Aktivitetsanlegg
Godt tilrettelagte områder for egenorganisert idrett og fysisk aktivitet i nærområder er viktige virkemidler for å stimulere til mer fysisk aktivitet for alle aldersgrupper. Å ha et sted å møte andre, bli inspirert og føle tilhørighet er viktig for at fysisk aktivitet skal være morsomt. Dette kan ivaretas ved å etablere attraktive aktivitetsarenaer tilrettelagt for sambruk og flerbruk, på tvers av aktiviteter og målgrupper.
Mens trenden for noen år tilbake var tradisjonelle fotballbinger, sandvolleybaner og kunstgressløkker, er det nå etterspørsel etter anlegg for skating, klatring, parkour, bmx-sykling og lignende. Egenorganisering uten voksenstyring, lek og kreativitet med høy grad av kroppsbeherskelse kjennetegner utførelsen av disse aktivitetene.
Mestringsbaserte aktiviteter krever at det finnes anlegg der en kan utvikle sine ferdigheter. Det betyr at det er behov for anlegg som er tilpasset nybegynnerstadiet hvor en kan tilegne seg grunnleggende ferdigheter. I tillegg er det behov for anlegg som gir utfordringer for viderekomne utøvere. Det betyr at det gjerne er behov for litt større anlegg.
Behov for tilrettelegging med utstyr varierer. En del aktiviteter kan utføres uten noen spesiell form for tilrettelegging som for eksempel utendørs yoga, mens andre aktiviteter trenger tilrettelegging med spesielle typer anlegg og utstyr.
Publikum/brukerne er opptatt av ryddige og pene anlegg med benker, sittegrupper og beplantning, hvor de kan være sosiale også når de ikke utøver aktiviteten anlegget er bygd for. Nærmiljøanlegg bør være attraktive sosiale møteplasser for alle aldersgrupper.
UNGDOM JENTER/GUTTER
85 % av jenter mellom 11-17 år i Norge er inaktive.
Jenter velger andre aktiviteter, arenaer og begrunnelser for å være fysisk aktive, og de vektlegger:
• Fellesskap
• Gøy
• Mentalt & fysisk overskudd
• Spenning & utfordring
• Holde seg i form - fokus på egen utførelse
• Bevegelsesidrett uten konkurranse.
• Sosiale aspektet
Eksempler på type anlegg
Akeanlegg
Aktivitetsanlegg
Ballbinge og balløkke
Basketballbane
BMX
Boccia
Bordtennis utendørs
Buldrestein små klatrevegger
Discgolf
Friplassen (lite anlegg for friidrett mm)
HinderløypeIsbane
Kunstgressbane, små
Parkouranlegg
Petanquebane
Pumptrack
Sandbaner
Skateboardanlegg
Skileikanlegg
Streetbasketanlegg
Trimpark
Se godeidrettsanlegg.no og tverga.no for inspirasjon!
EKSEMPLER
ANLEGG 1
Dette nærmiljøanlegget er en del av et større friområde. Den store gressmatta er ettertraktet for lek spill opphold og aktivitet. Aktiviteter som er mulig her er blant annet ballspill, yoga, dans, frisbee, turn. En spesialdesignet buldrestein som samtidig er en skulptur. Den egenartede formen, som også har en historisk forankring, gjør folk nysgjerrig, og den er utformet slik at den kan klatres på med ulik ferdighetsnivå. En tuftepark kan brukes av mange, alt fra småbarnslek og til avanserte styrkeøvelser for de sterkeste. En bevisst fargepalett og frodig omringing gjør at området også er trivelig for opphold.
Sted: Marinen i Trondheim.
ANLEGG 2
Aktivitetsparken har ballflate (isflate på vinter), skate/sparkesykkelanlegg, terrengsykkelløype, skotthyll, discgolf i tillegg til isflate og akebakker på vinter. i tillegg ligger lekeområde og oppholdsareal i parken. Det mangfoldige tilbudet gjør parken attraktiv for alle aldre. Den runde formen på ballflaten gjør den bedre tilpasset parken og innholdet rundt. De nye tiltakene er tilpasset eksisterende vegetasjon som skaper en frodig innramming av parken.
I friområdet lå en gjengrodd dal, som var godt egnet til en terrengsykkelløype. Den passer for flere ferdighetsnivåer; jo høyere fart jo mer utfordrende.
Sted: Skjermvegen aktivitetsanlegg i Trondheim.
ANLEGG 3
Aktivitetsparken er innholdsrik med et mangfoldig tilbud som gjør den attraktiv for de fleste. Her er det både parkour, skate/rulleflate, sandvolleyball, ballbinge, store gressflater i tillegg til lek, opphold og kunst. Parkour og skate er plassert sammen som gjør de sosiale mulighetene sterkere. I stedet for å ha fokus på et stort spesialanlegg fikk man her til flere anlegg side om side samtidig som det er høy kvalitet på anleggene. Dette var ønskelig for å favne flest mulig. De ulike anleggene er lagt til forskjellige steder i parken, tilpasset eksisterende kvaliteter i terreng og vegetasjon.
Sted: Dalen Aktivitetspark i Trondheim.
ANLEGG 4
Aktivitetsparken består av en ballflate (isflate på vinter) inkludert mål og basketkurver. Maling og oppmerking på flata tilfører området mer liv samtidig som det skaper nysgjerrighet og stimulerer til bevegelse. Fargene er tilpasset miljøet rundt. I tillegg er det bygd asfalterte hauger som egner seg for rullende aktivitet og løping.
En del av anlegget er satt av til trimpark.
Foruten aktivitetsanlegg består friområdet av lek og oppholdsmuligheter og de eksisterende trærne er bevart og gjør friområdet grønt og frodig.
Sted: Buran aktivitetspark.
ANLEGG 5
Et stort og romslig anlegg for skate og rullende aktiviteter.
Bevisst fargebruk gir visuelle kvaliteter. I kantene finnes oppholdssoner med benker og tak, med form og materialer tilpasset dimensjonene på anlegget.
Sted: Regnbueparken i Trondheim.
ANDRE SKATEANLEGG
Skateanlegg kan være alt fra noen elementer, til en egnet flate med gode kanter å hoppe på, til større støpte betonganlegg.
ANLEGG 6
Anlegget er bygget av materialer fra oljeindustrien som ikke lenger behøves. De er gjenbrukt og omformet til noe som kan lekes i. En fortolkning av oljereservatet Troll, som skal vise de geologiske lagene under bakken. Parken inviterer til fri lek og har i tillegg tilrettelegging for skate og bmx.
Sted: Geoparken i Stavanger. Design: Helen og Hard.
ANLEGG 7
Leke-, aktivitets-, og oppholdsområder i naturområde.
Sted: Peisestuen Park Odderøya i Kristiansand.
ANLEGG 8
Aktivitetspark ved stranda med et variert tilbud som øker bruksmulighetene og gjør det til et attraktivt samlingssted.
Sted: Bystranda Kristiansand.
ANLEGG 9
Sykkelpark som inneholder flytstier, mer teknisk krevende stier, drop, hopp, og et område med treelementer for lek og teknisk trening. Passer for alle barn og unge uansett nivå. Her er det gode muligheter for å utfordre seg og utvikle seg og kjenne på mestring.
Billig tips: Løse treelementer for teknikktrening og lek på sykkel er enkelt, rimelig og flyttbart utstyr. Det er også veldig gøy å sykle på og gir masse mestring.
Sted: Nilsbyen terrengsykkelpark.
SYKKEL
Et anlegg for sykkel kan utformes på mange måter og i mange størrelser. Her kan alle ha det gøy, fra små barn med sin løpesykkel og de mest øvde bmx-syklister. Du skaper din egen fart, og jo høyere fart jo mer avansert kan du bruke anlegget. Kan utformes både i grus og asfalt.
BULDRESTEINER
Buldresteiner er lite plasskrevende og kan være en artig motorisk utfordring. De kan tilpasses området de er i, og ha ulike skulpturelle kvaliteter.
TRIMPARKER
Utendørs trimparker har blitt veldig populært i det siste, og kan utformes på mange måter. Arealbehovet kan variere alt etter hvilket omfang man velger, og man kan velge uttrykk etter hva som passer på stedet. Lek og trimpark kan også kombineres.
ANLEGG 10
Multifunksjonelt aktivitetsområde.