nærmiljøanlegg

Nærmiljøanlegg er et utendørs anlegg eller område for egenorganisert idrett eller annen fysisk aktivitet som ligger i tilknytning til bo- og/eller oppholdsområder.

NYe trender

Mens trenden for noen år tilbake var å bygge tradisjonelle fotballbinger, sandvolleyballbaner og kunstgressløkker, er det nå en økende grad  etterspørsel etter anlegg for mestringsbaserte aktiviteteter  som for eks brettaktiviteteter, nyerere sykkelaktiviteteter, tricking, parkour osv. 


Egenorganisering uten voksenstyring, lek og kreativitet med høy grad av kroppsbeherskelse kjennetegner disse aktivitetene. Det er derfor viktig å etablere anlegg der en kan utvikle sine ferdigheter, fra nybegynner til den mer rutinerte utøver. 

faglige anbefalinger


Utforming av det fysiske miljøet, og særlig nærmiljøet, legger i stor grad premissene for den enkelte innbyggers aktivitetsmuligheter. Godt tilrettelagte områder for egenorganisert idrett og fysisk aktivitet i nærområder er viktige virkemidler for å stimulere til mer fysisk aktivitet for alle aldersgrupper. Dette må tillegges vekt i planlegging, ved lokalisering og utforming av boligområder, skoler og barnehager, møteplasser og nye anlegg og områder til aktivitetsformål og rekreasjon. 


Å ha et sted å møte andre, bli inspirert og føle tilhørighet er viktig for at fysisk aktivitet skal være morsomt. Dette kan ivaretas ved å etablere attraktive aktivitetsarenaer tilrettelagt for sambruk og flerbruk, på tvers av aktiviteter og målgrupper. Ved gode medvirkningsprosesser vil valg og sammensetning av anleggstyper konkretiseres, i tillegg til at det vil gi brukerne identitet og eierskap til anlegget. 

En kartlegging av fysisk aktivitet hos barn fra 2018 (Stene-Johannessen et al.) viser at blant 6-åringene er det 87-95 % som møter disse anbefalingene, mens det for 9-åringer er 70-86 % og for 15-åringer så lite som 50 % som er aktive med moderat til høy intensitet per dag. Stillesitting er et økende helseproblem og starter tidlig i barnealder (Helsedirektoratet 2016, Silva Santos et al. 2017, Stene Johannessen et al.2018). 

Alle lekeplasser er tilrettelagt for aktivitet, men hvor utfordrende er de? Lekearealet må møte ulike behov, alder og ferdighetsnivå. Gjennom leken har barn behov for utforsking, utprøving og problemløsning.  Det er sammenheng mellom utforming av omgivelsene og barns lek: knauser og trær innbyr til klatring, busker innbyr til gjemsel og rollelek, skråninger blir sklier, løst materiale bygges med og lekes med, snøen formes og brukes og blir et utfordrende medium for lek.  

Denne sammenfatningen av forskning og faglige anbefalinger er gjort av Ingunn Fjørtoft, Professor emerita Dr. Scient. ved Universitetet i Sørøst-Norge til Fagus vinterkonferanse 2023.

Trondheim har et bredt forsknings- og utdanningsmiljø som kan bidra til kommunens arbeid med bedre arealer for lek. Det er opprettet samarbeid med Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning for å utveksle kunnskap om barns lek og med NTNU i kurset “Place to play”.






Illustrasjon: Aktivitetstrappa 0 -18 år. Progresjon og bevegelseskvalitet i ulike aldersgrupper som leder fram til en livslang fysisk aktiv livsstil (Etter Fjørtoft et al 2018. s. 23)