Kunnskapsgrunnlaget

Foto: Glen Musk

Bruken av lekearealene er endret de siste årene

Mange av kommunens lekeareal ble anlagt i forbindelse med boligutbygging på 70-, 80- og 90-tallet. Lekearealene fungerte da som samlingsplasser for barnefamiliene på dagtid. I dag er barna i svært stor grad i barnehage eller SFO, og bruken av lekearealene har endret seg. Hverdagsbruken blir ofte kortere besøk, primært på ettermiddagstid. Samtidig ser vi at mange lekearealer blir brukt som turmål for større grupper som barnehager og skoler. Større lekeplasser med varierte leketilbud og som gjerne er samlokalisert med turveier eller nærmiljøanlegg blir mest brukt. 

I stabile nabolag med liten flyttehyppighet kan andelen barn gå ned over tid. I nabolag som er inne i en periode med færre barn kan lekearealer som er opparbeidet kun med huskestativ og vippedyr gro igjen og forfalle. Når det så skjer generasjonsskifter, kan andelen barn øke raskt, og nye behov oppstår. Det er krevende for kommunen å tilpasse et spesialisert tilbud til slike endringer i demografien.

Inaktivitet er et økende folkehelseproblem. Barna trenger varierte motoriske utfordringer og sanseinntrykk for å oppnå god motorisk utvikling. Barn som leker ute er mer fysisk aktive enn de som leker inne. Lett tilgjengelige møteplasser er viktige for ungdom.

Faglige anbefalinger 

Faglige anbefalinger for utforming og tilgjengelighet for lekearealer

Litteratur som beskriver gode steder for lek peker på at det er viktig med allsidige muligheter for bevegelse og motorisk utvikling. Gode steder for lek gir mulighet for opplevelser, sosial aktivitet og avslapping i tillegg til mulighet for sosialt fellesskap og lek på tvers av aldersgrupper. 

Helsedirektoratet  (2019) anbefaler at barn under 1 år bør være i bevegelse flere ganger om dagen og på ulike måter, gjerne gjennom samspill og lek. Barn 1-5 år bør være allsidig fysisk aktive med varierte bevegelser, aktiviteter og lek i minst 180 minutter fordelt utover dagen. Barn og unge 6-17 år bør være fysisk aktive i gjennomsnitt minst 60 minutter per dag i moderat til høy intensitet.  


Foto: Glen Musk

En kartlegging av fysisk aktivitet hos barn fra 2018 (Stene-Johannessen et al.) viser at blant 6-åringene er det 87-95 % som møter disse anbefalingene, mens det for 9-åringer er 70-86 % og for 15-åringer så lite som 50 % som er aktive med moderat til høy intensitet per dag. Stillesitting er et økende helseproblem og starter tidlig i barnealder (Helsedirektoratet 2016, Silva Santos et al. 2017, Stene Johannessen et al.2018). 

Alle lekeplasser er tilrettelagt for aktivitet, men hvor utfordrende er de? Lekearealet må møte ulike behov, alder og ferdighetsnivå. Gjennom leken har barn behov for utforsking, utprøving og problemløsning.  Det er sammenheng mellom utforming av omgivelsene og barns lek: knauser og trær innbyr til klatring, busker innbyr til gjemsel og rollelek, skråninger blir sklier, løst materiale bygges med og lekes med, snøen formes og brukes og blir et utfordrende medium for lek.  

Denne sammenfatningen av forskning og faglige anbefalinger er gjort av Ingunn Fjørtoft, Professor emerita Dr. Scient. ved Universitetet i Sørøst-Norge til Fagus vinterkonferanse 2023.

Trondheim har et bredt forsknings- og utdanningsmiljø som kan bidra til kommunens arbeid med bedre arealer for lek. Det er opprettet samarbeid med Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning for å utveksle kunnskap om barns lek og med NTNU i kurset “Place to play”.






Illustrasjon: Aktivitetstrappa 0 -18 år. Progresjon og bevegelseskvalitet i ulike aldersgrupper som leder fram til en livslang fysisk aktiv livsstil (Etter Fjørtoft et al 2018. s. 23)