Felles innsatsområder

Universitetskommune TRD 3.0

Universitetskommunen TRD3.0 er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim kommune og NTNU. Prosjektet har varighet til 2022. Samarbeidet skal bidra til en bærekraftig kommunal sektor ved å utvikle løsninger for komplekse sosiale og teknologiske samfunnsutfordringer. Dette handler om mer enn å utvikle ny kunnskap. Det handler om innovativ og modig bruk av kunnskap og kombinasjoner av kunnskap til ny praksis, både i kommunen og ved NTNU. Det er også et mål at TRD3.0 skal være et foregangsarbeid til nytte for andre kommuner og universitet.

Trondheim kommune og NTNU finansierer partnerskapet i et spleiselag innenfor en ramme på der utgifter til lønn til fem prosjektledere samt driftsutgifter deles likt. Fra 2021 samfinansierer TRD3.0 dessuten to stipendiatstillinger innen bærekraft. I tillegg bidrar partnerne med hver sin koordinator som sikrer kommunikasjon mellom styringsgruppe, prosjektledere og innovasjonsutvalg. Les mer om Universitetskommune TRD 3.0.

Viktige resultat og tiltak i 2020

  • Fire tverrgående innsatsområder er prioritert; Utdanningssamarbeid, Livslang læring, Profesjonalisering av samarbeid for forskning og utvikling og Tematiske oppdrag. Disse er viktige elementer både i en lokal og en nasjonal modell for universitetskommune.

  • En første versjon av en generisk modell for universitetskommune er utviklet.

  • En database over forskningssamarbeid er bygget opp.

  • 24 felles forskningssøknader ble levert. Av disse ble elleve innvilget og tre er uavklart.

  • En første versjon av felles årshjul er utviklet.

  • Ett felles møte gjennomført for innovasjonsutvalgene og styringsgruppen, med fokus på videreutvikling av prosjektet og de fire innsatsområdene.

  • Nasjonal konferanse Arena Unikom samlet rundt 140 deltakere om temaet “Kunnskap i arbeid”. Konferansen ble arrangert i samarbeid med KS, og er TRD3.0 sitt bidrag til den nasjonale samtalen om hva en universitetskommune kan være.

  • Samarbeid mellom kommunen og NTNU om geomatikk er formalisert, med mål om opprettelse en felles geomatikklab.

  • Trondheim kommune ble medlem i Norwegian Open AI Lab (ledet av NTNU), som den første norske kommunen. Kommunens IT-sjef er valgt inn i styret for partnerskapet.

Utfordringer

Særlige utfordringer i 2021 er behovet for bedre kommunikasjon av mulighetene som ligger i TRD3.0 til de operative miljøene i Trondheim kommune og ved NTNU. Det er videre behov for å øke fokus på prosjektets mandat og mål i innovasjonsutvalgene og i styringsgruppen, og mer generelt i partnerorganisasjonene gjennom utvikling av bedre rutiner for samarbeid innen utdanning, forskning og innovasjon. Etablering av tematiske oppdrag er også utfordrende, men kan skape ytterligere fokus i arbeidet, og legge grunnlag for forutsigbarhet og porteføljestyring. Samtidig kan det være behov for å gjøre en revisjon av innholdet i de fem tematiske ansvarsområdene for å sikre kapasitet til å nå målene.