Småbarn 0-5 år

De minste barna utforsker de første steg mot grunnleggende bevegelse, og å beherske disse i ulike miljø. Anbefalte aktiviteter i småbarns hverdag for god motorisk utvikling: Krabbe opp og ned og på ulikt underlag, klatre, gå og løpe, balansere, hoppe, henge.

De små barna er de fremste til å undre seg og utforske verden rundt seg. Vi bør derfor legge til rette for at de kan utforske detaljer, forme og bygge, løfte og flytte, få sanseopplevelser og å møte andre barn de kan forholde seg til. 

Det er viktig med trygghet, oversiktlig og skjerming mot omgivelser. Skala bør være liten og tilpasset de små, med intime og lune miljø.

EKSEMPLER

ELEMENTER

Fokuser på avskjerming mot omgivelsene, liten skala på tiltakene og variert underlag som gjør at de små får utfordret motorikken. Små ting å utforske både motorisk og for de andre sansene er ønsket. 

ELEMENTER

Ulike varianter av sklie, lekehus, liten hinderløype, lekeskip er populære elementer for de minste



ELEMENTER

De minste vil ha liten skala på tiltakene og varierte muligheter samlet i mindre miljøer. 

Design: Masu planning. 

VANNLEK

Vannlek er populært for alle små barn, vann er som en magnet på dem og stimulerer deres kreativitet i stor grad. Tilrettelegging for vannlek kan gjøres på mange ulike måter, alt fra dammer på bakken, bekkeløp som leder overvann ved regnfall, vannkraner, elementer som samler regnvann eller ulike systemer der man kan helle og flytte og tømme og fylle vann. 

LEKEPLASS 1

Lekeplassen er bygd opp med organiske former og strukturer. Barna får øvd på motoriske ferdigheter på ujevnhetene. Det er rik variasjon i innhold med naturlige materialer og former som gir rom for variert og kreativ lek. Skala er tilpasset de små, og lekeplassen er intim og skjermet av ulike sjikt med vegetasjon. Det gir masse tilgang på naturmaterialer. 

Sted: Murergården daycare center i København. 

Design: Helle Nebelong. 

LEKEPLASS 2

Remida bruker gjenbruksmaterialer og gjenstander til å skape lekeplasser der bare kreativiteten setter grenser for hvordan man leker. Elementer som ikke er direkte definert men som kan utforskes med sanser og fantasi er ypperlig for små barn. Ting som kan flyttes og røres, lager lyd og sette i gang bevegelse. Flyttbare gjenstander egner seg ikke hvor som helst, men kan fungere på steder hvor brukertrykket er mindre og hvor noen kan holde et visst driftsoppsyn. 

Sted: Rabarbraparken Trondheim.



LEKEPLASS 3

Dette er et eksempel på hvordan man ut i fra et valgt tema kan tilrettelegge for allsidig lek. Her er det først og fremst lagt opp kreativ rollelek, men også for ulike motoriske utfordringer og utforsking. Stedet er bygd opp som et minityr havnemiljø, og er først og fremst rettet mot små barn ca 2-5 år. Detaljnivået gjør at det er masse som kan utforskes med de fleste sanser, og det er mange overraskelser. Med et valgt tema på en lekeplass og alle muligheter det gir, kan man både gi stedet en sterk identitet samtidig som barna kan fordype seg i lek alene eller sammen med andre i lang tid. Trærne rundt gir skjerming og plassen er avgrenset. Dette gir oversikt og trygghet for foreldre og bidrar til at det blir en egen verden i byen. 

Sted: Anders Franzens park i Stockholm.



LEKEPLASS 4

«Eventyrskogen» tilbyr spennende opplevelser for de yngste med en slyngende tresti, piletunnel, balansebommer, leseamfi, pergola, sklie og spiseplass. Materialer er gjennomgående i tre. Lekearealene er ikke programmert, men stimulerer til bevegelse og kreativitet i leken. 

Sted: Haugesund bibliotekpark. 



LEKEPLASS 5

Lekearealene er utformet som en hinderløype, men med flere lekehus som tilrettelegger for allsidig lek. Dekket er i bark, men deler av lekeparken har bedre tilgang for hjul med gummidekke. Materialer former og farger gir lekeplassen et naturlig uttrykk. 

Sted: Rålambshovsparken, Kungsholmen Stockholm.



LEKEPLASS 6

Store trestokker og -stabber er plassert ut i system for å skape motoriske utfordringer for de minste. Det inviteres til bevegelser som er naturlige for barnet, men som det i urbane miljø ofte mangler muligheter for å utføre. Stikkord er ujevnheter, balansering, høydeforskjeller, hoppe mellom elementer. 

Sted: Dronning Mauds Minne høyskoleutdanning for barnehagelærerutdanning.



LEKEPLASS 7

Urbant leke- og oppholdsområde der bygningene rundt gir skjerming mot trafikk. Den ene delen består av huskestuen med tak og lave husker som er laget i naturmateriale. Konstruksjonen er fylt med stokker, tau og hengekøyer for lek og opphold. En annen del består av “lekegrinda” med en stor sirkelrund benk og koselige stuetypiske stålamper. Her finnes flate balansesteiner som er gjenbrukt etter Bård Breiviks tidligere skulptur på plassen og balansestokker med ansiktsmotiver. Her finnes også kunst med rennende vann som er en magnet for barna. Fargene er en kontrast til de grå og brune bygningene rundt og er tiltrekkende på barna.

Sted: Peter Egges Plass i Trondheim.