Barn 6-9 år

Barn mellom 6 og 9 år liker oppgaveorienterte motoriske ferdigheter i variert miljø. 

Barna beveger seg høyt og lavt og energisk. De blir etter hvert gode på samarbeid, regellek og idrettslig aktivitet. De har god kroppsbeherskelse og stort potensial for læring av bevegelser. Det er små forskjeller i ferdigheter mellom gutter og jenter. 

Aktivitetene bør være lekbetont og inspirere til bevegelsesglede. I tillegg er det mange som fortsatt liker rollelek og fortellinger. Sansing og opplevelser er også viktig. Vi må tilrettelegge for at barn kan møte andre barn og samarbeide. Det tåles en større skala på bevegelsesrom og avstander enn for de minste. Trygghet og avskjerming er fortsatt viktig.

EKSEMPLER

ELEMENTER

Barn i denne alderen liker at det kiler i magen under lek, så apparater der man kan generere fart og bevegelse er populært.

LEKEHUS

Lekehus er populære blant barn. Både å leke fysisk i, gjemme seg i, skape historier rundt og rollelek



LEKEPLASS 1

En lekeplass der man har tatt utgangspunkt i gamle trær og store steiner. Skreddersydde løsninger gir barna mulighet til å utforske sine grenser med rom for fri lek og bevegelse. 

Sted: Risenga naturlekeplass i Asker. 

LEKEPLASS 2

På en liten plass med moderat budsjett er det bygget en kompakt løsning med rom, ganger, vegger og tak som barna kan bruke på utallige måter. Lekeplassen er bygget i tre. 

Sted: Emmas plass i Eidskog. 



LEKEPLASS 3

Designkonseptet på parken er inspirert av havet og det maritime, og gjenbruk har preget både utforming og materialvalg. Et gammelt låvegulv utgjør store deler av trebryggen. Bryggen er både sittemøbel og en fin løpebane. Samtidig danner den en ramme rundt tre sandbassenger der man kan nyte livet i en herlig fenderhammock, hoppe eller klatre i blåsene i klatrestativet eller utforske noen av de små trehyttene i sanden. 

Tekst: Bjørbekk og Lindheim.

Sted: Trettenparken Oslo. 

Design: Bjørbekk og Lindheim.

LEKEPLASS 4

Naturlekeplasser. Lekeplasser med naturlige materialer kan stimulere både til motorisk lek, rollelek og utforsking.

Her blir det butikk, hytter, borger og slott og lignende. Naturens elementer kan inngå i leken, ved å flytte, arrangere og forme. I tillegg er det ypperlig for motorisk utvikling, klatring, balansering, henging, løfting og bæring. Naturlig ujevnt underlag er også bra for den motoriske utviklingen hos barn. 


Sted: Frøset Gård i Bymarka Trondheim, Dronning Mauds førskolelærerutdanning utvikler og drifter stedet.



LEKEPLASS 5

Stedstilpassede lekeplasser med eget design på konstruksjoner.

Stedstilpasning kan ofte tilby allsidige muligheter og sammenheng i lekearealet. I tillegg er det gjerne noe barn og unge ikke har sett andre steder. Det kan gi nye opplevelser og skape lekearealer barna kan ta i bruk i fri lek på nye måter. 


Sted: Lilleby skole og Steinerskolen i Ila. 

Design: Agraff Arkitektur. 



LEKEPLASS 6

En hinderløype kan være et godt eksempel på hvordan man tilrettelegger for allsidige muligheter;


Sted: Kottebanan Albogaskogen i Söderköping.

LEKEPLASS 7

Birger er sjøuhyret i Storsjöen, og et valgt tema for denne eventyrparken som er utformet som en hinderløype. Her kan man klatre, krype, hoppe, springe og ikke minst leke sjøuhyre. Passer for alle. Sted: Birgers äventyrpark i Östersund. 

LEKEPLASS 8

Temalekeplass for barn mellom 4-10 år, med tema bier. Eksempel på hvordan man kan bygge en lekeplass rundt et tema og hvordan man kombinerer muligheter for motorisk lek med sanselige og nysgjerrighetsskapende installasjoner. Design og produksjon er danske Monstrum, som har spesialisert seg på å lage unike lekeplasser.


Sted: Valberget lekeplass “Honningeventyret” i Stavanger.