Ombudsrollen

Innledning

Som ordfører har du flere roller innen ditt virkeområde. I likhet med andre folkevalgte er de viktigste rollene styrings- eller lederrollen, myndighetsrollen og arbeidsgiverrollen. Disse er omtalt på egne sider på dette nettstedet. En annen vesentlig rolle for alle folkevalgte, også ordføreren,  er ombudsrollen. Under er denne beskrevet nærmere.

Ombudsrollen

Ordføreren skal ha en samlende funksjon og representere hele kommunen og bystyret. Gjennom representasjon får ordføreren et vidt spekter av byens borgere i tale, og synligheten utad gjør deg til et naturlig kontaktpunkt både for enkeltpersoner, grupper, organisasjoner og institusjoner. I tillegg har du jevnlige møter med ulike interessenter og aktører. 

Ombudsrollen står sentralt for alle folkevalgte. Dere er valgt av folket og skal ivareta kontakten med byens befolkning på en god måte.  Ordføreren er ikke noe unntak. Ombudsrollen dreier seg om hvordan man ivaretar innbyggernes synspunkter og interesser. Ombudsrollen handler om den folkevalgte som bindeledd mellom bystyret og innbyggerne og ulike måter denne kontakten kan ivaretas på. 

Det hører til møtelederfunksjonen å se til at sakene som blir satt opp til behandling er tilfredsstillende utredet (Kommentarer til kommuneloven, Kommuneforlaget - 2019, s. 57). I Trondheim er det innarbeidet praksis at ordfører kontrollerer og sikrer at sakene er sendt på høring, at alle berørte parter har fått anledning til å uttale seg, og at medvirkningsprosessen for øvrig har vært god og i henhold til plan- og bygningsloven kapittel 5 (medvirkning i planleggingen). Dette skjer gjennom samtaler med kommunedirektøren eller ved at du spør spesifikt om dette når sakene kommer til behandling.