Strategi- og handlingsplan

Foto: Glen Musk

Lek og aktivitetstilbud med god kvalitet for alle

Det bør finnes lekearealer med god kvalitet i hver skolekrets slik at hele byens befolkning har tilgang til attraktive tilbud som er tilrettelagt for alle. Leke- og aktivitetsarealer i Jernbanebyen og Buranbanen er eksempler på nye anlegg som tilbyr en stor bredde i aktivitet og med gode muligheter for sosiale møter på tvers av generasjoner og bomiljøer innenfor skolekretsen. Leke- og aktivitetsarealer bør samles og ha stor variasjon i tilbud, tilrettelagt for ulike typer aktiviteter og alle aldre. Stedene må i tillegg fungere som møtesteder for alle, godt tilrettelagt for generasjonsmøter. 

Ved planleggingen av det enkelte lekeareal vil elevrådene i den aktuelle skolekretsen få en viktig rolle i medvirkningen. Elevrådene er valgt ut som representanter for barna og vil kunne sikre god bredde i innspillene. Kartlagt behov skal ligge til grunn for prioritering og rekkefølge. Ved å samordne arealer avsatt for lek, nærmiljøanlegg og parker kan man finne fram til egnet areal med passende størrelse, plassering og stedlige kvaliteter. Lekearealer foreslås samordnet med nærmiljøanlegg. Avsatt ramme tilsier at vi kan gjennomføre 4-5 slike anlegg i året. I løpet av perioden vil man på denne måten dekke opp behovet for bydelsparker for lek- og aktivitet i områder som mangler dette i dag. 

Følgende punkter benyttes for å prioritere hvor lekearealer skal etableres: 

1. Underdekning - skolekretser som har få eller helt mangler lekeareal prioriteres. 

2. Samlet tilstand - skolekretser som har lav kvalitet på lekeareal prioriteres. 

3. Levekår - de delene av byen som skårer lavere på ulike levekårsvariabler prioriteres. 

4. Antall barn - skolekretser med høy andel barn prioriteres. 

5. Der man kan få merverdi ved å samkjøre investeringer med andre prosjekter. 

Arbeidet med å gå igjennom skolekretsene og identifisere tiltak for lek og aktivitet samordnet og beskrevet i Handlingsplan for offentlige leke og aktivitetsområder. 

Ny Kommunedelplan for friluftsliv og grønne områder er vedtatt juni 2023 og i kunnskapsgrunnlaget er det pekt på forhold som må ivaretas ved utvikling av lekearealer. Strategi og handlingsplan bygger på kunnskapsgrunnlag og føringer i denne planen. Se Kommuneplan for friluftsliv og grønne områder her her



Handlingsplanen 

Ved prioritering av de leke- og aktivitetsarealene som skal etableres eller oppgraderes i perioden 2023-2026, er kriterier fra strategien benyttet til sortering. Skolekretser er sortert etter behovsnivå, og alle vurderingene er utført skjønnsmessig av den tverrfaglige prosjektgruppen. Følgende kriterier er benyttet ved prioriteringen:

Skolekretser som har få, eller mangler leke- og aktivitetstilbud prioriteres. 

Skolekretser som har lav kvalitet på samtlige lek- og aktivitetsareal prioriteres foran skolekretser med bedre tilbud. 

De delene av byen som skårer negativt på relevante levekårsvariabler som trangboddhet, inntekt og mangel på tilgang til naturområder prioriteres foran skolekretser med tilgang på naturområder og høyere levekår. 

I noen tilfeller er områder der man kan få merverdi ved å samkjøre investeringer med andre prosjekter lagt inn tidligere i prioriteringsrekkefølgen.  

Skolekretser med få beboere, gode levekår og tilgang til naturområder settes lenger ned på prioriteringslisten enn folkerike områder med begrenset tilbud.

Et brukerpanel satt sammen av representanter fra Handikapforbundet, Blindeforbundet, Løvemammaene samt ergoterapeuter og landskapsarkitekter, har bidratt med et kunnskapsgrunnlag om universell utforming (UU) av leke- og aktivitetsareal. Kunnskapsgrunnlaget benyttes i alle prosjektene. Brukerpanelet vil bli invitert til å evaluere og gi råd slik at kvaliteten i gjennomføringen blir god.

Tiltakspakker 2023-2026

Prioriterte skolekretser samles i tiltakspakker på 3-4 anlegg.

Tiltakspakke 1 som planlegges og gjennomføres i 2023-24, består av leke- og aktivitetsarealer i fire skolekretser; Tanem, Sørborgen, Kattem og Vikåsen. Tiltakene er omtalt i PS 0126/23.

Tiltakspakke 2 planlegges i 2023-2024 og gjennomføres i løpet av 2024-2025. Pakken består av skolekretsene Flatåsen, Nardo og Nidarvoll.

Tiltakspakke 3 og 4 vil planlegges og gjennomføres i løpet av 2025 og 2026. Hvilke skolekretser som blir med i disse to pakkene er ikke endelig avklart.