Derde studie avond 2023

Naar gezonde en duurzame voedingsomgevingen in België

Dr. ir. Stefanie Vandevijvere

Beschrijving

Obesitas is een epidemie in België, geassocieerd met hoge gezondheidszorgkosten en verlies van productiviteit. Voedingspatronen van de bevolking zijn niet in lijn met voedingrichtlijnen, met een derde van calorieën uit sterk bewerkte voeding, vooral bij kinderen. Persoonlijke verantwoordelijkheid en voedingseducatie volstaan niet vanwege ongezonde voedselomgevingen. Voedselomgevingen worden gedefinieerd als de collectieve fysieke, economische, beleids- en sociaal-culturele omgevingen, kansen en omstandigheden die de voedsel- en drankkeuzes en de voedingstoestand van mensen beïnvloeden. Onderzoek van Sciensano in de afgelopen jaren heeft aangetoond dat ongezonde voedingsmiddelen relatief meer beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar zijn dan gezonde voedingsmiddelen in België, en dat de voedselomgevingen in de loop der tijd obesogener zijn geworden. Bovendien zijn meer obesogene voedselomgevingen rond scholen geassocieerd met een hoger percentage kinderen met overgewicht en obesitas. Overheidsbeleid moet gezonde voedselomgevingen bevorderen, zoals beperkingen op ongezonde marketing aan kinderen en voedingsstandaarden op scholen. Sciensano monitort en pleit voor de implementatie van internationale beleidsmaatregelen en werkt aan een voedselomgevingdashboard voor de toekomst. 

Spreker

Dr. ir. Stefanie Vandevijvere is voedingswetenschapper op de dienst Gezondheidsinformatie van Sciensano met expertise in voedingsbeleid ter preventie van obesitas, zowel op lokaal, nationaal als mondiaal niveau. Haar drijfveer is de kwaliteit van voeding van de bevolking te verbeteren. Haar interesses liggen voornamelijk in de rol van voedselomgevingen bij het bepalen van voedingsgewoonten van mensen en hoe overheden en voedingsbedrijven kunnen bijdragen om een gezonde voedselomgeving te creëren.

Stefanie is lid van het International Network for Food and Obesity/non-communicable diseases Research, Monitoring and Action Support (INFORMAS), dat tot doel heeft acties van de publieke en private sector te monitoren, te benchmarken en te ondersteunen om gezonde voedselomgevingen te creëren en zwaarlijvigheid en niet-overdraagbare ziekten te verminderen. Ze leidt bovendien de implementatie van de Healthy Food Environment Policy Index (Food-EPI), waarbij gemeten wordt in hoeverre aanbevolen acties geïmplementeerd worden om gezonde voedselomgevingen te creëren door internationale overheden.

Stefanie behaalde een doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel (2012) en is bovendien verbonden aan de universiteiten van Wageningen (leerstoel Global Nutrition) en Auckland (Nieuw-Zeeland). Ze heeft meer dan 200 peer-reviewed publicaties op haar naam staan.

Datum

Donderdag 28 september 2023.

Plaats

De Notelaer, Stationsplein 2, 2880 Bornem. Bereken hier je route

Tijdstip

Prijs

Gratis voor leden / 40 euro voor niet-leden. 

Info om lid te worden vind je hier.

Inschrijven

Inschrijven kan t.e.m. 21 september 2023 via het inschrijvingsformulier.