Taekwon-do‎ > ‎

Stapsparring

Sparren wordt in twee stukken gedeeld: het vrije sparring en de stapsparring. Beide zijn belangrijke onderdelen in de ontwikkeling van het beheersen van Taekwon-do. Ook zijn beide onderdeel van het examen en zijn dus een goede maat voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.

Onder stapsparring wordt verstaan het in stap voor stap sparren, waarbij in een bepaalde volgorde van aanval en verdediging technieken worden geoefend. De bedoeling van deze trainingsvorm is een overgang te maken van de basis oefeningen naar het vrije sparring, het gevecht. Door het trainen met een tegenstander komt de snelheid, de precisie, de timing en balans van zowel de aanval als verdediging van beide partners aan bod. Er zijn meerder stapsparring, zodat alle aanvalsvormen kunnen worden verdedigd. Dit kan met armen, benen, meerdere aanvallen met armen en benen en ook gesprongen arm-of been technieken.

De stapsparring zijn zo ontworpen dat zij enigszins binding hebben met de tuls. Verder zijn de oefeningen ook uitermate geschikt om tot in de perfectie van de aanvals-en verdedigingstechnieken met een partner te oefenen. Hoe verder men zich ontwikkelt in taekwon-do hoe moeilijker de stapsparring. Men kan zich blijven ontwikkelen en hoeft niet op een bepaald niveau te blijven hangen.

Deze manier van trainen is erg realistisch, omdat men daadwerkelijk wordt aangevallen en zichzelf moet verdedigen. Ook is dit een goede manier om technisch beter te worden omdat de oefeningen iets langzamer worden getraind dan bij het vrije sparren. Hierdoor kunnen ook goede aanwijzigen worden gegeven door iemand met een hogere graduatie. Als men beter wordt met stapsparring, zal men ook steeds beter worden met het vrije sparring, omdat de technieken en het inzicht beter worden.

Comments