Natur og vegetasjon

I en stadig mer utbygd by hvor det er press på arealene, er det viktig å beholde og skape grønne lunger. Leke- og aktivitetsarealer egner seg svært godt til å by på natur og grønt. Det er positivt både for lek, aktivitet og opphold, men også for omgivelsene.

Naturområder og områder med variert terreng er særlig viktige for barn og unge. De inviterer til mangfoldig bruk, fremmer fysisk aktivitet, motoriske ferdigheter og kognitiv utvikling. Natur gir bedre helse og trivsel. I tillegg gir natur og vegetasjon økt biologisk mangfold og byr på opplevelser, frodighet og farger. Fullvokste trær gir oss trivsel og bidrar til at vi oppholder oss lenger på et sted.

Vegetasjon kan også gi skjerming mot omgivelser eller vind og gi bedre lokalklima. I tillegg er det identitetsskapende og kan formidle noe av historien til stedet. 

Hva kan man gjøre?

Det bør utføres en kartlegging av eksisterende natur og vegetasjon for å vurdere hva som er ønskelig å ta vare på og hvilke verdier som finnes. Kan noe av den eksisterende vegetasjonen og terrenget bevares som det er, kan noe utvikles, eller kan det brukes som et utgangspunkt og inspirasjon til oppgraderingen/etableringen?





EKSEMPLER

EKSISTERENDE VEGETASJON

Å ta vare på store, gamle trær i tettbebyggelsen er viktig, både av estetiske, biologiske og klimamessige årsaker. Eksisterende vegetasjon og fullvokste trær gir en tyngde og frodighet til anlegget, og skaper trivsel for de besøkende. Man bør etterstrebe å tilpasse anlegget til vegetasjon som finnes på stedet. 

Trærne er også bærere av historie og er en viktig faktor for stedsidentitet. Folk kjenner seg igjen, det gir en kontinuitet og trygghet i opplevelsen av stedet.


EKSEMPEL PÅ ANLEGG MED FOKUS PÅ BEVARING AV EKSISTERENDE VEGETASJON

Et anlegg som viser hvordan man kan integrere eksisterende fullvokste trær. Stedsegne kvaliteter og bevaring av eksisterende trær står i sentrum for utformingen.  Det er fokus på gode lekearealer som oppfordrer til kreativitet, utforskning og sosialt samspill blant elevene. 

Sted: Steinerskolen på Nordstrand. 

Design og tekst: Bjørbekk og Lindheim.



SESONGVARIASJONER

Vegetasjonen understreker sesongvariasjonene og bidrar til at opplevelsen av stedet endrer seg gjennom året. Dette gjør at tilstedeværelsen av naturen og dens prosesser er sterk, det gir mange sanseopplevelser og pirrer nysgjerrigheten. 

BIOLOGISK MANGFOLD

Store lauvtrær skaper viktige livsmiljøer og er en viktig biotop for dyr og planter. Dersom noen av trærne kan få stå gjennom en forråtnelsesprosess er dette svært gunstig for mange insekter, lav og moser. 

BRUK TERRENGET

Originalt terreng byr gjerne på ujevnheter, og terrengvariasjoner i anleggene er positivt og byr på mange muligheter for opphold, lek og aktivitet. Dersom det ikke finnes terrengvariasjoner på tomta er det mulig å bygge opp voller eller hauger som gir variasjon og andre muligheter enn om området er flatt. Motorisk er det positivt for barn med bakker og ujevnt terreng. Ikke glem akebakken! 

NATURLIGE ELEMENTER SOM GIR MOTORISKE UTFORDRINGER.



NATURLIGE ELEMENTER 

Ta inn naturlige elementer som sand og vann og vegetasjon som gir kongler, bær, blader og kvister. Dette kan brukes i formingslek og rollelek, i tillegg til sansestimuli.


Inspirasjonsbilder fra naturen.


NATURLIGE ELEMENTER 

Ta inn naturlige elementer som sand og vann og vegetasjon som gir kongler, bær, blader og kvister. Dette kan brukes i formingslek og rollelek, i tillegg til sansestimuli.


Inspirasjonsbilder fra naturen.


SÅRBART VEGETASJONSDEKKE

Det er ulike måter å skåne sårbart terreng på. Der det er bløtt eller vegetasjon man ikke vil forstyrre, kan det legges klopper eller trekonstruksjoner eller stein som kanaliserer trafikken og gjør slitasjen minimal.