Idesamling lek- og aktivitetsareal

BAKGRUNN OG FORMÅL MED IDESAMLINGEN

I perioden 2023-2026 er det bevilget 41,6 mill. kr til opprusting av kommunens lekearealer, samt 3,7 mill. kr årlig til nærmiljøanlegg. 

Kommunalteknikk ved avdeling for Byrom og grønnstruktur og Idrett og Friluftsliv har jobbet med en strategi for utvikling av leke- og aktivitetsplassene i Trondheim kommune. Strategien formidler hvor det er behov for nye leke- og aktivitetsplasser, hvor det er behov for opprusting, og hva som er viktig å tenke på i forhold til tilbud og innhold på leke- og aktivitetsplassene. 

Denne samlingen oppsummerer arbeidet med strategien så langt og vil formidle noen tema som er hensiktsmessig å gå gjennom i planleggingsfasen samt illustrasjoner til inspirasjon. Samlingen bygger også på Byggforsk 381.302 Uterom for lek og aktivitet, og kan sees på som et tillegg til denne. Kommunedelplan for friluftsliv og grønne områder gir også kunnskapsgrunnlag om leke og rekreasjonsområder.

Samlingen er ment å være en veiledning og inspirasjon for konsulenter som skal planlegge leke- og aktivitetsarealer for kommunen, men også for andre aktører som borettslag, utbyggere, velforeninger, skoler og barnehager som skal utvikle sine egne leke- og aktivitetsarealer.

Trondheim kommune viser i denne samlingen ideer knyttet til mange ulike temaer innenfor lek- og aktivitetsarealer. Utforming og løsninger som bildene viser kan ikke nødvendigvis gjenbrukes direkte. Det er viktig å alltid bruke fagfolk til planlegging av utforming og til utførelse, slik at sikkerhet og funksjonskrav ivaretas. 

Der ikke annet er nevnt er fotografiene tatt av Trondheim kommune. Bilder som ikke er tatt av kommunen selv, er brukt med tillatelse fra fotografene. I noen av bildetekstene er opplysninger om anleggene oppgitt. For andre bilder som er fra studieturer m.m. er ikke dette beskrevet. Ta gjerne kontakt med kommunen om det dukker opp bakgrunnsspørsmål til noen av anleggene som bildene viser.

Rød portal inn til Ladeparken
Gjenbrukskunst i Buran aktivitetsanlegg
Klatrestein på Marinen

Foto: Glen Musk

idesamlingen -veiledning og inspirasjon

Foto: Glen Musk

LEK

Lekens kjennetegn er at den er en frivillig aktivitet som barna selv velger å delta i, leken er på “liksom” den ligger utenfor det vi oppfatter som “den virkelige verden”. Leken er lystbetont for barnet, den kan samtidig gi orden og spenning. Leken har en fremtredende betydning i barnas liv. 

Leken stimulerer ulike sider av barnets utvikling språklig/sosialt/motorisk. Gjennom lek utvikles kreativitet, enven til å løse problemer gjennom eksperimentering. Barn lærer om hvordan verden fungerer og hvordan forholde seg til andre mennesker.

(Tekst: Elin Østgård)


AKTIVITETS-/NÆRMILJØANLEGG

Godt tilrettelagte områder for egenorganisert idrett og fysisk aktivitet i nærområder er viktige virkemidler for å stimulere til mer fysisk aktivitet for alle aldersgrupper. Å ha et sted å møte andre, bli inspirert og føle tilhørighet er viktig for at fysisk aktivitet skal være morsomt. Dette kan ivaretas ved å etablere attraktive aktivitetsarenaer tilrettelagt for sambruk og flerbruk, på tvers av aktiviteter og målgrupper.