2.7 Andre kvaliteter i grønne områder

Kunnskapsgrunnlag: Andre kvaliteter i grønne områder. 

Mål: Trondheim kommunes grønne områder skal tilrettelegges med ulike kvaliteter slik at de fremstår som attraktive og trygge for flest mulig. 

Universell utforming

Universell utforming fremmer samfunnsdeltakelse og livsutfoldelse for alle. Universell utforming av opparbeidet uteareal handler i stor grad om orienterbarhet og fremkommelighet, men tar også med noen viktige hensyn i forhold til astma og allergi. Naturgitte eller stedlige forutsetninger i de grønne områdene kan gjøre det vanskelig å oppfylle alle kravene om universell utforming og tilrettelegging for alle. Ofte er det likevel mulig å gjøre disse områdene eller anleggene tilgjengelige for langt flere enn i dag. Vi må en tilstrebe å oppnå best mulig resultat innen de gitte forhold.


Belysning

Belysning er viktig for å skape trygghet og legge til rette for sosialt liv og fysisk aktivitet også etter mørkets frembrudd. Ca. 80 % av våre sanseinntrykk formidles gjennom synet. Riktig belysning øker brukstiden og stedets attraktivitet og motvirker hærverk. Lyssetting kan også gi uteområdene en ny dimensjon for opplevelse. Når et område skal belyses, er det viktig å utarbeide helhetlige lysplaner som sikrer en balansert belysning og bygger opp under trygghet og identitet. Det er også viktig å finne ut hva som ikke skal belyses. Hensyn til biologisk mangfold og mulighet til å oppleve nattehimmelen må vektlegges. Uønsket strølys og lysforurensning må unngås. Belysningen må bidra til universell utforming.

Bildet viser belysning rundt Festningen

Sanitærtilbud

Sanitærtilbud i tilknytning til grønne områder er viktig for at områdene skal være attraktive. Publikum etterspør stadig toalett i de tilrettelagte grønne områdene som for eksempel offentlige parker, friområder, badeplasser, idrettsanlegg, turdrag og ved parkeringsplasser i tilknytning til disse.

Trondheim kommune har 23 fast installerte sanitæranlegg i byens parker, friområder og markaområder. I tillegg plasserer vi i sommersesongen ut festivaltoalett samt mobile toalettvogner enkelte steder. Totalt tilbys toalett 40 steder i kommunens grønne områder. Vi skal fortsatt ha økt satsning i vårt arbeid med å etablere offentlige sanitæranlegg i grøntområder. Nye sanitæranlegg må ligge i nærheten av oppholdsarealer. 


Miljøvennlig transport

Det er et mål for Trondheim kommune å bidra til nullvekst i personbiltrafikken og øke andelen som går, sykler eller bruker kollektivtransport. Dette gir føringer for all arealutvikling. Det betyr også at vi må tilrettelegge for at det skal være enkelt å benytte miljøvennlige transportmidler for utfart til marka og andre grønne områder for friluftsliv og rekreasjon.


Ifølge Reisevaneundersøkelsen fra 2019 utgjør fritidsreiser 22 % av alle reiser i Trondheim. Undersøkelsen viser også at det brukes mye bil til fritidsreiser, og at bilandelen øker med reiselengde. Å sikre befolkningen nærhet til frilufts- og rekreasjonsområder, og å tilrettelegge for miljøvennlig transport til og ved viktige utfartsområder, er derfor viktig for å bidra til å nå nullvekstmålet. Tiltak kan være å etablere sykkelparkering av høy kvalitet og som er godt synlig og gi god informasjon om sykkel- og kollektivtilbud. 


Støy og stillhet

Støy defineres ofte som uønsket lyd. Ifølge Folkehelseinstituttet virker støy negativt på helsen, skaper mistrivsel, fører til atferdsendringer, forstyrrer tale og kan oppleves som en plage. Fravær av støy er en verdi i alle de grønne områdene, og mange grøntområder har potensial til å bli stille områder i byen. I den nye kommuneplanens arealdel er det gjort en kartlegging av grønne områder med støynivåer fra veg/bane under 55/58 dB. Slike areal som har rekreasjons- og brukskvaliteter bør ivaretas som stille områder gjennom all arealplanlegging. 


Leke- og rekreasjonsområder kan i seg selv bli en støykilde for omgivelsene. Lyd fra aktivitet som ballspill og skating kan oppfattes som støy av naboer. Vi ser en økning i støy- og brukskonflikter knyttet til offentlige friområder nær boligområder. Samtidig bidrar leke- og rekreasjonsområder til å lage et allsidig og godt oppvekst- og utemiljø. I en inaktiv hverdag er det viktig å tilrettelegge for møteplasser med mulighet for lek, idrett og fysisk aktivitet. Lett tilgang til gode leke- og rekreasjonsområder er viktig for folkehelsen. 


Når vi planlegger nye nærmiljøanlegg og friområder tilrettelagt for aktivitet, må risiko for konflikter knyttet til lyd og støy fra aktivitet utredes og vurderes. Slike vurderinger bør også gjøres i plan- og byggesaker som gjelder nye boliger nær slike områder. 


Grønne områder for alle

Det er et mål å gi tilbud innen friluftsliv, rekreasjon og folkehelse til alle i befolkningen. Dagens samfunnsutvikling gjør likevel at det er viktig å oppmerksomhet på grupper av befolkningen som trenger en spesielt gjennomtenkt tilrettelegging.

Planens kunnskapsgrunnlag omtaler følgende målgrupper spesielt:

preferanser og ønsker for bruk og tilrettelegging av de grønne områdene.


Det er viktig å involvere barn og unge på en god måte i kommunens tilrettelegging. Bildet er fra innspillsarbeidet knyttet til planlegging av ny aktivitetspark på Kattem.