Forholdet til kommunedirektøren

Innledning

Det er helt nødvendig at du som ordfører har et godt samarbeid med kommunedirektøren. Samarbeidet må bygge på gjensidig respekt for hverandres roller og oppgaver. 

Kommunedirektørens myndighet og oppgaver framgår av kommuneloven § 13.1. Her heter det at kommunedirektøren skal lede den samlete kommunale administrasjonen. Hen skal påse at saker som legges fram for folkevalgte organer, er forsvarlig utredet, og at utredningen gir et faktisk og rettslig grunnlag for å treffe vedtak. Kommunedirektøren skal også påse at vedtak som treffes av folkevalgte organer, blir iverksatt uten ugrunnet opphold. 

Kommunedirektøren har møte- og talerett i alle kommunale eller fylkeskommunale folkevalgte organer, med unntak av kontrollutvalget. Et folkevalgt organ kan gi kommunedirektøren myndighet til å treffe vedtak i saker som ikke har prinsipiell betydning

Kommunedirektøren har det løpende personalansvaret for den enkelte kommuneansatte.

Ansvar og oppgaver

På grunnlag av kommunelovens bestemmelser sørger kommunedirektøren for at Trondheim kommune utvikles og drives i samsvar med lover og regler og de politiske vedtak som er fattet. Det er kommunedirektørens ansvar at bystyret og andre kommunale politiske organer får gode og gjennomarbeidede faglige utredninger som grunnlag for sine beslutninger, og at de vedtatte beslutningene settes ut i livet.  Som ordfører har også du en rolle i denne sammenheng. I kommentarene til kommuneloven står følgende:

 ".... Av møtelederfunksjonen må en også kunne utlede en viss plikt for ordføreren/fylkesordføreren til fortsatt å se etter at saker som blir satt opp på møtekartet, er tilfredsstillende utredet. "

(Kommentarer til kommuneloven, Kommuneforlaget - 2019, Jan Fridthjof Bernt, Oddvar Overå, s. 57).

Kommunedirektøren legger også til rette for dialog med innbyggerne, sørger for at virksomheten er godt og effektivt organisert innenfor vedtatte budsjettrammer og sikrer at de ansatte har gode arbeidsforhold og medinnflytelse.

Kommunedirektøren har en viktig oppgave i å representere Trondheim kommune overfor byens og regionens mange viktige samfunnsaktører. Sammen med andre kommuner har kommunedirektøren også kontakt med statlige myndigheter og andre relevante nasjonale miljøer om utviklingen for kommunesektoren


Strategisk ledelse

Strategisk ledelse i Trondheim kommune besår av kommunedirektøren og følgende områdedirektører:

- Oppvekst- og utdanningsdirektør
- Byutviklingsdirektør
- Økonomi- og finansdirektør
- Helse- og velferdsdirektør
- Kultur- og idrettsdirektør
- Organisasjonsdirektør
- Næring, samferdsel, klima og miljødirektør


Arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren

I følge KS sin håndbok for ordførere (2011, s. 22-25) skal arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren ivaretas av kommunestyret. Som ordfører har du et spesielt ansvar for at dette følges opp. Kommunedirektøren ansettes av og rapporterer til kommunestyret. En god ivaretakelse av arbeidsgiveransvaret for kommunedirektøren handler om å opptre på en slik måte at konflikter forebygges og at det er et godt tillitsforhold mellom folkevalgte og kommunedirektøren skriver KS.

Det heter også at kommunedirektørens arbeidsavtale og jevnlige utviklingssamtaler er to viktige verktøy i utøvelse av dette arbeidsgiveransvaret. KS anbefaler at et mindre utvalg av kommunestyret, som for eksempel ordfører, varaordfører og representant fra mindretallet, har disse samtale med kommunedirektøren. 

Det bør i følge KS være drøftinger på forhånd i kommunestyret om hvilke temaområder som bør tas opp i utviklingssamtalen. I samtalen bør det være rom for å drøfte utvikling av relasjonen mellom folkevalgte og kommunedirektøren, roller og rolleforståelse, arbeidsform, kommunikasjon og oppnådde resultater. Dette kan bidra til å forebygge konflikter og tillitsbrudd heter det.

Kommunedirektøren har om ikke annet er avtalt, det samme oppsigelsesvernet i henhold til arbeidsmiljøloven som andre ansatte. Kommunestyret kan derfor ikke si opp kommunedirektøren uten at det foreligger en saklig grunn. 

For å få forholdet mellom ordfører og kommunedirektør til å fungere godt er det i følge "Håndbok for ordførere" (KS, 2011, s.20) nødvending med gjensidig respekt og forventningsavklaring om de ulike rollene. Dette er ikke gjort en gang for alle, heter det, men krever kontinuerlig oppmerksomhet.  


Samhandling med kommunedirektøren

Kommuneloven er tydelig på hva som er kommunedirektørens og ordførerens myndighet og oppgaver. Hvis både du og kommunedirektøren forholder dere til dette så vil dere ikke utfordre kommunelovens bestemmelser. Noen ganger kan det likevel være vanskelig å vite sikkert hvor grensene går. Man skal både ha et nært samarbeid og prinsipiell avstand. Dette er nærmere utdypet og konkretisert på siden "forholdet politikk-administrasjon". 

KS sin "Håndbok for ordførere (2011, s.20)  " gir imidlertid en mer overordnet beskrivelse av kommunedirektørens rolle når det gjelder samhandlingen med politisk nivå, som kan gi god veiledning i denne sammenheng:

"Det at kommunedirektøren fremstår som både lojal og uavhengig er sentralt for kommunedirektørens autoritet og tillit hos de folkevalgte og de ansatte i kommunen. Det er derfor viktig at samspillet mellom de folkevalgte og kommunedirektøren har et tydelig preg av en uavhengighet til å gjøre egne faglige vurderinger. Kommunedirektørens uavhengighet innebærer også at rolleutøvelsen i prinsippet ikke bør endres om det politiske flertallet i kommunestyret endres, eller ved skifte av ordfører. De folkevalgte og kommunedirektøren spiller ikke på hver sin banehalvdel, de spiller på samme lag og mot felles mål. Et godt samspill mellom folkevalgte og kommunedirektøren vil gi kraft til det felles lederskapet. " 

Åpen - kompetent - modig

Trondheim kommunes verdigrunnlag