de la dona van quedar abolides i es van canviar per un seguit de decrets que retrocedien l’evolució que prèviament s’havia produït. Per aquest motiu, la majoria de grups feministes sempre han donat suport a la república.

Uns dels decrets que es van aplicar, són els següents:

  • Una dona al contraure matrimoni perdia la seva nacionalitat pròpia i els seus cognoms. El marit tenia autoritat de representació sobre la dona, i si aquesta estava soltera era el pare el que la tenia, i sinó el germà.
  • La dona va perdre el dret d’exercir càrrecs públics com: advocat d'Estat, agent de canvi i borsa, metge del cos facultatiu de presons, tècnic de duanes, inspector tècnic de treball, fiscal, jutge, magistrat, diplomàtics, registradors de propietat i notaris, etc.
  • Es va prohibir l’ús dels mètodes anticonceptius i van perdre el dret d’avortar.
  • L'home era el que tenia la pàtria protestat del seus fills/es.Les dones menors de 25 anys no podien abandonar la llar sense permís dels seus pares a no ser que fos per casar-se.
  • No tenien dret al vot.
  • L’adulteri era un delicte només aplicat a les dones.
  • Derogació de la llei de divorci.
  • Escoles separades per sexe. Abolició llei del divorci
  • Assignatures domèstiques i religioses per a les dones.






Les dones i els homes van créixer sent educats sota aquest model patriarcal, per tant; els rols dels sexes a casa, a la feina i en molts altres àmbits s’anaven definint i arrelant a la tradició i a la cultura que s’havia imposat al llarg dels anys com la forma correcta de comportament de la dona, creant així institucions com la de La Sección Femenina recolzada per la Falange Espanyola i liderada per Pilar Primo Rivera. Però que es va dissoldre a l’abril de 1977, després de la mort del general Francisco Franco juntament amb el seu règim. Una institució completament masclista que adoctrinava a nenes i promovia el paper de la dona franquista, que era donar i criar fills per la nova pàtria. Amb això es fonamentava l’ideal de dona domèstica tancada a la llar per seguir amb aquest model de dona submisa.

Aquesta institució va crear llibres i guies per ensenyar a les dones com actuar degudament com la ‘Guia de la buena esposa’ en la que es recollien cites com:

  • Després de les relacions sexuals.

“Una vez que ambos os hayáis retirado a la habitación, prepárate para la cama lo antes posible, teniendo en cuenta que, aunque la higiene femenina es de máxima importancia, tu marido no quiere esperar para ir al baño. Recuerda que debes tener un aspecto inmejorable a la hora de ir a la cama… si debes aplicarte crema facial o rulos para el cabello, espera hasta que él esté dormido, ya que eso podría resultar chocante para un hombre a última hora de la noche”

  • Sobre el teu aspecte personal

“Prepárate: retoca tu maquillaje, coloca una cinta en tu cabello. Hazte un poco más interesante para él. Su duro día de trabajo quizá necesite de un poco de ánimo, y uno de tus deberes es proporcionárselo”

  • Sobre la intel·ligència i el talent (dit per Pilar Primo de Rivera cap de La Sección Femenina).

“Las mujeres nunca descubren nada; les falta, desde luego, el talento creador, reservado por Dios para inteligencias varoniles; nosotras no podemos hacer más que interpretar, mejor o peor, lo que los hombres nos dan hecho.”

En àmbits laborals les dones també és veien afectades:

  • Un home realitzant la mateixa feina que una dona cobrava més, per el fet, de les grans desigualtats salarials cap a les dones, que la diferencia de sou (totalment legal) era de fins un 30% de diferència. De vegades, els homes cobraven per hores treballades i les dones, per productes produïts, per tant, havien de fer-ho molt ràpidament
  • Es creia que les dones tenien menys capacitat que els homes i no podien accedir a càrrecs importants.
  • Quan la dona es casava es veia obligada a abandonar el seu lloc de treball perquè s’havia de fer càrrec de la maternitat. En cas de reincorporació , la dona havia de demanar permís al seu marit per poder tenir un sou i aquest es podia negar o cobrar els diners.
  • La mateixa societat participaven en excloure la dona del món industrial. . Com per exemple, que des de ben petites, les dones se’ls hi adoctrinava que la dona, a causa del seu sexe, era gairebé impossible que pogessin arribar a posicions importants de treball.

RELIGIÓ

La religió catòlica ha influït des de l’inici dels temps en el paper de la dona. De fet, la submissió d’aquesta ja apareix en escenes sagrades, que després servien per parlar de la dona com la pecadora, posant d’exemple a Eva i a Maria, com a esposa submisa i sacrificada.

Algunes de les normes que se li aplicaven era assistir a missa cada diumenge i educar les nenes en aquesta religió. És a dir, que l’educació que s’impartia i el catolicisme estaven íntimament lligats. Les escoles estaven separades per sexes i se’ls ensenyaven assignatures diferents, perquè es considerava que existien diferències en les capacitats. Per exemple, les noies feien Ciencias del Hogar i Educación Física, on se’ls ensenyava a ser bones mestresses de casa, que ho havien de fer tot per l’home, que havien de tenir fills i mantenir la família, etc. Les educaven en la culpa i la submissió. A més, la religió no estava favor de que exercitessin el seu cos i el “masculinitzessin”, fossin competitives i portessin roba d’esport perquè era provocativa.

La religió tampoc permetia que gaudissin del sexe, només podien practicar-lo amb finalitats reproductives. A més. les dones havien de ser fidels al seu marit, però en canvi, si ell resultava infidel, la culpa no era de l’home, sinó també de la dona perquè ella l’havia provocat i insinuat. Per això, hi havia una normativa en la vestimenta de la dona: les faldilles havien de ser fins sota del genoll, havien de cobrir-se el cap a l'església, les mànigues dels vestits i camises havien de ser fins el colze o fins el canell i els vestits de bany havien de cobrir tot el seu cos fins el genoll.

En resum, la Secció Femenina educava les dones en la submissió respecte l’home, en ser bones esposes i mares i no entrometre’s mai en la vida del seu marit. La culpa mai era de l’home, fins al punt en que elles s’havien de sentir pecadores i males dones si incomplien la norma.


LA DONA DESPRÉS DEL FRANQUISME

L'any 1975, el general Francisco Franco va morir al seu llit, el que va provocar la fi del Franquisme i l’inici del que anomenem un període de transició i democràcia.

Després de la mort de Franco, l’any 1976, més de quatre mil dones arribades de la ciutats, pobles… es van reunir a la Universitat de Barcelona per celebrar la Jornades Catalanes de la Dona, una celebració que tenia com a objectiu l’ampliació dels drets i la creació de serveis col·lectius i gratuïts (guarderies, menjadors públics, bugaderies…) que permetessin compaginar el treball remunerat amb el domèstic. A més, volien implantar una sèrie de mecanismes per tal que la dona accedís a la vida ciutadana i ocupés els mateixos càrrecs que un home.

L’inici d’un període de transició va ser el moment en què les dones van exigir els drets civils més bàsics com: la Llei de divorci, l’accés a l’anticoncepció i l’avortament, la creació de serveis de tipus comunitari… També, es va reclamar la igualtat en l’accés laboral sense discriminació per estat civil, ni per tenir fills, ni per fet d’ésser dones.

Les dones sempre s’han mobilitzat al llarg dels anys per lluitar pels seus drets, ja que les diferències encara són presents actualment i tot i que en alguns àmbits les condicions han millorat, segueixen havent-hi un gran nombre d’injustícies i diferències. Avui en dia, encara existeix una escletxa salarial, els homes cobren més pel simple fet de ser homes, i es justifica dient que les dones seran mares i això implicara un part i mesos de baixa, per tant, elles han de demostrar el triple que ells el que valen i són capaces de fer. Per altra banda, el sexisme a la televisió també és molt present. Els anuncis, els programes, etc. estan plens d’estereotips sexistes, on la dona és la que neteja i cuida els fills, la dona és la que es preocupa, la que plora, la que necessita un home per ser salvada, la romàntica, és una dona objecte.

En conclusió, que les condicions millorin dependran de molts factors, però sobretot de l’educació. És necessari que aquesta canviï, per tal de que hi hagi una igualtat real entre homes i dones. La societat on vivim no és tant lliure com ens fan creure i ha avançat tant com ens pensem. És important que no només s’eduqui a la dona en la llibertat i la valoració de sí mateixa, també cal que l’home entengui que no té el dret de cridar-la pel carrer, de dir-li qualsevol cosa que ells considerin “bonica”, no té el dret de tocar-la ni de violar-la, ni de mirar-la com si no fos res més que un objecte. No té el dret de pensar-se que la dona és una possessió ni creure que ell, per ser home, és millor i més fort. En conclusió, cal que les dones i els homes segueixin lluitant contra el model patriarcal i que la societat comenci a canviar i deixi de ser masclista, per tal d’aconseguir la igualtat, sense perdre de vista que tots som diferents i és la meravella de la humanitat.




Dones del 36

L’Associació Dones del 36 va ser creada el 1997, per un grup de dones supervivents de la Guerra Civil, per tal de fer visible els canvis polítics que la Segona República havia introduït a la societat i com la Guerra Civil i el triomf de les tropes insurgents franquistes van abolir tots els drets aconseguits durant el període republicà. Trinidad Gallego Prieto, Enriqueta Gallinat, Maria Salvo, Isabel Vicente, Laia Brenguer, Manola Rodríguez i un llarg etcètera van participar activament en l’associació que es va autodissoldre a finals de l’any 2006.