3. Kart og analyser

Areal og anlegg som er tatt inn i Plan for friluftsliv og grønne områder er vurdert på bakgrunn av betydningen de har for befolkningen for rekreasjon og friluftsliv. Arealene er organisert ut ifra den faktiske funksjonen og bruken de har. Den formelle statusen arealene har etter plan- og bygningsloven er mindre vektlagt. Plan for friluftsliv og grønne områder har sitt utgangspunkt i arealenes grunnleggende betydning for å kunne utøve rekreasjon og friluftsliv slik det framgår av friluftslivets aktivitetspyramide. Planens kartverktøy gir gode oversikter over hvor de ulike typene areal ligger og ikke minst hvordan de ligger i forhold til hverandre. Holdt opp mot planens målformuleringer Nok, Nært, Variert og Sammenhengende, gir arealoversiktene en god forståelse av hvilken betydning de ulike områdene og områdetypene har for rekreasjon og friluftsliv.


De fire målene er sidestilt i planen, men kart- og analysedelen legger særlig opp til å synliggjøre folks nærhet til områdene. Dette er ment å bidra til en god forståelse av hvor lett eller krevende det er for folk å komme til de ulike typene rekreasjonsområder. Nærhet til områder for rekreasjon og friluftsliv vurderes som avgjørende for at folk skal benytte seg av dem, og nærhet får dermed også direkte betydning for befolkningens livskvalitet og folkehelse. 


Hva som er akseptable avstander for et nåværende eller framtidig boligområde sin tilgjengelighet til leke- og rekreasjonsområder, bygger på Miljødirektoratets anbefalinger om ulike gruppers mobilitet. For områder og anlegg som er spesielt tilrettelagt for barn og unge er grenseverdien i planens analyser satt til 200 meter. For overordna grønnstruktur er grenseverdien for tilgjengelighet satt til 500 meter til store grønne områder eller turdrag.


Analyser viser hvor tilgjengelig arealer og anlegg er i forhold til hvor folk bor. Her kan vi se hvilke områder som har god dekning og hvilke områder som har mindre god dekning. Aktiv bruk av kart- og analyseverktøyet på denne måten gir grunnlag for god forståelse av hvor det er viktig med etablering av nye områder og anlegg. Det er et viktig verktøy for kommunen i arbeidet med prioritering av tiltak. Vi ønsker at det samme kart- og analysegrunnlaget skal benyttes for å gi føringer og forståelse for andre aktørers planlegging av for eksempel boligutbygging, annen offentlig tjenesteyting eller tilsvarende.

 

Planens karttema er samlet i  to hovedgrupper i kart- og analyseverktøyet.

Leke- og rekreasjonsområder

Kartlenkene nedenfor viser status for utbredelse av de ulike typene leke- og rekreasjonsområder i hele kommunen. For å dykke mer inn i detaljene og for bedre å kunne forstå dekningsgrad og tilgjengelighet for den enkelte areal- eller anleggstype, må du klikke på lenkene under for å komme inn på analyseverktøyet for det enkelte deltema: 


Parker

Lekeareal

Nærmiljøanlegg

Badeplasser

Markaportaler

Leke- og rekreasjonsområder med begrenset tilgjengelighet


Marka og grønne korridorer 

For de overordna grønne områdene (marka, de grønne korridorene, turdragene og kulturlandskapet) er grenseverdiene for avstand som indikator på tilgjengelighet i analysene og kartbildene satt til 500 meter. Studier viser at flere tar del i friluftslivet når man har kort avstand til tilgjengelige natur- og rekreasjonsområder. Offentlig kommunikasjon påvirker også tilgjengeligheten til de store, grønne områdene. 


Mer detaljerte oversikter får du ved å gå  inn på planens kart- og analyseverktøy for marka og grønne korridorer.


I tillegg viser karttemaene turveger og skiløyper hvor traseene går, og gir en god forståelse av tilgjengelighet og sammenheng.