Taekwon-do‎ > ‎

Wedstrijden

Zoals vele sporten, heeft ook taekwon-do wedstrijden. Omdat taekwon-do uit meerdere onderdelen bestaat zijn er dan ook verschillende wedstrijden. Men onderscheidt wedstrijden voor sparring, tuls, breektesten en soms muziek tuls. Men kan individueel mee doen maar soms ook met een team. Afhankelijk van leeftijd, graduatie en geslacht wordt men ingedeeld in diverse categorieën.

Sparrings-wedstrijden
Dit is ingedeeld in een AA, A, B en C klasse.

Bij de A-klasse en de AA-klasse telt iedere hoekscheidsrechter alle gescoorde punten bij elkaar op die hij of zij heeft gezien. Er wordt dan bekeken wie de meeste punten heeft gescoord.
 
Bij de B-klasse is er een punt stop systeem, wat inhoudt dat wanneer een punt wordt gezien door èèn van scheidsrechters de wedstrijd wordt gestopt en er wordt nagegaan of de andere scheidsrechters de score ook hebben gezien. Bij een meerderheid worden er punten toegekend, waarna de wedstrijd wordt hervat totdat de tijd is verstreken.

Er is bij weinig deelnemers ook nog een C-klasse (A-en B klasse bij elkaar). Er wordt nu gewerkt met het punt stop systeem.

Tul wedstrijden
Bij deze wedstrijdvorm gaat het om de stijlpatronen zo goed mogelijk te laten zien. Timing, snelheid en juistheid van de opeenvolgende oefeningen is hierbij van belang.

Tuls op muziek
Bij deze vorm van wedstrijden moeten er oefeningen worden gedaan op muziek. De oefening behoeft geen traditionele tul te zijn.

Breektest wedstrijden
Hier gaat het erom, om zoveel mogelijk planken op de juiste manier te breken.

Speciale technieken
Speciale technieken zijn onder te verdelen in verte sprong, opwaartse trap, ronde trap, hiel trap, achterwaartse trap. Bij de verte sprong gaat het erom om over een bepaalde hoogte zover mogelijk te springen en uiteindelijk een plank met de zijwaartse trap te breken. Bij de andere onderdelen moet men zo hoog mogelijk springen.

Comments