Taekwon-do‎ > ‎

Vrijsparring

Sparren wordt in twee stukken gedeeld: het vrije sparring en de stapsparring. Beide zijn belangrijke onderdelen in de ontwikkeling van het beheersen van Taekwon-do. Ook zijn beide onderdeel van het examen en zijn dus een goede maat voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.

Vrije sparring
Omdat het niet gebonden is aan vaste technieken wordt de sparring ook wel vrije sparring genoemd. Het vrije sparring is het in praktijk brengen van de technieken die geleerd en beoefend worden met de tuls en de stapsparring. Dit is het echte vechten met een tegenstander, volgens de taekwon-do regels.
De regels zeggen waar en hoe je je tegenstander mag raken. De stijl die bij TA-JE wordt beoefend is semi contact en is gebaseerd op het scoren van punten. Er kan gescoord worden als een geoorloofde techniek wordt geplaatst op de juiste plek van de tegenstander. Omdat niet elke techniek evenveel schade zou aanrichten in een gevecht zij ook aan verschillende technieken verschillende waarden verbonden. Omdat niet altijd alle technieken geheel onder controle zijn en er ook minder gecontroleerde momenten zijn, worden er bij het fout raken van de tegenstander of bij ander ongeoorloofde acties, strafpunten toegekend. Wie na een bepaalde tijdsduur de meeste punten heeft gescoord heeft gewonnen.

Aangezien er bij gewonen trainingen geoefend wordt met het vrije sparring, kunnen daar ook wedstrijden voor worden georganiseerd. Het is geen vereiste hier aan mee te doen, maar het is wel een goede ervaring voor de leerling die op deze manier zijn of haar kunnen kan testen. Ook is de wedstrijdsparring, de sportiviteit en het verliep of de winst van het hele wedstrijdgebeuren een goede ervaring voor de ontwikkeling.

Comments