Definisjoner

Plan for friluftsliv og grønne områder er en tematisk og strategisk kommunedelplan som skal ivareta kommunens utvikling innenfor dette området. Planen er det viktigste beslutningsverktøyet for forvaltningen som jobber med tilrettelegging for rekreasjon, egenorganisert fysisk aktivitet og friluftsliv. Planen inneholder mål, strategier og tiltak for å kunne oppnå den ønskede samfunnsutviklingen innenfor området. 


Mål: Planens målformuleringer Nært, Nok, Variert og Sammenhengende, er effektmål som beskriver den framtidige ønskesituasjonen som kommunen vil oppnå om man gjennomfører tiltak og arbeider med strategiene som er beskrevet i planen. 


Strategier beskriver måter å jobbe på for å nå planens overordna mål om Nok, Nært, Variert og Sammenhengende. De skiller seg fra tiltak i kraft av at strategiene redegjør for hvordan kommunen bør bruke sin myndighet og faglige ressurser for å nå planens overordna mål. At planens områder for rekreasjon og friluftsliv skal sikres i juridiske planer, ved erverv og gjennom avtaler, er et eksempel på en strategi.


Tiltak: Et tiltak er noe kommunen gjør med en bestemt hensikt, som har et konkret og ønsket resultat og der man på ulike måter kan måle effekten som tiltaket har hatt om man lager metodikk for dette. Utarbeidelse av en egen forvaltningsplan for bytrær eller å bygge ferdig Nidelvstien er eksempler på tiltak. 

Grønne områder er planens arealgrunnlag og utgjør arealformålene grønnstruktur og LNF-områder. Grønne områder omfatter markaområdene, de grønne korridorene og leke- og rekreasjonsområder. Grønne områder har verdi for friluftsliv, som naturområder og kulturlandskap, for opplevelse, lek og rekreasjon. Grønne områder er en viktig del av kommunens infrastruktur som friluftslivsområder, men også fordi de gir andre økosystemtjenester som er viktige for mennesker. 

Turdrag er et sammenhengende grønt omland rundt en turveg og har en minimumsbredde på ca 50 meter. Turdragene sikrer sammenhenger mellom markaområdene, Nidelvkorridoren, strandsonen, andre grønne områder og leke og rekreasjonsområdene . Turdragene kan ha ulik karakter og ulikt skjøtselsnivå. Grad av tilrettelegging kan variere fra det naturpregede til det urbane og tilrettelagte. Innhold og opplevelseskvalitet vil variere ut fra den naturen de går i (Planlegging av grønnstruktur i byer og tettsteder, 2014, Miljødirektoratet).

Friluftsliv Friluftsliv er opphold og fysisk aktivitet i friluft i fritiden med sikte på miljøforandring og naturopplevelse (St. Mld 39, 2000-2001). 

Rekreasjon  (fra latin recreare, å gi nytt liv) er et grep som dekker de  tilstandene som gjør at et menneske kommer seg til krefter i det daglige ved å frigjøre seg fra de daglige gjøremål.


Marka er naturlig begrensede landskapsområder som benyttes til rekreasjon og friluftsliv for allmennheten.  Den formelle avgrensinga av marka er gjort i kommuneplanens arealdel (KPA) gjennom fastsetting av Rød strek (markagrensa)

Grønne korridorer er de store sammenhengende grønne aksene som strandsonen, turdragene  og Nidelvkorridoren. De grønne korridorene og markaområdene utgjør kjerneområder for ferdsel og friluftsliv. Det er turdragene som skaper sammenhengende mellom de grønne korridorene og markaområdene.

Leke- og rekreasjonsområder er områder og anlegg for egenorganisert aktivitet, med høy grad av tilrettelegging, der målrettet tilrettelegging for aktivitet og opphold er det sentrale formålet; parker, lekearealer og nærmiljøanlegg. Vi har også leke- og rekreasjonsområder med begrenset tilgjengelighet. Dette er uteområder for skoler og barnehager, helse-  og velferdssentre og gravplasser.

Parker er areal for opphold, lek, aktivitet og ferdsel, med høy grad av tilrettelegging og skjøtsel. Parker er godt tilgjengelige grønne områder og er tilrettelagt for intensiv bruk hele året. Parkene er bevisst anlagt både estetisk og arkitektonisk og utformingen kan være basert på tradisjon og historie. 

Lekeareal er et avgrenset areal i offentlig tilgjengelig friområde, grøntareal eller park tilrettelagt for lek. Arealene har ulik grad av tilrettelegging.

Nærmiljøanlegg er utendørs anlegg eller område for egenorganisert aktivitet som ligger i tilknytning til bo- og/eller oppholdsområder. Nærmiljøanlegg er ikke ment å skulle brukes til idrettens faste organiserte aktiviteter. Mange nærmiljøanlegg er finansiert gjennom den statlige spillemiddelordningen.(KUD 2022).  

Aktivitetsområder er åpne områder med lav tilrettelegging i form av permanente installasjoner, men som likevel har stor verdi som arealer til lek og rekreasjon. De skiller seg fra lekeareal og nærmiljøanlegg  ved at de ikke har noen særlig teknisk tilrettelegging med apparater og konstruksjoner. Arealene har likevel ofte omfattende drift for å holde de i stand, feks klipping av gressflater og islegging av grusflater på vinteren. Grusløkker, gressletter, isbaner og akebakker utgjør vesentlige arealtyper innenfor temaet. 


Badeplasser er leke- og rekreasjonsområder som er spesielt tilrettelagt for opphold ved vannet, der man har mulighet for bading.

Leke- og rekreasjonsområder med begrenset tilgjengelighet er områder som er utilgjengelig for bruk i deler av døgnet eller der bruken må tilpasses formålet og som gjør arealene helt eller delvis uegnet til tradisjonelt friluftsliv og rekreasjon.

Friluftslivets ferdselsårer er et anlegg for ikke-motorisert ferdsel som tradisjonelt er etablert i de grønne områdene. Turveier er som hovedregel opparbeidet med et toppdekke av grus / subbus. Skiløyper er tilrettelagt med ryddebredde for preppareringsutstyr og eventuelt overdekninger i form av flis og klopper i våte områder. 


Universell utforming Med universell utforming menes utforming eller tilrettelegging av hovedløsningen i de fysiske forholdene, inkludert informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), slik at virksomhetens alminnelige funksjoner kan benyttes av flest mulig, uavhengig av funksjonsnedsettelse (§ 17 i lov om likestilling og forbud mot diskriminering).