2. Status og utviklingstrekk

Bildet viser en blomstereng i kulturlandskapet. 

Bildet viser turveg gjennom kulturlandskapet ved Dragvoll.

Siden forrige plan for friluftsliv og grønne områder ble vedtatt i 2017, har Trondheim kommune fått et tilfang av store utmarksområder og friområder i Klæbu gjennom sammenslåingen med Klæbu kommune. Klæbu var en landbrukskommune der næringsinteresser, blant annet i form av masseuttak og -deponi, har lagt press på både landbruks- og markaområder. 


Vi har fått ny kunnskap om status, utviklingstrekk og utfordringer innenfor de ulike arealene og anleggene planen handler om. Arealene som omfattes av planen er gruppert i fire hovedkategorier; de grønne arealformålene, marka, grønne korridorer og leke- og rekreasjonsområder. I tillegg beskrives ferdselsårene, bytrær og annen tilrettelegging.


Grønne områder. Dette er grønnstrukturen og LNF-områdene i kommuneplanens arealdel og er arealformålene som utgjør underlaget for alle planens arealtyper. Arealene har stor betydning for rekreasjon og friluftsliv. Der arealformålene ikke overlappes av planens andre arealtyper, har de grønne arealformålene i hovedsak liten eller ingen tilrettelegging, men de kan likevel ha omfattende bruk. 

Marka omfatter arealer som ligger innenfor markagrensa (Rød strek). Arealene har variert grad av tilrettelegging. De utgjør viktige områder for utøvelse av friluftsliv og er gitt spesiell beskyttelse gjennom bestemmelser i kommuneplanens arealdel. 

Bildet er fra elva Tangvolla i Brungmarka i Klæbu.

Grønne korridorer er Nidelvkorridoren og strandsonen. Dette er sammenhengende grønne områder som, sammen med markaområdene, utgjør de store områdene for rekreasjon og friluftsliv. Turdragene binder markaområdene og de grønne korridorene sammen med et nettverk av turveier og gangforbindelser i et grønt omland. 

Leke- og rekreasjonsområder er områder og anlegg med høy grad av tilrettelegging, der opphold og aktivitet er det sentrale formålet. Områdene er parker, lekeareal, nærmiljøanlegg, uteområder for skoler og barnehager, badeplasser og områder for lufting og dressur av hund. Gravplassene representerer også viktige areal for rekreasjon. 

Bildet viser turdrag forbi Rotvoll gård. Strindamarka skimtes i bakgrunnen. 

Bildet viser Finalebanen. Parken har ulike soner for aktivitet og opphold. 

Friluftslivets ferdselsårer er turveier og skiløyper med tilhørende skilting. Hvordan vi har bygget og skiltet forbindelsene i naturlandskapet er viktig for hvordan publikum opplever tilbudet. 

Bytrær ivaretar en viktig rolle for den grønne opplevelsen, som arkitektoniske elementer, som kultur- og historiefortellere, for klima, helse og naturmangfold. Det er registrert ca. 10 000 bytrær i Midtbyen, mens det gjenstår mye registreringsarbeid for andre bydeler. Det er viktig å sikre store nok areal til bytrær så de får plass både over og under bakken til å utvikle seg.