2.6 Bytrær

Kunnskapsgrunnlag: Bytrær

Mål: Trondheims bymiljø preges av vakre, varierte og sunne trær som bidrar til økt livskvalitet i befolkningen. 

Status

Bytrær er trær i urbane omgivelser som for eksempel parker, gater eller andre offentlige eller private byrom. De kan stå enkeltvis, i små grupper eller i en trerekke. De kan være vernet i reguleringsplaner, kulturminne- eller naturmangfoldlov.  Trærne er viktige som arkitektoniske elementer, som kultur- og historiefortellere, for klima, helse, naturmangfold og for den generelle grønne opplevelsen. De skaper grønne sammenhenger i det urbane landskapet

Riktig forvaltning av bytrær krever mye kunnskap. Kommunen arbeider kontinuerlig for å inneha denne kunnskapen. Det er fokus både på replanting og nyplanting av bytrær. 

Gode rutiner for drift og vedlikehold av trær er viktig for at bytrærne skal ha en mulighet til å utvikle seg godt. 

Trondheim kommunes hjemmeside om trær og busker informerer om vegetasjon i byen på privat og kommunal grunn. Prosjekteringsverktøy som teknisk plangodkjenning, normtegninger og veiledere sikrer at de offentlige grøntarealene med bytrær får riktig funksjon og kvalitet. 

Treregisteret til Trondheim kommune omfatter rundt 10 000 trær. Viktige gate- og parktrær i sentrum og i noen sentrumsnære områder er registrert, kartlagt og verdisatt. Store deler av kommunen mangler treregistreringer.

Bildet viser bytrær i Kjøpmannsgata

Utviklingstrekk

De siste årene har det blitt et større samfunnsmessig fokus på “det grønne”.  Likevel er det ofte grønnstruktur og bytrær som må vike når arealene fordeles.

Utarbeidelse av reguleringsplaner og ivaretakelse av utbyggingsavtaler legger i dag grunnlag for bevaring, erstatning og nyetablering av trær. Trondheim kommune har de siste årene hatt et større fokus på ivaretakelse av disse oppgavene. Det er viktig å sikre grønne arealer for å ha mulighet til god arealforvaltning av trær.

Utfordringer

Ved utbygging blir formålsgrenser og byggegrenser lagt for nær bytrær, og det kan føre til at de dør eller får dårlige vekstforhold. 

De fleste bytrær har utfordrende voksesteder, og det er derfor viktig å ivareta områdene de vokser på best mulig måte.

Kommunen mangler per i dag helhetlige forvaltningsplaner for utvikling og fornyelse av trebestanden. Bytrær må i fremtiden sikres et bedre vern i KPA og gjennom regulering på ulike nivå.