2.2 Marka

2.2 Marka

Kunnskapsgrunnlag: Marka

Mål: Marka skal sikres mot utbygging slik at marka også fremover vil gi befolkningen muligheter for lett tilgjengelige og varierte opplevelser knyttet til natur, rekreasjon og friluftsliv.


Status

Marka i Trondheim kommune består hovedsakelig av fem større, sammenhengende områder på hver sine sider av byen. Bymarka og Strindamarka som de to største nord i kommunen og Brungmarka, Nordmarka og Vassfjellet sør i kommunen. Marka består i tillegg av Tillermarka og Vikåsen, som har god tilgjengelighet for store befolkningskonsentrasjoner, samt de mindre, men viktige områdene Fjæremsåsen, Målsjøåsen, Bratsbergåsen og området rundt Hangervåttan på Byneset.


Bymarka er det store markaområdet som i særklasse er mest tilrettelagt og brukt til friluftsliv. Brungmarka skiller seg fra de andre markaområdene med å inngå i et stort skog- og fjellområde med liten grad av menneskelige inngrep og med regional betydning for friluftsliv. Nærhet til slike områder representerer helt spesielle kvaliteter for befolkningen i en storby som Trondheim. Det er totalt 343 km2 som ligger innenfor “Rød strek” i Trondheim kommune. 


Utviklingstrekk

Markaområdene har svært stor betydning for friluftslivet i kommunen. Marka oppleves for mange som selve grunnlaget for å kunne drive friluftsliv i byen, både sommer og vinter. For å sikre god og bærekraftig bruk, gjøres det ulik type tilrettelegging etter en modell for differensiert forvaltning innenfor disse områdene med tanke på: 



Like viktig som differensiert tilrettelegging, er prinsippet om å ikke tilrettelegge når målet er at arealene skal ha et urørt preg. Det å ha områder som er lite påvirket av menneskelig aktivitet nært byen, er viktig i et natur- og klimaperspektiv og innebærer også viktig grunnlag for variasjon i opplevelser for innbyggerne.  


Utfordringer

For å møte økt bruk og slitasje blir det viktig å kanalisere ferdselen mer enn i dag. Dette inkluderer også å legge til rette for bedre kvalitet i oppholdsområdene i marka. Økt kvalitet i tilretteleggingen bidrar til gode opplevelser, og til å ta vare på markaområdene. Det er behov for både oppgradering av eksisterende anlegg og for etablering av nye.

Bildet viser deler av Theisendammen i Bymarka som er tilrettelagt for skøytegåing av den frivillige foreningen Blyberget Frileik.